Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osvojila važne bodove

Matea - cura koja nikad ne odustaje

Matea Jelić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
10.06.2019.
u 21:42

Na vrlo sličan način na koji je na Svjetskom prvenstvu ostala bez medalje (u posljednjim sekundama), Jelić je u Rimu slavila u finalu Grand Prix turnira

Na dojmljiv način osvojila je 21-godišnja Splićanka Matea Jelić naslov najbolje sudionice te-kvon-do Grand Prix turnira u Rimu u kategoriji do 67 kg. Bivša svjetska juniorska prvakinja pobijedila je niz uglednih suparnica, a u svoj pohod krenula je sa 12:0 protiv Ukrajinke Jakovljeve.

Pošto slijedi tijesna pobjeda nad Jordankom Al-Sadeq (3:2), uvjerljivi četvrtfinale protiv Amerikanke McPherson (10:3) kao i polufinale protiv Francuskinje Henin (9:3).

Premda će i krajnji ishod finala protiv Korejke Jan-Di Kim (8:3) sugerirati borbu pod kontrolom, ona je bila sve samo ne to. Jer, u prve dvije runde, Matea nije osvojila niti boda, 45 sekundi prije kraja bilo je 1:1, a onda je u posljednjih deset sekundi borbe osvojila sedam bodova. Najprije je pogodila suparnicu zadnjim kružnim udarcem u glavu za pet bodova, a potom i prednjim udarcem nogom u tijelo za dva.

Čini se da je Matea naučila svoju lekciju na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Manchesteru gdje je četvrtfinalnu borbu za medalju izgubila u posljednjim sekundama. Protiv Brazilke imala je prednost 13:11, a onda je dozvolila protivnici da joj nogom dođe do glave ne iskoristivši mogućnost kaznenog boda koji se dobija za izlazak iz borilišta, držanje u klinču, pad na tatami.

Sve to mogla je Matea upotrijebiti da bi potrošila vrijeme, a ona ništa od tih taktičkih manevara nije iskoristila. No, već dva tri tjedna kasnije pokazala je da je naučila svoju lekciju.

- Borba nije gotova sve dok sudac to ne pokaže. U ovom sportu možeš sve izgubiti u jednoj sekundi. Nikad ne smiješ odustajati, uvijek moraš pokušavati. Osjećam se sada odlično i zbog načina na koji sam pobijeđena na Svjetskom prvenstvu. Sada mogu reći da se nisam predala i jedva čekam buduće mečeve.

Mogućnost da se u vrlo kratkom vremenu postigne toliko bodova ovaj sport čini vrlo uzbudljivim za gledanje jer se cijeli meč može preokrenuti u sekundi.

- Ono što mi je nedostajalo na SP-u bila je vjera u sebe. Ovdje sam u sebe vjerovala baš kao i u svojeg trenera i ljude oko mene.

I doista, za razliku od Manchestera, Matea je ovaj puta slušala izbornika Tonija Tomasa do mjere da bi i skočila na glavu da joj je on tako savjetovao.

- Ja ne razmišljam toliko od medaljama koliko zapravo želim biti sve bolja. U te-kvon-dou sam još otkako sam bila klinka i ispočetka nisam bila dovoljno ozbiljna no kako je vrijeme proticalo željela sam sve više.

Gledala sam Grand Prix turnire na mom laptopu nadajući se da ću tamo i dospjeti i sada sam na tome zahvalna - kazala je Matea za stranicu Svjetskog te-kvon-do saveza priznavši da ima olimpijski san.

- Želim sanjati sportske snove i ostvariti ih, a moj sljedeći san je otići na Olimpijske igre i osvojiti medalju.

A dospjeti u Tokio, sljedeće godine, neće biti lako i morat će, da bi se kvalificirala izravno sa rang-liste, pobijediti još jako puno dobrih boraca.

S ovih 40 bodova Matea će na olimpijskoj rang-listi prestići Britanku Lauren Williams i dospjeti na šesto mjesto, posljednje koje vodi na Olimpijske igre, a sve ovo morat će potvrditi i na sljedećem Grand Prix turniru, u kolovozu u japanskoj Chibi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije