Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
doping

Meldonij koji je koristila Šarapova napravljen za sovjetske specijalce

Marija Šarapova
Foto: Reuters/PIXSELL
12.03.2016.
u 07:30

Meldonij puno koriste sportaši s područja bivšeg SSSR-a. Godine 2015. 2,2 posto sportaša bilo je pozitivno na tu tvar pa je ona zabranjena

Meldonij, tvar zbog koje je tenisačica Marija Šarapova bila pozitivna na dopinškom testu, napravljen je za sovjetske specijalce koji su bili stacionirani u Afganistanu. Njegov tvorac, letonski znanstvenik Ivar Kalvins, kaže da im je njegov izum pomagao da funkcioniraju i sačuvaju zdravlje u planinama Afganistana gdje zbog nadmorske visine kronično nedostaje kisika. Tvrdi da je zdravlje specijalaca ovim preparatom bilo zaštićeno, a oni su mogli bez problema hodati, nositi tešku opremu i obavljati složene i fizički zahtjevne zadatke.

“Oduzeti sportašima mogućnost da uzimaju meldonij je zločin i kršenje njihovih ljudskih prava. Oni imaju pravo zaštititi svoje zdravlje, odnosno organizam od posljedica prevelikih fizičkih napora. Oni sportaši koji uzimaju meldonij sigurno neće umrijeti na terenu od iznenadnog srčanog zastoja”, kazao je Kalvins i naglasio da njegov izum nikako ne može poboljšati performanse sportaša i da nije sredstvo za doping. On je upravo za meldonij bio finalist za dodjelu Europske nagrade za inovacije.

>> Šarapova šokirala teniski svijet: Pala sam na doping-testu i preuzimam svu odgovornost

>> Šarapova zbog dopinga ostaje bez milijunskog ugovora

Komentara 8

ER
Erick
10:11 12.03.2016.

Nece umrijeti ali ce im pomoci da budu bolji od onih koji to ne uzimaju.

RM
rmd3
13:15 12.03.2016.

a sta je meladonin vidim da u komentarima ima ljudi koji nemaju blage veze o tom ljeku jos malo šumeće tablete ce bit doping.A ovi nek si malo procitaju o tome prije nego osudjuju a novinari nek bolje opisu stvar ako smiju.

Avatar d-ano
d-ano
21:54 13.03.2016.

,,isto sredstvo pod drugim imenom proizvodi s e u americi i nije na listi doping sredstava,,,,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije