Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLJI OD NEYMARA I MBAPPEA!

Možda Kanada ima Daviesa, ali mi imamo Perišića koji danas može srušiti rekord i ispisati povijest

storyeditor/2022-11-26/PXL_231122_97038708_1_.jpg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
27.11.2022.
u 06:57

Perišić je jedini nogometaš od njih 831 u Kataru koji je bio strijelac u polufinalu i finalu SP-a

Iako je cijeli svijet proteklih dana iščekivao Ronaldov rekord od pet pogodaka na pet svjetskih prvenstava, ne treba zaboraviti da će i Hrvatska možda u Kataru dobiti svoga novog rekordera. Naime, 33-godišnji Omišanin Ivan Perišić postigao je na SP-ima pet pogodaka, jednako koliko i umirovljeni Mario Mandžukić, te ga samo jedan pogodak dijeli od rekordera Davora Šukera.

Strijelac u polufinalu i u finalu

Tih pet pogodaka Perišić je postigao protiv Kameruna i Meksika u Brazilu 2014. te protiv Islanda, Engleske i Francuske 2018. u Rusiji, što je učinak kojim se ne mogu pohvaliti neki od najvećih svjetskih napadača. Na primjer, Zlatan Ibrahimović nije postigao nijedan pogodak na SP-u, Neymar i Benzema zabili su po tri, a Lewandowski tek jučer prvi...


>> VIDEO: Matjaž Kek komentira Srbe: Natamburali su nas, ali su zaboravili jednu stvar. Piksi je strašna osoba


Pritom je Perišić u ovom trenutku jedini nogometaš od njih 831 na Svjetskom prvenstvu u Kataru u posjedu izvanserijskoga ostvarenja – bio je strijelac u polufinalu i u finalu ovoga natjecanja! Taj pothvat (koji je ostvario i umirovljeni Mandžukić) na SP-u u Kataru mogu izjednačiti Nijemci Müller i Götze, Englez Trippier te Francuzi Mbappé i Griezmann.

Kad već uspoređujemo Perišića i Šukera, naš Omišanin postigao je ukupno 32 pogotka za vatrene, trinaest manje od Zlatne kopačke, ali dvojica velikana izjednačena su po broju pogodaka na velikim natjecanjima, obojica ih imaju po devet: Šuker 6 na SP-u i 3 na EP-u, a Perišićev učinak je 5+4. Tako samo jedan, jedan zlata vrijedan gol, po mogućnosti danas protiv Kanađana na Al Khalifi, Ivana Perišića može učiniti nedostižnim.

A pridodamo li pogocima za Hrvatsku i asistencije, Ivan je tu već sada daleko ispred svih. Na SP-ima ih ima dvije, na eurima tri, što nas dovodi do zadivljujuće brojke od čak 14 pogodaka koja je Ivan postigao za Hrvatsku na velikim natjecanjima.

Već 117 nastupa za Hrvatsku ima Ivan Perišić od 2011. godine, postigao je 32 pogotka (Šuker ima 45, Mandžukić 33)

– U drugoj i trećoj utakmici na Svjetskom prvenstvu moramo pokazati mnogo više. Defenzivno je bilo jako dobro, ali ofenzivno nije kako mi znamo. Protiv Kanade gledat ćete novu, pravu Hrvatsku. Svaki igrač mora dati više, pogotovo ofenzivno. Ne smijemo nešto izmišljati, jer čim izmišljamo nešto drugo, to nismo mi. Idemo probati odigrati kao u Ligi nacija i na zadnjih nekoliko prvenstava i onda nema straha – kazao je dokapetan reprezentacije Ivan Perišić na konferenciji za novinare u golemome otmjenom Qatar Convention Centru u Dohi, u kojemu dan uoči utakmica gostuju svi izbornici.

Reprezentacije pak dan uoči utakmica treniraju u svojim kampovima, a stadion upoznaju tek na dan utakmice.

– Gledali smo ih protiv Belgije, koliko su trčali i odgovarali presingom, Belgija nije mogla odgovoriti. Moramo biti na tom nivou i trkački i agresivnošću. Ipak smo mi Hrvatska i, budemo li pokazali našu igru, to će biti pozitivno. Dobro su odigrali protiv Belgije – dodao je o reprezentaciji Kanade Perišić, kojega danas čeka 118. nastup za Hrvatsku.

Ispred njega samo su dvije legende, Luka Modrić sa 156 i Darijo Srna sa 134 nastupa. Stoga je Ivan jučer bio suočen s pitanjem je li mu ovo posljednje veliko natjecanje u dresu Hrvatske.

– Fokus je na ovoj utakmici, a gdje ću biti za dvije ili četiri godine, ne znam. Idem utakmicu po utakmicu, cilj mi je igrati što više i raditi svaki dan. Polako – odgovorio je Perišić, koji se očito neće žuriti s oproštajem.

Dalić je prelomio, u napadu će zaigrati Livaja, a na desno krilo će Kramarić. Ostalo ostaje isto kao protiv Maroka

U Bayernu je nekada bio suigrač s kanadskim superstarom Alphonsom Daviesom.

– Bio je gušt igrati s Daviesom po lijevoj strani, trkački je moćan, nebo mu je granica. Jedva čekam igrati protiv njega i ostalih, da pokažemo što možemo – zaključio je Perišić.

Perišić u reprezentaciji, naravno, nije samo lijeva i desna noga, dribling, brzina i razoran šut. Njegove posebnosti su i požrtvovnost, srčanost, zanos i strast s kojom je oduvijek nastupao za Hrvatsku. Zato je on, kao jedan od hrvatskih sportskih junaka, tijekom SP-a u Rusiji dobio jumboplakat na prilazu svojemu Omišu. Ivan je već sada legenda svoga poljičkog kraja, jedan od onih nepoderivih i neslomljivih koji bi za Hrvatsku igrao i do četrdesete ako ga zdravlje posluži. Zanimljivost je i da je Ivan Perišić jedan od četvorice reprezentativaca s Dalićeva popisa koji nikada nije nastupio u Hrvatskoj ligi, uz Stanišića (Bayern), Erlića (Sassuolo) i Sučića (RB Salzburg). Tko zna, možda se Ivan jednoga dana vrati u svoj Hajduk, iz kojega je golobrad bio ubačen u žrvanj okrutnoga, nemilosrdnog profesionalizma, kada je kao 17-godišnjak prešao u francuski Sochaux.

Krama najefikasniji u 2022.

Hrvatska reprezentacija u deset je utakmica u 2022. godini postigla 12 pogodaka, a među strijelcima nema Ivana Perišića. Svoj posljednji pogodak za Hrvatsku postigao je 11. studenoga 2021. godine protiv Malte u La Valletti. U 2022. Kramarić je postigao četiri, Modrić tri, a Pašalić, Majer, Sosa, Livaja i Lovren po jedan pogodak. Ivane, vrijeme je za eksploziju i prvijenac u 2022. godini – ovo ti je možda pretposljednja šansa!

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


>> VIDEO: Hrvatski navijači posebna su atrakcija na Souq Waqif tržnici u Dohi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije