Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči olimpijske godine

Martin Sinković novi (stari) svjetski rekorder na veslačkom ergometru

Valent i Martin Sinković
Goran Stanzl/Pixsell
09.12.2020.
u 13:53

- To je rekord koji Svjetski veslački savez ne prepoznaje, ali najpoznatiji proizvođač ergometara da. A riječ je o američkom Conceptu 2 koji vodi evidenciju najboljih rezultata.

Mlađi brat Sinković, polovica trenutno najtrofejnije svjetske posade u dvojcu bez kormilara, novi je svjetski rekorder u veslanju na ergometru. A Martin je srušio rekord Martina Sinkovića, dakle nadmašio je samog sebe. O kakvom svjetskom rekordu je riječ (17:49.4 minuta na 6000 metara) objašnjava sam rekorder:

- To je rekord koji Svjetski veslački savez ne prepoznaje, ali najpoznatiji proizvođač ergometara da. A riječ je o američkom Conceptu 2 koji vodi evidenciju najboljih rezultata.

I ovaj domet govori o Martinu kao kondicijskom fenomenu.

- Ovo je rezultat kojem se niti ja nisam nadao jer sam na 500 metara imao prosjek od 1:29.1 minuta. "Vozilo" se na 6000 metara, a ja sam posljednjih 2000 metara "odveslao" za 5 minuta i 49 sekundi što je i za prvih 2000 metara vrhunski rezultat.

S obzirom da Martin prednjači u izdržljivosti, što je to što ih od Valentovih karakteristika čini tako moćnim tandemom?

- Brat je snažniji i eksplozivniji. Kada smo u teretani, on će uvijek podići više a ima i veći prag kiselosti u mišićima pa je anaerobno jači. Da se utrkujemo na 1000 metara, ja nikad njega ne bih dobio, no na 6000 metara sam ja dosta brži.

Valja znati, ističe Martin, da je riječ o "slajderima" ili dinamičkim ergometrima koji su današnjim vrhunskim veslačima prihvatljiviji od onih fiksnih.

- "Slajderi" su bolji od fiksnih ergometara jer se on kao sprava giba pa je to bliže onome što se događa na vodi a i više čuva leđa.

Zato ih preferira i njihov trener Nikola Bralić:

- Dinamični ergometri su kao simulator bliži situaciji na vodi, on vižljastiji, agilniji, ritmičniji. Ozljeda je puno manje, a tvrdoća zaveslaja je puno bliža onome na vodi. Fiksni ergometri favoriziraju drugačiji tip ljudi, koji su viši i teži pa jedan lakši veslač na fiksnom ergometru nema izgleda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije