Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dnevnik iz kraljeva

Nama dobro a nikom zlo. Publika u Kraljevu zapljeskala Lijepoj našoj!

Davis Cup
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/7
07.03.2015.
u 11:40

U Kraljevu se jako teško živi, industrije gotovo da i nema, nezaposlenost raste, sve je više izbjeglica s Kosova

Na grbu Kraljeva piše: Nama dobro a nikome zlo. Ta krilatica govori o našem gostoprimstvu, poštovanju sebe i gosta. To je civilizacijski nalog svakom čovjeku, napose, nama Kraljevčanima – kaže mi gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić kojeg sam imao prilike upoznati nakon službenog ždrijeba dvoboja između Srbije i Hrvatske.

I prepuna dvorana u Kraljevu, negdje više od tri tisuće gledatelja, uoči početka prvog meča Đokovića i Delića pri intoniranju "Lijepe naše" srdačno je zapljeskalo. I na taj su način domaćini iskazali pravo sportsko poštovanje prema suparniku. A gradonačelnik Ilić član je Nove Srbije, stranke koja je proizašla iz Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića. Ali ne voli govoriti o politici, nije ni trenutak, pa me podsjeća da je Kraljevo i grad sporta.

– Odavde su Ljubodrag Simonović i Vlade Divac, velikani jugoslavenske košarke – ističe Ilić.

Kraljevo je, inače, grad u središnjoj Srbiji koji ima oko 70.000 stanovnika. Gradski grb sastoji se od sedam kruna koje simboliziraju sedam kraljeva okrunjenih u obližnjem manastiru Žiča, po čemu je Kraljevo i dobilo ime. Prošlost je slavna, ali sadašnjost je mnogo turobnija.

Nakon odcjepljenja Kosova, Kraljevo je na neki način postalo slijepo crijevo (željeznički promet preko Kosova još nije uspostavljen), a primilo je i puno izbjeglih Srba s Kosova. Problemi su veliki, propale su neke značajne tvrtke (Magnohrom je bačen na koljena) pa je nezaposlenost u porastu, ali gostoljubivost se Kraljevčanima ne može osporiti.

– Mi smo s neskrivenim zadovoljstvom dočekali hrvatske i srpske tenisače koji će ovdje odmjeriti tenisko umijeće i vještinu. Navijat ćemo za Đokovića i njegove suigrače, ali s velikim uvažavanjem pratit ćemo i igru hrvatskih igrača – napominje gradonačelnik.

Što se tenisa tiče, s njim su se Kraljevčani upoznali 30-ih godina prošlog stoljeća. Taj su sport u grad donijeli francuski inženjeri koji su radili u tvornici zrakoplova Brege. Danas je to iznimno popularan sport među mladim Kraljevčanima, ponajviše zahvaljujući Novaku Đokoviću koji na obližnjem Kopaoniku ima svoju bazu (njegov je otac ondje bio učitelj skijanja, pa je tako i upoznao Novakovu majku Dijanu) i svakako je zaslužan da je Kraljevo dobilo ovaj meč.

– Neka pobijedi spretniji. Ali uvjeren sam da će i ovaj put istinski pobjednici biti ljubav i razumijevanje među ljudima – poručuje gradonačelnik Ilić.

>> Đoković lako pobijedio Delića, u prepunoj dvorani ga bodrili Nikolić i Jeremić

>> Ćorić otkrio razlog poraza: 'A do tada sam igrao savršeno...'

Komentara 111

PE
petnaestica
12:57 07.03.2015.

svugdje ima ljudi i neljudi

Avatar MENSA
MENSA
13:03 07.03.2015.

No...dobro! Hvala dragom Bogu da već jednom nešto bude onako kako to priliči među civiliziranim ljudima!

ME
Meter
12:32 07.03.2015.

I naši bi navijači mogli nešto naučiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije