Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DINAMO Direktor Vrbanović crveni se u Milanu među europskim uglednicima

Nakon izgona iz Europe slijedi ključ u bravu

04.12.2008.
u 19:52

Dinamov glavni direktor Damir Vrbanović proveo je četvrtak u Milanu na zasjedanju Europske klupske asocijacije, u društvu čelnika najvećih europskih klubova, Barcelone, Bayerna, Lyona, Porta... Vrbanović se crvenio u uglednom društvu.

- U svim razgovorima tema je, na žalost, bio Dinamo i to u najružnijem kontekstu. Europski dužnosnici, Laporta, Rummenigge, Aulas... zgroženi su saznanjem da navijači žele vlastiti klub izbaciti iz Europe. Njima je to neshvatljivo - kaže Vrbanović.

Prijeti li Dinamu sada izbacivanje iz Europe?

- Imamo pravo strahovati od najgorega. Čekat ćemo izvješće delegata, a ono neće donijeti ništa dobroga jer Belgijac nije želio nastaviti utakmicu. Slomile su ga tek naše molbe. Na žalost, dosje u Uefi nam je pun i Europa više nema ni mrvicu simpatija prema nama. Zato sa zebnjom čekamo sastanak disciplinske komisije.

Prosjek 3200 gledatelja
Vrbanović misli kako Dinamo neće biti na dnevnom redu već 10. prosinca.

Dobije li Dinamo izgon iz Europe, bio bi udarac od kojega bi se klub teško oporavio i Mamić bi odmah mogao staviti ključ u bravu. Modri bez Europe ne bi zanimali ni igrače, ni sponzore, ni publiku.

Posljednjih godina, otkada mu Englezi pune blagajnu, igrače iz inozemstva privlačio je Mamićev novac i europske utakmice. Prva HNL sigurno ne. Tako je dobio Šokotu, Balabana, Bišćana i Butinu, na isti način vrbuje Iličevića i Čulinu. No, što ako Europe ne bude?

Teško će i 700.000 eura, koliko su spremni ponuditi igraču PSV-a, biti dovoljno. Čulina će radije izabrati ligu u kojoj će svakoga vikenda igrati pred 30.000 ljudi, nego pred 3200, koliko Dinamo ove sezone ima u Maksimiru. Kada mu sljedeće dođu Perkovci i Lokomotiva, neće biti ni toliko.

Sezona bez Europe, što je Uefa Dinamu posljednji put priuštila u sezoni 1995./1996., bio bi strahovit udarac Dinamovom proračunu. Ne samo da bi teško privukli sponzore, nego bi i igrači značajno izgubili na cijeni. Jer, ni sada, kao sudionik Uefine lige, Dinamo nema jaku ponudu niti za jednoga igrača.

Najnoviji ispad Dinamovih navijača mnogi povezuju s netrpeljivošću prema Zdravku Mamiću. Ona je, međutim, samo povod, dobra izlika za divljaštvo, ali u njezinoj pozadini nisu ni Mamić, ni Barišić, ni Hrgović... Boysi imaju debeli dosje u Uefi davno prije pojave Mamića, još od Auxerre i Bergama krajem 80-tih.

Gori i od Grobara
Njihov je cilj ostaviti trag u Europi, oni uživaju kada se njima bave svjetski mediji, kada se o njima priča o Platinijevom uredu. To je stvar prestiža, “možemo biti gori od Grobara i Grka”, a Mamić nek’ p(l)ati.

Njihova misija u Udinama možda i nije u potpunosti uspjela. Scenarij prekida djelomično je pao u vodu kada je izraelski sudac Yetef ipak nastavio utakmicu, što je iznenadilo Boyse, jer su ispucali cijeli arsenal. Ipak, prekid je prekid, makar i 10-minutni. Možda im se na kraju i isplati, ako je Uefi doista prekipjelo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije