Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priča o nadarenoj sportašici

Naša Klara nevjerojatno je talentirana, osvaja neke jake svjetske turnire!

Klara Miličević
Foto: Privatna arhiva
1/7
20.03.2017.
u 13:05

– Klara je počela trenirati tenis sa šest godina. Do 13. godine manje je trenirala od ostalih vršnjakinja. Praktički se od jesenas počela ozbiljnije baviti tenisom.

Do Norrahammara, malog mjesta u južnoj Švedskoj, 150 km istočno od Göteborga, najlakše se stiže preko – Rakitna. Norrahammar je rodno mjesto Klare Miličević, buduće teniske zvijezde, tako će vam reći Šveđani. Na obitelj Miličević uputili su nas Tomislav i Mirko Barišić.

– Klara je nevjerojatno talentirana. Osvojila je sve moguće turnire u Švedskoj. Nastupa za njihovu reprezentaciju, a mediji često pišu o njoj – reče mi Tomislav Barišić, odnedavno prvotimac slovenskog nogometnog prvoligaša Celja i Klarin rođak. S njim i Miksom često u Me Gusti pretresam aktualne sportske teme.

Talentirane su i sestre

Tako su me povezali s Miličevićima u Norrahammaru, malom mjestu s pet tisuća stanovnika u općini Jönköping koja ukupno broji 150 tisuća stanovnika. Nakon nekoliko dana javio se Stipe, otac trinaestogodišnje Klare.

– Ne bih da sada ispadne da forsiram Klaru preko hrvatskih medija – pokušao me Stipe odvratiti od priče.

Nakon uvjeravanja je pristao... A priča otprilike ide ovako:

– Klara je počela trenirati tenis sa šest godina. Do 13. godine manje je trenirala od ostalih vršnjakinja. Praktički se od jesenas počela ozbiljnije baviti tenisom. Ona je iznimno motivirana. To vam je sada već u prosjeku najmanje dva sata dnevno, teniski treninzi i treninzi fizičke snage. Teško joj je usklađivati obveze i školu. Vikendom uglavnom nastupa na turnirima, a kad ne igra turnire, onda trenira ili se samo odmara – počeo je Stipe Miličević priču za sportski tjednik Max!

Očito ima nešto u tom hercegovačkom teniskom genu jer su Klarine sestre Anna (21) i Emma (20) također igrale tenis.

– Emma je čak bila najbolja igračica u Švedskoj do 14. godine. Sada radi kao trenerica u našem klubu. Bila je veliki talent, no nije bila dovoljno motivirana. Također je osvojila SALK open do 12 godina, 2007. Treća sestra Anna studira u Jönköpingu, a na jesen će u Oslo na studij. Planira doći u Zagreb, također zbog školovanja – kaže Stipe.

Klara iza sebe ima brojne trofeje, medalje i pehare...

– U prosincu 2016. osvojila je Tennis Europe turnir do 14 godina u Göteborgu. Nastupila je kao godinu mlađa od svojih konkurentica, a trijumfirala je pojedinačno i u parovima. U siječnju ove godine osvojila je SALK Open, najstariji i najveći dvoranski turnir u svijetu, također pojedinačno i u parovima do 14 godina. Na tom turniru bilo je više od 1000 sudionika u svim uzrastima. Može vam zgodno zazvučati podatak da taj turnir postoji od 1907. To je daleko najveći i najznačajniji turnir u Skandinaviji. Također je uspjela izboriti četvrtfinale na Drottningens pris turniru u Stockholmu. To je jedan od najvećih turnira u Europi do 14 godina – objašnjava Stipe.

Jako voli Hrvatsku

Klara nastupa za Tabergsdalens TK pod paskom trenera Pontusa Larssona.

– Živimo blizu kluba, škola je tu odmah, na petstotinjak metara, tako da je taj dio najlakše organizirati.

Jesu li imali kontakte s Hrvatskim teniskim savezom?

– Samo one neformalne, razgovarali smo s Petrom Bubalom i Danijelom Dvornikom. Ali to su susreti na turnirima i drugim prigodama. Hrvatski treneri imaju jako dobru reputaciju u Švedskoj, a i naš je ukupan dojam o njima vrlo pozitivan. Klara je u srpnju 2015. igrala europski turnir u Stobreču do 12 godina i osvojila drugo mjesto. To joj je bilo zanimljivo iskustvo na prvom turniru izvan Švedske.

Bi li jednog dana htjela nastupati za Hrvatsku?

– To je, za sada, nerealna opcija. Iako, Klara oduvijek navija za Hrvatsku i ima snažan osjećaj povezanosti. Uostalom, djecu odgajamo u tom duhu. No, postoji i etička dimenzija priče. Moraš vratiti onom tko je ulagao u tebe jer Klara voli i Švedsku – iskreno će Stipe.

A to znači da je Klara vezana za švedsku reprezentaciju, s kojom će možda u travnju ove godine nastupati i u Zagrebu. U rujnu 2016. godine igrala je i u Vrsaru u organizaciji Švedskog teniskog saveza. Kao i na Europskom momčadskom prvenstvu u Turskoj u veljači.

– Klara svake godine ide u Hrvatsku, odnosno u Hercegovinu. Najmanje, mjesec-dva. Koliko joj to obveze dopuštaju. Vjerojatno će u budućnosti sve manje moći. Iako, ona kaže: ‘Tata, pa mogu igrati turnire i u Hrvatskoj...’ Njoj bi turniri u Hrvatskoj bili prioritet, čini mi se – sa smiješkom će Stipe.

Kada govori o njezinim igračkim i tehničkim kvalitetama, Stipe kaže:

– Najviše mora raditi na prvom servisu i, naravno, još mora fizički ojačati.

Najbolji joj je udarac forhend, a stručnjaci kažu da joj je najjača strana raznovrsnost njezine igre. Što je malo neobično u ženskoj konkurenciji. Ima poseban stil igre i velike izglede za ozbiljan napredak u budućnosti...

Klarini su teniski uzori Novak Đoković i Serena Williams, a o njezinu svakodnevnom ritmu Stipe Miličević ističe:

Sa Sereninim trenerom

– Krajem ožujka s akademijom kraljevskog kluba iz Stockholma ide u Izrael, nastupit će u Tel Avivu i Jeruzalemu. To je akademija koja surađuje s akademijom Patricka Mouratoglua, trenera Serene Williams. Glavni trener akademije je Andrej Tonejc, poznati hrvatski trener koji je u Švedskoj od 2015. godine, a radio je i s Marinom Čilićem u njegovim juniorskim danima. Također, barem jednom mjesečno ode u Växjö, u klub Stefana Edberga. Tamo su je pozvali da češće dolazi, no teško je sve uskladiti. Fizičke treninge odrađuje u susjedstvu.

No, ljetos je Klara uzela stanku, željela je malo duže biti u Hercegovini.

– Da, bila je i u Zagrebu i na moru. Zbog toga je propustila i prvenstvo Švedske u kolovozu. No, to joj je izgleda dobro došlo jer je cijelu jesen i zimu naglo napredovala.

Koliko je teško doći do sponzora?

– Dosta teško, no nismo pretjerano ni tražili. Za najbolje igračice u državi, među kojima je i Klara, troškovi su od 10 do 30 tisuća eura godišnje. Za sada od Heada ima opremu, također imamo privatnog sponzora koji pomaže. No, ako bude primljena u neku od akademija, stvari bi se mogle promijeniti kada govorimo o treninzima i putovanjima na turnire. Prepreke za mlade talente uglavnom su novac i uvjeti za rad. U teniskom klubu Tabergsdalens dobro rade, ali za rad nakon 14. godine treba nešto više. Naš je cilj suradnja s nekom od akademija i postoje neke ponude. Od jeseni će Klara vjerojatno trećinu svog vremena podjednako provoditi na akademiji u Stockholmu, doma u Jönköpingu i na putovanjima s akademijom i savezom. Naravno, u tim okolnostima obveze u školi bile bi usklađene s njezinim teniskim obvezama.

Je li igrala ITF-ove turnire?

– ITF do 18. još nije igrala, no planira početi igrati ove godine. Cilj je i san da igra i na Orange Bowlu u prosincu ove godine. To je najveći turnir u svijetu na Floridi i računa se kao Svjetsko juniorsko prvenstvo. U studenome će igrati momčadsko prvenstvo klubova u Švedskoj za odrasle, sedam mečeva. Klarin klub nastupa u elitnom razredu u Švedskoj. Bit će to dobri i zanimljivi mečevi za Klaru s iskusnijim igračicama iz Švedske i inozemstva. I sestra Emma članica je ekipe pa će možda i skupa igrati parove.

Objasnio je Stipe vezu Rakitna i Norrahammara.

– Mi Miličevići rodom smo iz Rakitna, u Hercegovini. To je mjesto pokraj Posušja, ima oko 1300 stanovnika, a iz njega se iselilo deseterostruko više ljudi. Ja sam u Švedskoj od 1969. godine, a moja supruga Zdravka, rođena Karamatić, iz Posušja je. Ona je tu došla 1993. godine. Hrvati su se vrlo dobro integrirali u Švedskoj. U svim društvenim sferama ima Hrvata koji su na visokim pozicijama i cijenjeni su. Kod nas su veze s domovinom dosta snažne. Mi volimo biti dolje, a i rodbina dolazi ovdje – zaključio je Stipe Miličević.

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije