Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT U EGIPAT

Nakon rukometašica vrijeme je za njih: Ovdje doznajte sve o SP-u rukometaša

Hrvatski rukometaši
Luka Stanzl/Pixsell
24.12.2020.
u 08:49

Kao dva najbolnija poraza Červar će sigurno istaknuti onaj 2007. od Francuza u četvrtfinalu te od Brazila 2019. koji nas je stajao plasmana u polufinale

Nakon što su nas u prosincu oduševljavale rukometašice Hrvatske, red je sada na rukometašima. U subotu 26. prosinca okuplja se reprezentacija koja počinje prvi dio priprema za Svjetsko prvenstvo koje sredinom siječnja počinje u Egiptu.

Lino Červar, izbornik Hrvatske, za prvo okupljanje pozvao je 18 igrača. Reprezentacija se okuplja u Zagrebu i odmah nakon testiranja kreće u Poreč. Tamo će boraviti i trenirati do 30. prosinca. Nakon toga slijede dva dana predaha za doček Nove godine, a zatim slijedi nastavak priprema.

Na popisu za prve pripreme nema igrača koji nastupaju na završnom turniru Lige prvaka koji se igra u Kölnu 28. i 29. prosinca 2020. (Štrlek, Duvnjak, Cindrić), ali i onih koji igraju u nekima od najjačih europskih liga poput Njemačke (Marić, Musa, Mamić, Brozović, Martinović, Š. Ivić), Mađarske (Stepančić), Poljske (Karačić, Mihić). Oni će se priključiti na drugom okupljanju koje je zakazano za 1. siječnja 2021. godine.

U sklopu završnih priprema za Svjetsko prvenstvo Hrvatska će odigrati dva susreta EHF Europskog kupa protiv Španjolske, aktualnih europskih prvaka. Reprizu finala iz Stockholma prvo ćemo odigrati 5. siječnja u Poreču, potom 9. siječnja u Madridu. Hrvatska je u ovom natjecanju odigrala jedan susret kada smo pobijedili Mađarsku u Osijeku, dok je zbog loše epidemiološke situacije odgođen susret protiv Slovačke u Bratislavi.

U Poreč će tako na pripreme – vratari: Pešić (Meškov) i Šunjić (Ivry); lijeva krila: Mandić (PPD Zagreb), Ravnić (PPD Zagreb); desna krila: Čupić (Vardar), Horvat (Metalurg), Božić-Pavletić (PPD Zagreb), kružni napadači: Šipić, Grahovac (oba PPD Zagreb), Pribetić (Nexe); lijevi vanjski: Jaganjac (Nexe), Šarac (Celje), Hrstić (PPD Zagreb); srednji vanjski: Jotić (Vardar), Kević (Nexe); desni vanjski: Vekić (Vardar), Šebetić (Tremblay), Matanović (PPD Zagreb).

Egipat će drugi put u povijesti ugostiti najbolje svjetske reprezentacije, a afrički kontinent treći put. Naime, prvi SP u Africi održan je 1999. godine u Egiptu, a drugi 2005. u Tunisu. Hrvatska prvo prvenstvo baš i neće pamtiti po dobrome. Izbornik je bio pokojni Velimir Kljaić. U skupini smo bili drugi iza Rusije, a u osmini finala naišli smo na Jugoslaviji i izgubili sa sedam razlike (23:30). Bilo je to drugo ispadanje u osmini finala zaredom, nakon Japana 1997. godine, a ispostavit će se da neće biti i posljednje jer smo i dvije godine kasnije u Francuskoj izgubili od Ukrajine za plasman među osam najboljih.

No zato ćemo Tunis pamtiti po dobrome. U redu, nismo obranili zlato iz Portugala, ali igrali smo finale i izgubili od tada jake Španjolske (Barrufet, Albert i Raul Entrerrios, Garralda, Ortega, Rocas, Romero, Urios) s 34:40. Dvojica iz tog vremena bit će i sada u Egiptu – Lino Červar kao izbornik, što je bio i tada, te sportski direktor Igor Vori koji je prije 15 godina bio igrač od velikog povjerenja izbornika.

Lini će ovo biti peti put da sjedi na klupi Hrvatske na svjetskim prvenstvima. Na dva uzastopce, 2003. i 2005., bio je prvi i drugi, potom je 2007. bio peti, a 2009. drugi. Nakon deset godina, 2019., bio je šesti. Na tih pet svjetskih prvenstava Hrvatska je pod vodstvom Červara odigrala 48 utakmica. Ostvarili smo 40 pobjeda i samo osam poraza.

Na tri svjetska prvenstva imali smo samo po jedan poraz, 2003. od Argentine u prvom kolu, 2007. od Francuske u četvrtfinalu te 2009 godine od Francuske u finalu. Dva poraza imao je Červar u Tunisu 2005., od Norveške u drugom krugu te od Španjolske u finalu. Najviše poraza imao je na posljednjem SP-u u Njemačkoj 2019. godine kada smo triput izgubili. I to u drugom krugu od Brazila i Njemačke te u susretu za peto mjesto od Švedske.

Kao dva najbolnija poraza Červar će sigurno istaknuti onaj 2007. od Francuza u četvrtfinalu te od Brazila 2019. koji nas je stajao plasmana u polufinale. 

Ključne riječi

Komentara 2

KR
krampus9
10:13 24.12.2020.

Ništa ja u ovom članku nisam doznao o svjetskom prvenstvu kao što piše u naslovu

Avatar Dara iz Jasenovca
Dara iz Jasenovca
09:41 24.12.2020.

Oh,neeeeeee.😫

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije