Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obitelj Butigan

Navijamo za Slavena Bilića i WBA, te promoviramo Hrvatsku

08.04.2020.
u 11:00

Klub i navijači odlično su reagirali, a u realizaciji ideje pomogao je i novinar BBC-ja čija je majka Hrvatica

U drugom najvećemu britanskome gradu, milijunskom Birminghamu, pronašli smo zanimljivu, tek nedavno osnovanu hrvatsku navijačku skupinu.

Zovu se Croatian Baggies, a njihova, odnosno naša, hrvatska zastava, stalno visi izvješena na glavnoj tribini stadiona The Hawtorns, doma 'hrvatskoga' West Bromwich Albiona.

>> VIDEO Priča o obitelji Butigan

- Mi smo prva hrvatska službena navijačka zastava na nekome stadionu u Europi! - kažu nam ovi Baggiesi.

A tko su oni? Oni su obitelj Butigan, čija je glava obitelji, 57-godišnji Ivan, Dubrovčanin porijeklom iz Neuma, koji u Birminghamu živi već 35 godina.

- Oduvijek sam navijač West Bromwicha, stanujem deset minuta vožnje od stadiona, a na osnivanje Baggiesa potaknuo me dolazak Slavena Bilića prošloga ljeta. Od tada naša zastava stoji na tribini, na najvidljivijem mjestu, iznad Slavenove klupe – priča nam Ivan Butigan i nastavlja:

- Naravno da su Baggiesi i cijela moja obitelj: supruga, Engleskinja Mireya, sinovi Daniel i Nikica, te kćer Kristina. Daniel je na svim utakmicama, on ima i godišnju kartu, dok mi ostali dolazimo na stadion kad god je neka važnija utakmica. WBA je nama važan dio života. Za sljedeću sezonu kupit ću i ja godišnju kartu, stoji oko 400 funta (oko 3500 kuna, nap.a).

Ivan Butigan zaposlen je u tvornici koja proizvodi dijelove za automobile, a sva djeca rođena su mu i školovana su u Engleskoj. Nikica je 30-godišnjak zaposlen u Londonu kao financijski direktor u jednoj tvrtki, Daniel je 27-godišnjak i djelatnik je policijske uprave regije West Midlands, a 28-godišnja Kristina je slikarica i povremeno predaje likovni u školi, dok je njihova majka Mireya učiteljica.

- WBA za mene znači sve. Rođen sam u ovom dijelu Birminghama i gledam utakmice WBA otkad znam za sebe. Zbog WBA proputovao sam cijelu Englesku, a uz hrvatsku reprezentaciju bio sam na EP-ima 2012. i 2016., te na SP-u 2012. u Rusiji. Kad je Bilić došao u WBA, to je za nas bilo nešto nevjerojatno! Nadam se da će nam svima, WBA-u i Croatian Baggiesima, ispuniti najveću nogometnu želju da se dignemo skupa do Premier lige – kazao nam je Daniel Butigan.

Kako su lokalni Englezi reagirali kada ste se pojavili kao navijačka skupina koja prati WBA?, pitali smo njegovoga oca Ivana.

- Ma njihova reakcija bila je izrazito pozitivna, svima je bilo drago, jer ionako svi navijamo za isti klub. Čim smo osnovani, postali smo popularni i na Twitteru, na kojemu imamo tri tisuće pratitelja. Postoje u Birminghamu i Baggiesi drugih nacija, primjerice Polish Baggies, ali nitko nije tako poznat kao mi – uzvraća Ivan Butigan.

Kako je klub reagirao kada ste željeli postaviti hrvatsku zastavu na The Hawtorns?

- Pa i njima je bilo drago, a u realizaciji te inicijative pomogao nam je i novinar BBC-a Adrian Chiles, čija je majka Hrvatica. Ovdje svi znaju da je i Goran Ivanišević navijač WBA – dodaje Butigan.

Butigani su svoju pripadnost WBA-u iskoristili i za promociju svoje domovine. Kada su otvorili profil na Twitteru, organizirali su nagradnu igru u kojoj su najbrži navijači koji su se javili dobili pet dana boravka u Dubrovniku. Na trošak Butiganovih.

- Bili su to Ben Hadlington i Amy Taylor, mi smo im osigurali smještaj u apartmanu u Dubrovniku. Sjajno su se proveli i vratili se puni dojmova. Nadam se da će time potaknuti i druge ovdašnje ljude da ljetuju kod nas – ističe Butigan.

Njegova obitelj, kao i svi navijači WBA, kao u boga gledaju u trenera Slavena Bilića.

- Slavena sam prvi put uživo vidio još 1995. godine kada sam bio kod brata u Karlsruheu, a Bilić je bio zvijezda tog kluba. Od tada ga pratim i naravno da mi je bilo jako drago kada je došao u WBA. Susreli smo ga jednom, na večeri od stotinjak uzvanika na stadionu WBA. Slaven uživa golemu popularnost među navijačima i svi živimo za dan kada ćemo osigurati povratak u Premier ligu. No, jednako je ovdje popularan i Filip Krovinović, naš najbolji igrač u posljednjih nekoliko utakmica – naglašava Butigan.

Tko je najveći suparnik WBA-u?

- Najveći i najpopularniji klub u gradu je Aston Villa, i ona nam je, uz Birmingham City, najveći rival. Međutim, žestoko rivalstvo imamo i s Wolvesima iz susjednog Wolverhamptona. Uh, na tim utakmicama padaju teške riječi, baš su velike tenzije – tvrdi Butigan.

Nedostaju li vam utakmice?

- O da, kao i svim pravim, odanim navijačima. Utakmice su neizostavan dio naših života, a osobito sada kada smo na pragu velikoga uspjeha našega WBA – zaključio je Ivan Butigan.

Slavenov i njegov WBA nakon 37 odigranih kola drži drugo mjesto u 2. ligi i s te pozicije puca kristalno čist pogled na elitno društvo engleskog nogometa.

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar rajon rondo
rajon rondo
13:00 08.04.2020.

Godisnja karta stoji 400 funti ?????, jeste li sigurni ????

Avatar MariaFJ95
MariaFJ95
23:36 08.04.2020.

Nancy, 22. mychat.fun/xlove

Avatar KimberlyLL96
KimberlyLL96
22:57 08.04.2020.

Laura, 37. eroxx.jake.eu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije