Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRELOVIT USPON

Mladi nogometaš živi svoj san i poručuje: U Dinamu mi nisu dali priliku

Toni Borevković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
12.11.2018.
u 21:58

Ponekad se zamislim i kažem sam sebi – čekaj malo, pa ti si u portugalskoj ligi, boriš se za vrh s Portom i Benficom. Da mi je to netko rekao prije dvije godine, u vrijeme dok sam bio u Rudešu u drugoj ligi rekao bih mu da se ne zeza sa mnom – kaže nogometaš portugalskog Rio Avea Toni Borevković (21).

Oduševljen je Portugalom

I doista, sve se u karijeri mladog slavonskobrodskog stopera odigralo munjevitom brzinom. Ponikao je u Marsoniji. Već s 15 godina prešao je u Dinamo, gdje je bio član nadarene generacije predvođene Benkovićem i Ćorićem, ali se, nažalost, nije puno naigrao. Nakon tri i pol godine odlučuje spakirati kofere i preseliti se u susjedni Rudeš, koji je u to vrijeme bio drugoligaš. S klubom iz zagrebačkog predgrađa proslavio je ulazak u Prvu ligu, a nakon uspješne sezone u kojoj je bio jedan od kvalitetnijih stopera u HNL-u, ljetos dobiva poziv iz Portugala i prelazi u Rio Ave.

– Lani je Rudeš još surađivao s Alavesom pa smo pred kraj sezone nešto pregovarali da potpišem za njih i odem u Španjolsku. Međutim, u međuvremenu mi je došla ta ponuda iz Rio Avea. Ta mi je opcija bila prihvatljivija jer sam vjerovao da ću ovdje prije dobiti priliku nego u Alavesu.

Sve što mu se događa u posljednje vrijeme Toniju djeluje nekako nestvarno. Hrvatski se stoper odlično snašao u Vila de Condeu, malom gradu na sjeveru Portugala. Iako je najmlađi, nezamjenjiv je u prvoj postavi Rio Avea i jedini je od svih prvotimaca odigrao sve prvenstvene utakmice.

– Stvarno sam oduševljen. Od kada sam došao, svi u klubu smo kao obitelj. Ispočetka je bilo malo teško jer nisam znao jezik, ali većina igrača i ljudi u klubu govori engleski tako da sam se brzo prilagodio. Krenuo sam i na tečaj portugalskog.

Borevković svlačionicu dijeli s poznatim portugalskim nogometašem Fábijem Coentrãom, za kojeg kaže da, unatoč tome što je igrao u Realu, stoji čvrsto na zemlji. Šuti, radi i ništa ne glumi. Po dolasku u Portugal, savjetima mu je pomogao bivši igrač Rio Avea, danas Benfice Filip Krovinović, koji mu je o klubu ispričao sve.

– Nakon nedavnog susreta s Benficom u kupu Krovinović se spustio do svlačionice i porazgovarao sa mnom. Vrlo je susretljiv.

Toni ističe kako je velika razlika između igranja u HNL-u i portugalskoj Primeiri, koja je po kvaliteti odmah do liga petice. U Portugalu se igra puno brže, gotovo sve momčadi teže igri i nadigravanju. Jedino što ga je malo iznenadilo slabiji je odaziv publike. Iznimka su nastupi Porta, Benfice i Sportinga, koji su svijet za sebe i na čijim su utakmicama tribine uvijek pune. Od Benfice su u kupu poraženi s 2:1.

– Atmosferu koja vlada na Luzu nikada prije nisam doživio. To je nešto što se ne da opisati riječima, doista sjajno. Što se tiče usporedbe samog nogometa, mi smo se u Rudešu većinom branili i nismo težili igri, što je bilo logično jer smo se borili za ostanak. No, ovdje nema nabijanja, čak i golman ispucava loptu samo ako je primoran, a do tad i on mora sudjelovati u igri kao i veznjaci.

Prati bivše klubove

Rio Ave lani je bio hit portugalske prve lige, osvojili su peto mjesto i prvi put u povijesti izborili nastup u pretkolu Europske lige. Ove sezone nakon devet odigranih kola četvrti su na ljestvici i na putu su da ponove lanjski uspjeh, ali u klubu se time ne opterećuju.

– Cijela momčad je gotovo nova. Napravljena je rekonstrukcija i nitko nije očekivao da ćemo biti pri vrhu. No, kako je sezona odmicala, nizali smo pobjede. Ovo je najbolji start u povijesti kluba. Jedini cilj je afirmirati naš stil igre u čemu smo i uspjeli s obzirom na to da imamo najveći posjed u cijeloj ligi.

Premda je u Portugalu, Toni prati događanja u svojim bivšim klubovima.

– U Dinamu nikada nisam dobio pravu priliku. Moj klub je Rudeš, oni su stali iza mene. Žao mi je što su na začelju, nakon odlaska Alavesa igrači su se razišli i mislim da neće ostati u ligi jer novca više nema – zaključio je.

>> Pogledajte trening hrvatske reprezentacije

Komentara 4

Avatar zagorac2
zagorac2
03:03 13.11.2018.

mnogi veliki talenti u hrvatskoj ne dobivaju pravu priliku samo zato jer nisu umrezeni sa vladajucim u nogometu ili bilo gdje

MA
Marsijanac
00:48 13.11.2018.

E moj mladicu, prilika se ne daje; ona se zasluzuje .To si tek sada shvatio kad moras kruh zaradjivati u inozemstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije