Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MCLAREN VS FERRARI Prije Velike nagrada Brazila Ferrari ima 156 bodova, dok McLaren zaostaje 11 bodova

Nastavak McLarenova crnog niza?

kimi-txt.jpg
import
24.10.2008.
u 14:34

Utrka za naslov svjetskog prvaka u Formuli dobit će svoje konačno rješenje u Interlagosu za nešto više od tjedan dana. Pitanje je samo: Hamilton ili Massa. A uz pojedinačnu borbu vrlo zanimljiva bit će konstruktorska borba. Prije Velike nagrade Brazila Ferrari ima 156 bodova, a McLaren zaostaje 11 bodova.

Jedan naslov do dvostruke prednosti
Novim naslovom najboljeg Ferrari bi potvrdio dominaciju koju je tek na dvije godine prekinuo Renault. Od 1999. godine osvojili su sedam naslova i iz izjednačene utrke s McLarenom stigli do mogućnosti da imaju dvostruko više naslova od njih. Za većinu tih naslova, naravno, najzaslužniji je Michael Schumacher.

McLaren na naslov najboljeg čeka još od 1998. godine i doba Mike Hakkinena i Davida Coultharda. Prošle godine bili su na dobrom putu, ali afera "Spygate" ih je gurnula na dno. A sada im samo čudo može donijeti prekid te neugodne tradicije.

Nešto je bolja tradicija što se naslova vozača tiče. I tu Ferrari ima 15 trofeja, ali Lewis Hamilton bi pobjedom McLarenu donio 12. i opasno se pribiližio Scuderiji iz Maranella.

I možda će navijači britanske strijele reći da su oni svoju prvu utrku imali čak 16 godina iza Talijana, ali Ferrari je u tom razdoblju osvojio tek dva naslova (1961. i 1964.). I dok je zlatno razdoblje McLarena bilo osamdesetih i početkom devedesetih prošlog stoljeća, sedamdesete i godine Schumachera bile su godine ferarista.

Jedini čovjek koji je slavio u obim taborima
Austrijanac Niki Lauda vozio je za obje momčadi i u oba je tabora uspio doći do naslova. U Ferrariju je do naslova došao čak dva puta, 1975. i 1977. godine, dok je u McLarenu slavio 1984. godine.

Novija povijest jako dobro pamti Kimija Raikkonena, ali on je slavio samo u Ferrarijevu bolidu, i to ponajviše zahvaljujući McLarenovim vozačima Lewisu Hamiltonu i Fernandu Alonsu koji su u posljednjoj utrci prokockali prednost od sedam, odnosno tri boda.

A Kimi je u crvenog konjića došao upravo iz bijelih strijela gdje je proveo pet godina i jednom vrlo opasno ugrozio Michaela Schumachera kojeg je kasnije naslijedio. 2003. godine zaostao je samo dva boda u ukupnom poretku.

Tko će ovaj put doći do konstruktorskog naslova saznat ćemo 2. studenog u Interlagosu. Realno gledajući, bilo bi čudo da McLaren u sljedeću sezonu ne krene s dvostrukim zaostatkom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije