Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREBA LI GA DALIĆ ZVATI?

Najpodcjenjeniji dinamovac: Nema ga u reprezentaciji, a bolji je od Petkovića...

Dinamo i Osijek sastali se u 21. kolu HT Prve lige
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
15.02.2021.
u 07:00

Mislav u 116 nastupa za plave postigao 46 pogodaka, a Bruno u 104 nastupa 33 pogotka. Petković je u Europi postigao devet, a Oršić 13 golova

Kada govorimo o Mislavu Oršiću (28), čovjeku čiji je pogodak presudio derbi s Osijekom, govorimo možda o najpodcjenjenijem Dinamovu nogometašu posljednjih godina. Podcijenjenom ponajprije u smislu statusa u reprezentaciji, u kojoj je Oršić vječito na rubu rubova izbornikova popisa, a on neumorno i neumoljivo dokazuje da zaslužuje više.

Za prvih 11 reprezentacije

Možda će neki natuknuti kako je Mislav rođen u krivo vrijeme, u doba nedodirljivih krilnih napadača Perišića, Brekala i Rebića, a opet, kada bi sutra bila prva utakmica reprezentacije u kvalifikacijama za SP, bismo li usudili reći da je netko od spomenutih u ovom trenutku raspoloženiji, ubojiti, moćniji od Oršića? Brži nije sigurno...

Odakle krenuti? Recimo od navodno relevantnoga Transfermarkta na koji se svi pozivaju: na njemu Mislav Oršić vrijedi 7,5 milijuna eura, i tek je peti najvredniji nogometaš Dinama, iza Gvardiola (16 mil. eura), Livakovića (13 mil.), Petkovića (11 mil.), čak i Majera (10 mil.). A nitko od njih, osim Livakovića, ove sezone nije po svom doprinosu Dinamu usporediv s Oršićem.

Mislav Oršić i predvodnik reprezentacije Bruno Petković u Dinamo su došli u ljeto 2018. godine. Od tada je Mislav u 116 nastupa za plave postigao 46 pogodaka, a Bruno u 104 nastupa 33 pogotka. Proširimo li analizu i na Gavranovića, koji je u Dinamu pola godine dulje od Oršića, i od njega je Mislav efikasniji. Gavrine brojke su 114 nastupa i 41 pogodak.

Idemo dalje: Mislav Oršić u europskim je utakmicama postigao 13 pogodaka i zaostaje samo dva pogotka za najboljim Dinamovim strijelcima u europskim kupovima Igorom Cvitanovićem i Slavenom Zambatom. Istodobno, Petković je u Europi postigao devet, a Gavranović samo tri pogotka.

Mislav Oršić u derbijima s Hajdukom postigao je za Dinamo četiri pogotka, Gavranović pet, a Petković – niti jedan. Kad smo već kod Hrvatske lige, Mislav Oršić u njoj je za Dinamo postigao 30 pogodaka, Gavranović 33, a Petković 22. Mislav je u Hrvatskoj ligi za Dinamo postizao pogotke protiv deset klubova, među kojima su Hajduk, Rijeka i Osijek, dok je Bruno Petković zatresao mrežu devet klubova, a među njima nisu ni Osijek ni Hajduk. Pritom je Petković u Dinamovom dresu čak 25 puta izvodio kaznene udarce, Gavranović triput, a Oršić – dvaput (jedan pogodak, jedna obrana vratara).

I opet, Mislav Oršić u prošle je dvije sezone, kao krilni igrač, bio najbolji strijelac Dinama, a u ovoj sezoni vodi mrtvu utrku s Gavranovićem. Švicarac vodi u pogocima 13-12, s tim da su u Prvoj HNL izjednačeni (11-11).

I na kraju, Mislav Oršić u posljednje tri sezone igrač je s najviše nastupa za Dinamo u svim natjecanjima. Ove sezone već 30!

Je li onda Mislav Oršić igrač za prvih 11 reprezentacije?, pitali smo njegova nekadašnjeg trenera u Interu Rajka Magića, u sezoni 2012./2013..

– Tvrdim da jest, jer, uza sav respekt prema nekim igračima koji igraju u većim europskim klubovima, Oršić je zaslužio da mu se honorira učinak u Hrvatskoj ligi. Ona se često podcjenjuje, a igrači u njoj igraju vrlo jake, natjecateljski i te kako zahtjevne utakmice. No, poznavajući Dalića, on će tu Oršićevu vrijednost sigurno prepoznati. Naš izbornik ne robuje veličinama klubova i zvučnim imenima – kaže Magić.

Je li otkriće ili promašaj?

Kakvoga Oršića pamtite iz Intera?

– I kod mene je igrao na poziciji lijevoga krila. Moram priznati, Oršić mi je, uz Antu Budimira, bio jedan od najdražih igrača. Bio je vrlo vrijedan, šutljiv, nikada se ni na što nije žalio. To je igrač kojega bi svaki trener poželio; kod njega nema ekscesa, iskakanja, zabušavanja, on svoje radi, i to radi kontinuirano bez oscilacija. Od njega uvijek možete očekivati da će dati svoj maksimum – kaže Magić i ističe:

– Mislav je drugačiji krilni igrač od većine ostalih. On je igrač koji ima izrazitu mirnoću pri šutu i vrlo dobru realizaciju. Mnogi igrači na toj poziciji brzopleti su i nesigurni u završnici, a Oršić je baš drugačiji. On doista rijetko promašuje.

Po svemu, svim statističkim pokazateljima, pa i po dojmu kojega ostavlja Oršić, ispada kako je Mislav golemo Dinamovo otkriće. A je li baš tako? Prije se čini da je – promašaj. Kako drugačije objasniti činjenicu da je zagrebački dečko iz Kustošije u Dinamo, preko Intera, Spezije, Celja, Južne Koreje i Kine, došao tek s 26 godina. Umjesto u Maksimiru, Oršićev talent sa 17 godina bio je prepoznat u – Zaprešiću.

A koliko je Oršić stabilna ličnost, otkriva i podatak kako je od dolaska u Dinamo u 116 nastupa dobio samo jedan žuti karton. A jedan jedini crveni karton u karijeri u svojih sedam klubova i 372 nastupa dobio je još 2009. godine u dresu Intera protiv Lokomotive u 95. minuti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
09:01 15.02.2021.

Vjerojatno Dinamo ovaj tjedan igra vaznu utakmicu, ovo je najava utakmice, na nacin kako to radi ovaj novinar godinama kada je u pitanju Dinamo i nasa repka, uvijek je brizan pa pred utakmice pise clanke koji smiruju i ohrabruju momcadd i dizu zajednistvo u momcadi!! Opet ce mi obrisati, jer nesmjemo imaati svoje misljenje o clanku i novinaru??!!

Avatar mladen valentić
mladen valentić
11:39 15.02.2021.

Ok je Oršić, ali opet se podcjenjuje uloga Petkovića! Možda ne zabija koliko bi trebao, ali ne može se umanjiti njegova uloga kod razigravanja suigrača, koliko istrpi udaraca tijekom utakmica, koliko je dobro imati njega u ekipi kad treba stat na loptu, jer mu nema premca kad primi loptu u noge, teško mu ju je oduzeti bez prekršaja i koju pomutnju među protivnicima napravi kad krene u solo prodor, nije zanemarivo ni to da kad je u sastavu, dobija velik broj zračnih duela, što također nije zanemarivo!

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
10:33 15.02.2021.

Pustite trenra,da "stvara"momcad,a najruznije se mjesati u nesto,sto nerazumjete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije