Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratnik

Bilan: Iznenadio sam kad me izbornik pozvao u reprezentaciju

Miro Bilan
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
21.11.2017.
u 23:40

U svom klubu Strasbourgu, koji nije euroligaš, Bilan nije imao problema. Uostalom, i njegov klupski trener ima reprezentativne obveze

Visoki Šibenčanin bio je najtraženiji zbog toga što je ljetos pet do dvanaest otkazao nastup za Hrvatsku, a ovaj put odazvao se bez premišljanja.

– Najprije sam se iznenadio što me novi izbornik zvao. U to vrijeme trenirao sam sa Šibenikom i razmišljao što će biti s mojom sezonom pa sam ga zamolio da mi da vremena da razmislim. Ali ne zato što sam se premišljao, nego zato što u tim trenucima uopće nisam razmišljao o reprezentaciji. Mogao sam ga nazvati već za pola sata, no kako smo se dogovorili za sutra, tako smo se i čuli i potvrdio sam mu dolazak.

Kluba nema, nervoza raste

Zamolili smo Miru da nam objasni zašto nije nastupio na Eurobasketu.

– Hm, to je malo nezgodna tema, a odluka nije ovisila isključivo o meni jer je i izbornik na presici kazao da je on meni otkazao, što i nije daleko od istine. No, sve je to ispalo prilično nespretno jer među nama nije bilo nikakvog sukoba.

Premda igrači bez kluba vole igrati za reprezentaciju jer je koriste kao izlog, Bilan je krenuo posve suprotnim putem. Zašto?

– Da su pripreme počele odmah poslije sezone, sve bi bilo drukčije, a ovako su bila prošla već dva mjeseca, a ja nisam imao klub. A nadao sam se da će sve brže ići pa se stvorila nervoza.

Tadašnji izbornik Petrović najviše je zamjerio Bilanu otkazivanje u posljednji tren.

– To je jedino što bih promijenio da mogu, javio bih se izborniku prije, no odgađao sam to jer sam se nadao da ću ipak pronaći klub i igrati za reprezentaciju. Čekao sam do posljednjeg trenutka, a onda me počeo pritiskati taj odlazak na pripreme reprezentacije. Razmišljao sam o mogućnosti ozljede, a nemam klub. Ljudski je da ste oprezni kada prvi put idete u inozemstvo, a iz toga i strahovanje za moju budućnost. Jer, u reprezentaciji ste dva mjeseca, a u klubu godinu dana.

Gledao EP na TV-u

Jedan reprezentativni suigrač pokušavao ga je od toga odgovoriti, no nije pomoglo.

– Kada sam Dariju Šariću spomenuo tu mogućnost, pitao me jesam li lud. Nas dvojica trenirali smo ljetos s istim kondicijskim trenerom i u istoj dvorani.

Kako se osjećao gledajući utakmice Hrvatske na Eurobasketu?

– Gledao sam sve utakmice jer nisam još imao klub, pa tako ni pratećih obveza. Svima nam je bilo teško, i onima koji su igrali i nama ostalima.

Dojma smo da nam je nedostajao još jedan teški centar jer se Planinić veći dio sezone borio s ozljedom pa nije bio potpuno spreman.

– Tko to može znati. Možda bi sa mnom bilo bolje, a možda i gore.

Hoćete li izborniku biti na raspolaganju za svih 12 kvalifikacijskih utakmica?

– To je sada teško reći, vidjet ćemo kakva će biti situacija. Mislim da ni izbornik nije načistu kako će sve to izgledati.

U svom klubu Strasbourgu, koji nije euroligaš, Bilan nije imao problema. Uostalom, i njegov klupski trener ima reprezentativne obveze.

- Moj trener Vincent Collet francuski je izbornik i jako je nezadovoljan. Zabrinut je zbog toga što ima potpuno novu reprezentaciju pa ne zna kako će sve to ispasti.

S obzirom na to da je klub pronašao tek početkom jeseni, je li Bilan zadovoljan razvojem situacije?

– Ljetos sam očekivao više, no nakon što su mi neke mogućnosti propale i nakon što su klubovi već počeli igrati, a ja sam ih počeo gledati na televiziji, bilo mi je važno samo da igram. Na kraju je to sa Strasbourgom ispalo jako dobro. Neki su mi govorili da to nije liga za mene, no bit će to dobro. Prvenstveno zbog trenera koji je dugogodišnji francuski izbornik, što govori i o njegovoj kvaliteti.

Komentara 1

PE
petruss
07:43 22.11.2017.

Jedna velika nula, toliko o tvom traženju kluba, mislio si za sebe da si veliki igrač ali pokazalo se suprotno, završio si u nekom francuskom trećerazrednom klubu, tamo ti je i mjesto, izdao si suigrače iz reprezentacije i trebalo bi tebi i takvima trajno zabraniti igranje za istu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije