Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velimir Zajec

Može li ga Bjelica prestići? Legendarni Zeko otkrio kako je postavio rekord u Ligi prvaka

23.06.2015., Zagreb - Nogometna legenda Velimir Zajec.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/4
18.09.2019.
u 09:03

Sedam od osam Dinamovih bodova u Ligi prvaka te je plodne jeseni prikupio trener Velimir Zajec (63), jedini šef momčadi koji je na klupi plavih nokautirao čak dva europska prvaka (Porto 3:1, Ajax 1:0), a njegovu bodovnom učinku s Dinamom do danas se nitko nije približio

Uoči Dinamova starta u Ligi prvaka, svaki dinamovac s nostalgijom će se sjetiti prvih nastupa plavih u tom natjecanju, u “pradavno doba” kada maksimirski klub, tada pod imenom Croatia, još nije bio topovska hrana.

Dapače, Dinamo je, odnosno Croatia, u jesen 1998. u Ligi prvaka osvojio čak osam bodova u skupini, jednako kao Juventus, Barcelona, Arsenal i Benfica, ali taj mu kapital nije bio dovoljan za ulazak u drugi krug.

Pobjednik Dinamove skupine bio je Olympiacos s 11 bodova, a Dinamu su u leđa gledali Porto i Ajax sa po sedam bodova.

Trenerska remek-djela

Sedam od osam Dinamovih bodova u Ligi prvaka te je plodne jeseni prikupio trener Velimir Zajec (63), jedini šef momčadi koji je na klupi plavih nokautirao čak dva europska prvaka (Porto 3:1, Ajax 1:0), a njegovu bodovnom učinku s Dinamom do danas se nitko nije približio. Dapače, Dinamo je u sljedećih pet istrčavanja u grupnoj fazi Lige prvaka, dakle u sljedećih 30 utakmica, osvojio samo devet bodova.

Velimir Zajec, jedna od najvećih Dinamovih ikona svih vremena, rado se prisjeća svojih trenerskih remek-djela.

– Cico je počeo voditi momčad u Ligi prvaka, nakon što ju je u velikom stilu u nju uveo, međutim, tada su se dečki malo umislili, pomislili su da su strašno jaki, pa je uslijedio pad.

Kada sam preuzeo momčad, mi smo se u svakoj utakmici išli prilagođavati suparniku, i radili smo to dobro, jer je i momčad bila dobra; s Ladićem, Jurićem, Tokićem, Šimićem, Bišćanom, Jeličićem, Mujčinom, Rukavinom..., s dosta igrača koje sam upravo ja doveo u Dinamo. Nažalost, tijekom natjecanja ozlijedili su se Viduka i Prosinečki. S njima dvojicom, vjerujem da bismo i prošli skupinu – kaže Velimir Zajec.

Je li vaša momčad iz 1998. bila jača od današnje Bjeličine?

– Jest, bila je jača, imala je više kvalitetnih pojedinaca.

Vaših sedam bodova u skupini još uvijek je Dinamov rekord. Koliko će trebati Bjelici da prođe skupinu?

– Barem 8-9 bodova trebalo bi biti dovoljno. Ali, skupina je grda, teška.

Kako vidite Bjeličin rukopis?

– Dinamo je dobro složena momčad, odgovorna, s naglašenom timskom igrom, ne oslanja se isključivo na nadahnuće pojedinaca, kojih ne nedostaje; Olmo, Petković, Livaković, Oršić... Usto, ne gube se, kada prime gol, ne odustaju od svoje koncepcije.

Dinamo se uoči Lige prvaka nije pojačao, koliki je to hendikep jer je ovo ipak stuba više od Europske lige?

– Europska liga nije razina Lige prvaka, ali je ipak jako natjecanje i odlična priprema za ovu, višu razinu. Te utakmice važno su iskustvo. To što se Dinamo nije pojačao nije hendikep jer je za trenera najvažnije da mu je momčad iz prošle sezone ostala na okupu.

Talijani nam ne pašu

Skupina je prolazna?

– Skupina je zaista teška. Pa i ti Talijani, koje možda smatramo našom šansom, sigurno su neugodan suparnik. Talijani nam po svome stilu igre, svojom zatvorenošću, disciplinom, nikada nisu odgovarali, kao ni Španjolci, doduše, oni zbog drugog razloga. Ne znam puno o Šahtaru, znam da uvijek ima dosta stranaca, ali i ukrajinskih reprezentativaca. Rekao bih da bi možda Ukrajinci bili ti s kojima bi Dinamo trebao voditi bitku za treće mjesto. Premda, ne treba ničim opterećivati momčad, svaki bod osvojen u Ligi prvaka je dobar.

Ovisi li Dinamo previše o jednom igraču, sjajnom Olmu?

– Ma ne bih tako rekao. Olmo je dobar igrač, talentiran, ali nije Einstein, nije toliko bolji od ostalih. Petković? On je svima iznenađenje, podsjeća me na Viduku, kako dobro igra okrenut leđima golu, kako se gradi, čuva loptu, kako ima izvrsnu tehniku i kako je jak u zraku... Bruno, međutim, mora uvijek imati na umu da njegova igra ne smije prerasti u vic, nego mora kontinuirano držati ozbiljnost.

Je li Lovro Majer zapostavljen?

– Majer je talentiran, inovativan nogometaš, ljevak kakvih danas nema mnogo, i teško ih je naći. Ne bojim se za Lovru, njegov talent doći će do izražaja, samo ga treba prvo vidjeti u pravim utakmicama, može li ih on trkački podnijeti, ima li snage izdržati duel.

Na kraju, je li Bjeličin nogomet previše kontroliran, nedostaje li mu lepršavosti, atrakcije?

Bjelica zna posao, prošao je puno toga u karijeri, bio je dobar igrač, sada je trener s vizijom, a igrači ga slijede što je i najvažnije jer su igrači ipak najvažniji. Njegova je koncepcija podređena rezultatu i ona ih i donosi, pa mu se nema što zamjeriti. Istina, on još nema plan B, a to je ta lepršavija varijanta – zaključio je Zajec.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije