Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi topnik HNL-a

Mirko Marić: Vraćam Zekiću što me ne mijenja čim ne zabijem

Mirko Marić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
22.03.2019.
u 20:11

Statistika potvrđuje kako je ova sezona njegova. Od 43 prvenstvena pogotka Osijeka ove sezone Marić je potpisao ili supotpisao njih gotovo polovinu, ukupno 20. Zabio ih je 12, za šest asistirao, a još dva pogotka uslijedila su nakon kaznenih udaraca koje je izborio

Proteklih dvadeset godina u Osijeku se prepričava legenda o “Ronaldu iz Turčinovića” Stanku Bubalu koji je u dvije sezone kupio ljubav navijača za vječnost, za 20 godina će se vjerojatno raspredati o Mari iz Borajne.

Dvaput je Osijek, koji se inače diči “proizvodnjom” vrhunskih golgetera, imao najboljeg strijelca Prve HNL. Oba puta bio je to Robert Špehar, prvi put u sezoni 1994./95. koju je zaključio s 24 pogotka, potom u sezoni 2003./04. u kojoj je zabio 18 golova.

>> Pogledajte što izbornik Dalić kaže uoči Mađarske

Petnaest godina od Špeharove posljednje utakmice za Osijek, bijelo-plavi ponovno imaju nekoga tko konkurira postati “kraljem strijelaca”. Ljestvicu golgetera 1. HNL trenutačno s 12 golova predvodi Mirko Marić (23).

Statistika potvrđuje kako je ova sezona njegova. Od 43 prvenstvena pogotka Osijeka ove sezone Marić je potpisao ili supotpisao njih gotovo polovinu, ukupno 20. Zabio ih je 12, za šest asistirao, a još dva pogotka uslijedila su nakon kaznenih udaraca koje je izborio.

Marić je igrač zanimljivog životopisa. Počeo je u Širokom Brijegu, prošao sve mlađe kategorije reprezentacija BiH (u kojima je nosio i kapetansku vrpcu), što nije promaklo Dinamu. No za plave nije odigrao ni minute.

– Nisam čak odradio niti jedan trening s Dinamom – kaže Marić koji je odmah proslijeđen na posudbu Lokomotivi u kojoj je proveo dvije i pol sezone.

Promijenio je u međuvremenu i nogometno državljanstvo, igrao je za reprezentaciju Hrvatske do 21 godinu, potom na China cupu prije dvije godine i za A selekciju, okušao se u Mađarskoj, a sreću je pronašao u Osijeku.

Golovi u serijama

Marić igra sezonu karijere, prvi je strijelac i drugi asistent lige. Već je zabio golova koliko u prethodne dvije sezone zajedno. Nakon hat- tricka Interu u posljednjem kolu jesenskog dijela prvenstva, a bio je to prvi put da je neki nogometaš Osijeka zabio tri gola na utakmici u Gradskom vrtu nakon više od jedanaest godina, Marić puca od samopouzdanja.

Mirko Marić
1/5

– Hat-trick se ne događa često osim ako nisi Messi ili Ronaldo. To me podiglo, ali imam osjećaj kako me više podiglo u očima javnosti.

Kod Marića je specifično da najčešće zabija u serijama.

– Kada gledam druge napadače, svi imaju takve serije, ja sam imao dvije krize od pet-šest utakmica u kojima nisam zabio, a tada nije lako. Stvara se pritisak i onda kada zabiješ jedan, otvori se sve ono što se do tada skupljalo. Krenulo me ove sezone i s asistencijama i s golovima iako znam da moram još raditi na završnici.

Statistika otkriva da je ove sezone zabio šest golova lijevom, pet slabijom desnom nogom uz još jedan glavom.

Utrka za prvog strijelca lige, a Komnen Andrić mu puše za vratom s golom manje, bit će otvorena do konca sezone.

– U glavi mi ja da sam prvi strijelac lige i to mi je nekakva osobna zadovoljština, ali iskreno se ne opterećujem previše time, već uživam u tome i sve radim puno opuštenije i s puno samopouzdanja.

A to samopouzdanje napadaču Osijeka “pumpa” i trener Zoran Zekić koji ga je ovog proljeća odredio za izvođača kaznenih udaraca nakon odlaska Harisa Hajradinovića koji je do sada imao to zaduženje u momčadi.

>> Pogledajte razgovor s Dinamovim trenerom Bjelicom na Večernji TV-u

– Otkad ja “pucam” jedanaesterce, Osijek nije dobio niti jedan.

Šalu na stranu, Marić u Osijeku dobiva povjerenje koje treba svakom napadaču, a trener bijelo-plavih Zoran Zekić spreman ga je istrpjeti i kada mu ne ide.

– Još otkako sam igrao za Široki Brijeg, u karijeri nisam imao trenera koji od prvog dana pokazuje vjeru u mene kakvu pokazuje Zekić. Siguran sam kako bi me 99 posto trenera sklonilo iz momčadi nakon što ne zabijem nekoliko utakmica, ali ne i Zekić. On je pokazao kako vjeruje u mene.

Posljednje tri godine, još od Andreja Kramarića koji je u sezoni 2014./2015. zabio 21 gol, niti jedan hrvatski nogometaš nije završio kao top-strijelac lige.

– Mladi napadači, čim zabiju nekoliko golova, već gledaju kako napraviti transfer, ne mogu dočekati da se profiliraju, dok stranci koji dolaze u HNL ipak imaju iskustvo – objašnjava Marić koji je takvu “grešku” i sam napravio odlaskom u mađarski Videoton. Srećom, nakon pola godine prihvatio je poziv Osijeka.

– Sada mislim da sam otišao premlad iz HNL-a, ali bila je specifična situacija s obzirom na to da sam bio dvije i pol godine na posudbi u Lokomotivi iz Dinama. Želio sam otići jer sam želio napokon biti pod ugovorom s klubom za koji i igram, zasitio sam se posudbi – kaže danas Marić.

U njegovoj igri ne imponiraju samo golovi. Istovremeno puno radi za suigrače.

– Napadač sam i prioritet su golovi, ali volim asistirati suigraču u boljoj poziciji.

>> Pogledajte što je Luka Modrić izjavio nakon pobjede protiv Azerbajdžana

Međutim, ne asistira Marić samo suigračima već i svome vrataru. Na utakmici protiv Rudeša Marku Malenici otkrio je kako će Nikola Krajinović pucati i pomogao mu da obrani kazneni udarac.

– Trenirao sam s njime u Lokomotivi i pretpostavio sam da, s obzirom na to da je mlađi dečko da će pucati u kontra stranu jer se mlađi nogometaši tako osjećaju sigurnije. I pogodio sam – smije se.

Bruno Petković dokazao je kako se i iz HNL-a može do reprezentacije. Marić već ima to iskustvo. I sanja ga ponoviti.

– Poziv Petkoviću je motiv svima, reprezentacija je san.

A do reprezentacije vode predstave iz kluba. Iako stanje na ljestvici ne sugerira kako bi na tribinama Gradskog vrta trebalo biti negativnosti, to se ipak događa.

– Sigurno je da to ima utjecaja, ali mi smo bez obzira na nekoliko kiksova i dalje tu, u igri za drugo mjesto, samo na dva boda od Rijeke. Dogodila nam se jedna jako loša utakmica protiv Dinama.

Naravno, i slučaj Bočkaj izbacio je svlačionicu iz rutine.

– O tome je napisano puno, previše. Petra znam još dok smo zajedno igrali u Lokomotivi i sjajan je dečko. Dogodilo mu se to što se dogodilo, ali moglo se dogoditi svakome... Morao je biti oprezniji, sada se nosit s posljedicama.

Rijeka je uz Dinamo jedina momčad kojoj još u HNL-u Marić nije zabio. Nedjeljni derbi na Rujevici mogao je presuditi u utrci za doprvaka i biti nova prilika da prekine to “prokletstvo”. No, Rijeka je u toj utakmici slavila s 3:1 i uzela važna tri prvenstvena boda.

Brat ide istim stopama

Marić je ugovorom Osijekov do ljeta 2022. i ne planira uskoro “dići sidro”.

Mirko Marić
1/4

– Da sam mislio odmah otići, ne bih odmah potpisao ugovor na pet godina, prepoznao sam prije godinu i pol dana u Osijeku dobru priliku da isprofiliram sebe kao igrača.

Za nekoliko mjeseci će, pak, potpisati doživotni ugovor. Ženi se, naime, dugogodišnjom djevojkom Teom.

– Svatovi će biti dan nakon finala kupa – otkriva Marić.

Mirko, inače, nije jedini profesionalni nogometaš u obitelji Marić. Tri godine mlađi brat Mateo jedan je od najboljih igrača Širokog Brijega kojeg trenira Goce Sedloski, U21 je reprezentativac BiH. Iako zadnji vezni s četiri pogotka jedan je od najboljih strijelaca momčadi.

– Otvorilo mu se ove sezone, treneri su mu počeli vjerovati i dobro se razvija. Samo šteta što ga češće ne mogu gledati jer gotovo svaki put kada mi igramo utakmicu, Široki igra u istom terminu.

Zanima nas sluša li Mateo savjete starijeg brata.

– On kaže da me sluša, ha, ha! Nisam puno stariji od njega, ali pokušavam mu pomoći iskustvima koja sam prošao. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije