Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE ROLAND GARROS

Nadal spreman za 10. naslov: U Parizu sam kao kod kuće

Nadal - Thiem
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
28.05.2017.
u 15:34

Osvojio je Monte Carlo, Barcelonu i Madrid, igrao finala na Australian Openu (izgubio od Federera), u Acapulcu (Querrey) i Miamiju (Federer), no vjerojatno bi sve te naslove dao samo za ovaj jedan - u Roland Garrosu!

U Monte Carlu i Barceloni mu je to pošlo za rukom, hoće li Rafael Nadal jubilarni, deseti put slaviti i u Roland Garrosu koji počinje danas?

Sve su prilike da hoće, barem tako misli većina teniskih komentatora koja se ovih dana izjašnjavala o tome. I sam Rafa, iako će za koji dan (3. lipnja) proslaviti 31. rođendan, vjeruje da su se stekli uvjeti za to.

Nema straha kad forhend radi

- Tijelo mi je dopustilo da se posljednjih mjesec i pol dana maksimalno pripremim, da na terenu i u teretani odradim sve što sam mogao zamisliti, što već dugo nije bio slučaj. Mogao sam to jer sam bio zdrav. U Roland Garrosu se osjećam kao kod kuće. Imam sjajan odnos sa svim ljudima ovdje. Uvijek je dobar osjećaj vratiti se - kazao je Nadal koji u Parizu ima priliku nastaviti savršenu sezonu.

Osvojio je Monte Carlo, Barcelonu i Madrid, igrao finala na Australian Openu (izgubio od Federera), u Acapulcu (Querrey) i Miamiju (Federer), no vjerojatno bi sve te naslove dao samo za ovaj jedan - u Roland Garrosu!

- Za mene je taj turnir jako poseban, najposebniji u mojoj karijeri i emocije koje proživljavam kad sam ovdje ne mogu se opisati riječima. Jedva čekam da turnir krene! - istaknuo je Rafa koji bi eventualnim osvajanjem Otvorenog prvenstva Francuske povećao broj Grand Slam kruna na 15. Ispred njega bio bi samo Federer - sa 18 (Sampras ih ima 14).

- Zadovoljan sam razinom na kojoj igram jer je to dokaz da se mukotrpni rad isplati. Uistinu ne mogu izdvojiti niti jedan segment igre s kojim posljednjih mjeseci nisam zadovoljan. A posebno sam zadovoljan forhendom koji mi nije bio najbolji 2015., ali sad kad on “radi”, kompletna igra mi je u uzlaznoj putanji - ocijenio je Španjolac koji na naslov u Roland Garrosu čeka od 2014. godine. U prethodne dvije godine na tron su sjedali Stanislas Wawrinka i Novak Đoković koji brani naslov.

I potonja dvojica su, naravno, među kandidatima za naslov, posebno Đoković s novim trenerom Agassijem (osvojio je R. Garros 1999.), kao i još uvijek prvi tenisač svijeta Andy Murray koji nikad nije osvojio Pariz.

Njih trojica - Nadal, Đoković i Murray (Federera nema) - predstavnici su stare garde na koju će na zemljanim terenima Roland Garrosa ozbiljno nasrnuti novi val svjetskog tenisa predvođen 23-godišnjem Austrijancem Dominicom Thiemom, sada već sedmim tenisačem svijeta, koji ove godine igra izvrsno. Osvojio je Rio de Janeiro i bio u finalima Barcelone i Madrida gdje je dva puta gubio od Nadala, ali uzvratio je Španjolcu na turniru u Rimu, na kojem je pak izgubio od Đokovića (u polufinalu).

Zverev stiže s dva naslova

Turnire na zemlji ove su godine osvajali još Estrella Burgos (Quito), Dolgopolov (Buenos Aires), Cuevas (Sao Paulo), A. Zverev (München i Rim), Carreno Busta (Estoril), Marin Čilić (Istanbul)...

Kad već spominjemo Čilića, podsjetimo da će Hrvatska i ove godine u Roland Garrosu biti jednako brojna kao i prošle - imat će sedam predstavnika. Za to se pobrinula Petra Martić koja je napravila istinski pothvat: jedina je izvan kruga igračica iz Top 100 (ona je 285. na WTA listi) iz kvalifikacija ušla u glavni ždrijeb. Vratila se turniru na kojem je 2012. ostvarila najbolji rezultat na Grand Slam turnirima - osminu finala.

Osim Čilića i Martić, tu su od naših još Ana Konjuh, Donna Vekić, Borna Ćorić te veterani Mirjana Lučić-Baroni i Ivo Karlović koji startaju već u nedjelju. Ajla Tomljanović će i u Parizu (kao i na ostalim GS turnirima) nastupiti pod australskom zastavom.

Prvi put nakon šest godina turnir u Bulonjskoj šumi ostao je bez donedavno najbolje tenisačice svijeta Serene Williams. Ona je u travnju ove godine objavila da je trudna, pa neće imati priliku boriti se za četvrti trofej u Roland Garrosu. No, zato se tenisu u Parizu vraća Čehinja Petra Kvitova, kojoj je uoči Božića provalnik razrezao lijevu ruku. Suparnica u prvom kolu joj je Amerikanka Julia Boserup.

Komentara 1

MA
mantheman
00:50 29.05.2017.

i budes rafa samo da si zdrav, jednostavno si na zemlji kralj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije