Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ KUPOVINE

Naši klubovi prodali su igrače za oko 50, a potrošili 5,5 mil. eura

22.10.2020.
u 08:00

I najskuplji ulazni transfer vezan je uz Dinamo, za Danca Rasmusa Lauritsena Norrköpingu platio je 1,4 milijuna, slijedi Kristijan Jakić iz Lokomotive s 1,2 milijuna, Tolić iz lokosa za 300.000 tisuća

Završio je prijelazni rok i u našoj nogometnoj ligi, prijelazni rok koji je zbog korone trajao dugo kao nikad dosad. I bilo je ponovno svega, i uzbuđenja i preokreta, posudbi, vraćanja s posudbi. No sad su momčadi završile svoje ulazne i izlazne transfere i treneri konačno znaju s kim raspolažu i s kime će živjeti u svlačionici. Barem do zimskog prijelaznog roka.

Iza Dinama je Lokomotiva

Hrvatski su klubovi u ovom prijelaznom roku prodali igrače za oko 50 milijuna eura, a u istodobno su potrošili oko 5,5 milijuna. Najprometnije, pa i financijski, bilo je ponovno u Dinamu. Dinamo je, ne računajući Olma koji je otišao zimus i od kojeg će i dalje stizati bonusi, samo ovog ljeta prodao igrače za više od 30 milijuna eura. Najveća zvijezda i u financijskom smislu bio je mladi Joško Gvardiol koji je potpisao za RB Leipzig, transfer je bio težak oko 16 milijuna eura, plus postotak od budućeg transfera i bonusi. Naime, Gvardiol je ostao na posudbi u Dinamu i za svaki nastup u HNL-u Dinamo dobiva 70.000 eura, a svaki u Europi po 100.000 eura. Iza njega je Nikola Moro koji je otišao u moskovski Dinamo za 8,5 milijuna eura. Novac su još donijeli Gojak (milijun za posudbu, još pet će stići za otkup), Kadzior (Eibar, 2 milijuna), Šemper (Chievo, 1,5), Dilaver (Rizespor, milijun eura), Baturina (Ferencváros, milijun). Iz Dinama je otišlo još igrača na posudbe (Kulenović, Menalo, Daničić, Milić, Moubandje, Pinto, Horkaš, Marin, Đira, Andrić...).

I najskuplji ulazni transfer vezan je uz Dinamo, za Danca Rasmusa Lauritsena Norrköpingu platio je 1,4 milijuna, slijedi Kristijan Jakić iz Lokomotive s 1,2 milijuna, Tolić iz lokosa za 300.000 tisuća. Tu ne računamo Kastratija koji je stigao za dva milijuna, ali službeno je on igrač Dinama još od prošle zime. Posljednji je u Dinamo stigao Josip Mišić, ali on je iz Sportinga stigao na posudbu, s opcijom kupnje (2 milijuna eura).

Iza Dinama po zarađenom je – Lokomotiva. Bez spomenutog Kastratija, ovog je ljeta uprihodila blizu 7,5 milijuna eura. Najviše novca stiglo je od prodaje Ive Grbića u Atlético Madrid (3,5 milijuna), Myrto Uzuni, ‘krvnik Dinama’, donio je za prelazak u Ferencváros 1,8 milijuna, Jakić 1,2 milijuna, Datković 640.000, Tolić 300.000. Lokosi nisu trošili novac na kupnju, platili su za Kallakua albanskoj Teuti 150.000 eura, sve ostale igrače doveli su bez odštete ili na posudbu (Osmanković, Nikica Jelavić, Acquah, Alex dos Santos, Pivarić, Salihu, Tahiraj, Malikji, Đira...).

Ni Rijeka nije trošila, na posudbu su stigli Kulenović i Menalo iz Dinama, Arsenić, Anastasio, došao je i Travaglia, vratili su se s posudbe Nevistić i Ristovski. No zaradila je prodajom Čolaka u PAOK (tri milijuna eura), Ivor Pandur prodan je u Veronu (900.000), a klub su napustili Gorgon, Mitrović te još neki igrači koji i nisu ostavili nekakav trag.

Osijek je, nakon Dinama, najviše potrošio na pojačanja, tu ne računamo trenera Nenada Bjelicu i njegov stožer. Stigao je Bohar iz Poljske za 850.000 eura odštete, za Ndockyta je plaćeno Getafeu 550.000, otkupljen je Igor Silva za 500.000, a besplatno su ili na posudbu stigli Jurčević, Caro, Mierez, Ježina, Erceg. Osijek je zaradio 4,5 milijuna eura na prodaji Mirka Marića u Monzu, a besplatno ili na posudbu otišli su Šorša, Kamenar, Mance, Malenica...

Posudbe ili bez odštete

Iz Hajduka je otišao Ismajli u Speziju za 2,5 milijuna eura, Juranović je donio 400.000, Beširović 150.00, a na posudbe ili bez odštete otišli su Pršir, Dellova, Edouk, Blagaić, Tahiraj, Šego, Sahiti. Hajduk nije potrošio ništa, Diamantakos i Atanasov stigli su bez odštete, a Nayir na posudbu. Gorica je prodala Čanađiju za 400.000 eura, posudila Ndiayea u Tursku za 200.000 eura, svi ostali otišli su ili besplatno ili na posudbe. Klub iz Velike Gorice otkupio je samo Golubickasa iz litavske Dainave za 50.000 eura, a Pršir, Banić, Doka, Mitrović, Dieye i Delfi došli su bez troška.

Slično je i u ostalim našim klubovima, Slaven Belupo je uglavnom radio s besplatnim igračima i posudbama u oba smjera (došli Boakye, Knöll, Mlinar, van Bruggen, Prce, a otišli Šarlija (za 350.000 u Tursku), Kamber, Mateus, Međimorec...). U Varaždinu koji je doveo dosta jakih imena na posudbu (Daničić, Milić, Horkaš iz Dinama pa Memija, Delić), a neki ključni igrači nisu otišli, zatim u Istri gdje je prometno s obzirom na upliv španjolskog kluba, ali nije ‘tržila’ osim s posudbama (prodan jedino Čondrić u Rotor za 122.000 eura) te u Šibeniku gdje su sada Kolumbijci u vlasničkoj strukturi, a došlo je i nekoliko njihovih igrača, nisu imali većih transakcija.•

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar primorac
primorac
15:45 22.10.2020.

Sta ces kad je nasa liga krcma

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
11:38 22.10.2020.

Što će Mamiću stadion? Još im i odgovara da nitko ne dolazi. 30 mil. je privatno, a stadion je gradski. Ako ni FINA nema primjedbi, zašto bi imali mi? Super je navijačima pehari se skupljaju u vitrinama, a mil. u Međugorju ;-)

Avatar Joejordan
Joejordan
08:55 22.10.2020.

Braća Dalton prave dobar biznis,win win situation.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije