Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREBALI SU JE CIJEPITI?

Mladoj Hrvatici propao san zbog lažnog testa na koronu: Znamo i tko je odgovoran

Foto: Instagram
1/8
19.04.2021.
u 10:21

Nažalost, zbog sporosti splitskog sustava javnog zdravstva, Karla je pisanu potvrdu dobila tek u 22 sata navečer kada je za polazak na put bilo odveć kasno

Trofejna džudašica Karla Prodan, uskoro i olimpijka, kolateralna je žrtva borbe protiv epidemije koronavirusa. Talentiranu Splićanku od prilike da osvoji još jednu europsku medalju udaljio je jedan lažno pozitivan test.

Da bi jučer nastupila, na Prvenstvo Europe Karla je trebala putovati u petak i zato je testiranju na COVID-19 pristupila u utorak kada je bila negativna. Zbog potrebe za dvama negativnim testovima, testirala se i u četvrtak kada je pak bila pozitivna. Uvjerena da je to pogreška – jer je COVID-19 preboljela u prosincu – Karla je žurno napravila test na antitijela i dobila potvrdu da je u pravu. U petak ujutro pristupila je novom testiranju i taj test je potvrdio da nije zaražena i zarazna.

Nažalost, zbog sporosti splitskog sustava javnog zdravstva, Karla je pisanu potvrdu dobila tek u 22 sata navečer kada je za polazak na put bilo odveć kasno. A da je to testiranje obavila u Zagrebu – uvjerava nas Miran Martinac, predsjednik HOO-ove Zdravstvene komisije – Karla bi do 14 sati imala svoj negativni nalaz i mogla bi krenuti na put i do kasno navečer stići u Lisabon. A da bi mogla nastupiti u nedjelju, zbog testova koje mora obaviti ondje, u Portugal je trebala stići najkasnije u petak.

Jasno je da je u ovoj priči više krivaca, a ponajveći je tromost našeg javnozdravstvenog sustava u njegovu splitskom dijelu. No, amnestirati ne možemo ni Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatski olimpijski odbor pa i Hrvatski džudaški savez. Ministarstvo prije svega, pa i HOO, nije učinilo dovoljan pritisak na Hrvatski zavod za javno zdravstvo da se ovakva situacija predvidi i da se za sportaše koji kreću na natjecanja instalira neka vrsta “brze linije”. Džudaši su pak mogli učiniti to da se prvi test obavi u ponedjeljak, drugi u srijedu i da im četvrtak ostane kao manevarski prostor prije putovanja u petak.

To što se dogodilo najboljoj hrvatskoj sportašici u 2020., ojadilo je predsjednicu HJS-a dr. sc. Sandu Čorak:

– Ponekad se u nemoguću situaciju dovodi sportaše koji za neko natjecanje marljivo treniraju i po godinu dana. Za ovakve okolnosti trebali bismo imati hitnu proceduru koju nemamo i to ne samo za sportaše nego i za sve one koji putuju poslovno u inozemstvo, bilo da su znanstvenici, umjetnici, gospodarstvenici... Osim toga, netko bi nam s medicinskog stajališta trebao objasniti kako netko može biti malo negativan pa malo pozitivan pa opet negativan. Sve me strah da se i time ne počne manipulirati.

Hrvatska si ovo ne smije dopustiti

Svjestan kakva je šteta nanesena talentiranoj djevojci, glavni tajnik HOO-a Josip Čop ističe:

– Neka nam Karlin slučaj bude upozorenje. Neka to bude prvi, jedini i posljednji takav primjer u hrvatskom sportu. Hrvatska ne smije biti zemlja iz koje sportaši iz ovakvih razloga neće odlaziti na velika natjecanja.

Slično razmišlja i prim. dr. med. Miran Martinac:

– Prodan je imala peh da je u tom laboratoriju bila pozitivna, a kada se to dogodi, ne možeš ništa učiniti nego ponoviti test što je brže moguće u drugom laboratoriju. Nešto slično dogodilo se i ženskom košarkaškom izborniku Stipi Braliću koji je u svojoj sredini imao dva pozitivna testa pa sam zatražio da dođe u Zagreb i taj test je bio negativan pa je mogao voditi reprezentativke na kvalifikacijskom turniru za EP. Uz dužno poštivanje svih regionalnih centara, takve situacije trebale bi se rješavati u jednoj ustanovi. Sportaša koji odlaze na velika svjetska natjecanja nema puno i to sustav može podnijeti da se napravi ubrzano.

A svega ovoga ne bi bilo da je država odlučila da se sportaši moraju cijepiti prije nekih drugih društvenih skupina kao što je to slučaj u Izraelu, Mađarskoj, Srbiji... No, kada je u pitanju cijepljenje sportaša u Hrvatskoj, vladajući su djelovali kao da hodaju po jajima, u strahu od reakcije javnosti o privilegiranosti najzdravijeg dijela nacije.

No, cijepiti sportaše koji nas predstavljaju u svijetu jest nužno. Ne samo da bi svojim punim kapacitetima predstavljali Lijepu Našu nego i da na natjecanju, na kojem su u kontaktu s puno ljudi, ne bi nešto pokupili i donijeli kući. I zato bi i građanstvo trebalo razumjeti zašto bi sportaši, nakon zdravstvenog osoblja, žurnih službi, osoba s kroničnim bolestima i sugrađana starije dobi, trebali biti uvršteni u prioritetne skupine. Baš kao i učitelji, vozači u javnom prijevozu i slična zanimanja...

– Cijepljenje olimpijaca i olimpijskih kandidata već je počelo. Oni polako dolaze u skupinama i cijepe se, a da nikome ne uzmu cjepivo. Sve je prezentirano docentu Capaku koji je to predstavio Nacionalnom stožeru i nitko nema ništa protiv toga. Po meni, cijepiti treba i svakog onog sportaša koji ima i teoretske izglede da se plasira na Olimpijske igre pa tako i sportaše sa šireg popisa reprezentacije, jer nikad ne znate tko će otpasti i tko će upasti, a za cijepljenje s dvije doze potrebno je i vremena – ističe primarijus Martinac.

Cjepivo čekaju i Dalićevi vatreni

Inače, prijedlog Josipa Čopa je da se sportaši, oni koji to već nisu, cijepe cjepivom koje ide s jednom dozom, a to je ovog časa sporno cjepivo tvrtke Johnson&Johnson koje čeka analizu Europske komisije za lijekove:

– U suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, odnosno HZJZ-om blizu smo rješenja da sportaši budu u prioritetnom protokolu za cijepljenje. Po tome bi se i naši nogometaši, pred kojima je Euro, trebali žurno cijepiti ako već nisu. U tom smislu, od Ministarstva smo dobili zahtjev da svi savezi dostave popise svojih sportaša koje očekuju velika međunarodna natjecanja. S obzirom na njihove natjecateljske i pripremne programe, najpraktičnije bi bilo da se na sportašima primijeni cjepivo za koje je dovoljna jedna doza.

TIN SRBIĆ Kandidati za olimpijsku medalju, pa i svi olimpijci, morali bi imati prednost kod cijepljenja.

Ključne riječi

Komentara 12

VU
VučedolacHrvat
11:20 19.04.2021.

Mjere protiv korone su pogubnije od same prehlade.

DU
Deleted user
13:04 19.04.2021.

U utorak negativna, u četvrtak pozitivna pa onda opet nakon toga negativna. I to su ti jebeni testovi na kojima se blokira cijela zemlja u svi građani u njoj. Samo najveći idiot ili netko zlonamjeran može na osnovu tih testova donosit mjere kad je jasno da se po njima ne može donosit nikakav zaključak.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
11:13 19.04.2021.

Koga briga za to.Propao je san mnogima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije