Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Francuska liga

Montpellier – prvak Francuske triput je jeftiniji od PSG-a

'Montpellier\'s French forward Olivier Giroud celebrates with teammates as Montpellier team won the French L1 football championship, after the French L1 football match Auxerre vs Montpellier, on May 2
Foto: 'JEFF PACHOUD'
1/3
21.05.2012.
u 19:52

U nogometu je novac ključan, no francuski prvak pokazao je da je i bez bogatih milijardera moguće postići veliki rezultat

Louis Nicollin nije posebno poznat, pogotovu ne u vrhunskom europskom nogometnom svijetu, još manje u društvu najbogatijih. No, on je od nedjelje jednako sretan kao i oni najbogatiji, koji su potrošili milijarde da bi ojačali klub, koji su si kupili igračku i u nju ulagali dok nije došla do željenog trofeja.

I Borussia je pokazatelj

Louis je Nicollin poduzetnik, od 1974. vlasnik Montpelliera, francuskog kluba koji se u dramatičnoj završnici okitio naslovom francuskog prvaka. Iz liga petice, to je daleko najsiromašniji klub, ali pokazuje da nije sve u novcu. Ili nije baš sve. Iako pogled na osvajače trofeja ipak nudi i saznanje da se novcem može mnogo toga.

Uostalom, Roman Abramovič potrošio je, od svog dolaska u Chelsea 2003. godine, oko 2,1 milijardu eura na kupnju i plaće igrača. Brzo se okitio naslovom engleskog prvaka, ali devet godina mu je trebalo do ostvarenja sna i naslova europskog prvaka. Pa je svake godine trošio i dovodio pojačanja, samo u posljednje dvije sezone na transfere igrača potrošio je 228 milijuna eura. Za usporedbu, to je više od deset Dinamovih godišnjih proračuna.

Još je više u posljednje vrijeme trošio Manchester City da bi se na kraju domogao naslova prvaka, trošio je i Real da bi osvojio španjolski naslov, ali ne i Ligu prvaka.

Mnogo manje trošili su Barcelona (prodala za 50 milijuna u dvije godine, a kupila za 132), pa Manchester United (prodao za 33,5, kupio za 86,6). Barca nije kupovala skupog trenera, dala je šansu svome bivšem igraču, za razliku od Reala koji je doveo Mourinha, a zna se kako je dugovječan Sir Alex Ferguson na klupi Uniteda.

U Njemačkoj je Borussijina momčad gotovo dvostruko jeftinija od Bayernove, a na kraju je osvojila dvostruku krunu, no ni jedan od ta dva kluba ne razbacuje se novcem, oni nemaju bogate šeike ili Ruse, Borussia je prodala igrača u dvije godine za 16,5 milijuna, a kupila za 17,5, dok je Bayern bio rastrošniji, prodao je za 14,5, a kupio za 61 milijun.

Samo jedan reprezentativac

Veliki gubitnik svakako je PSG, klub koji ima bogate gazde i koji se pojavljuje na tržištu bahato kao dosad Chelsea i Manchester City. Dok je prošle sezone bio skroman na tržištu s minusom u poslovanju od dva milijuna eura, za ovu je samo na dovođenje igrača potrošio 106 milijuna. Mnogo za drugo mjesto, iza Montpelliera, koji u sastavu ima samo jednog francuskog reprezentativca – Girouda, ujedno i najvrednijeg igrača kluba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije