Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurobasket

Marko Tomas: O našoj pobjedi u Riju i danas se govori

Marko Tomas
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
05.09.2017.
u 14:41

Od nositelja igre njima nedostaje jedino Llull, no zato su tu dva iznimna razigravača kao što su Rubio i Rodriguez – ističe Marko Tomas,

Na ovom Eurobasketu nitko s takvom lakoćom ne pobjeđuje kao naši današnji suparnici Španjolci (16.45 sati). Furija izgleda vrlo moćno i igra furiozno. Premda im nedostaje nekolicina vrhunskih igrača (Llull, Fernández, Mirotic, Ibaka, Reyes), to se uopće ne osjeti pa svi pitamo kako se suprotstaviti višeglavom zmaju.

– Od nositelja igre njima nedostaje jedino Llull, no zato su tu dva iznimna razigravača kao što su Rubio i Rodriguez. Kada su tu obojica braće Gasol, Ibaka im nije potreban, jer se oni jako dobro međusobno razumiju. Čini mi se da nisu nikad ostali bez medalje kad god su oba brata igrala. Oni s braćom Gasol igraju od početka svake utakmice i nikad se ne prilagođavaju suparniku, već se svi moraju prilagođavati njima, što je znak moći – ističe Marko Tomas, junak jedne od dvije hrvatske pobjede nad Španjolcima u posljednja dva desetljeća.

A ta se zbila u srcu Andaluzije, 2007. na Eurobasketu, u Sevilli. Tricu za pobjedu nad tada aktualnim svjetskim prvacima (85:84) zabio je upravo ovaj Križevčanin:

– Igrali smo jako dobro cijelu utakmicu, pa smo tako došli i do prilike za pobjedu. Popović je probio i izbacio loptu do mene. U prvom trenutku je nisam dobro uhvatio da bih je mogao odmah šutirati pa sam napravio jedan dribling da si pomognem i pogodio. I danas mi je to jedna od najdražih utakmica i pobjeda u karijeri.

No, “po starom dobrom hrvatskom običaju” iz prošlog desetljeća, Hrvatska se s tom pobjedom nije puno okoristila.

– Nažalost, ta pobjeda nam nije dala nikakav zalet jer smo nakon nje u nizu izgubili od Letonije, a poslije od Izraela, Grčke i Rusije te u četvrtfinalu od Litve.

Nakon dva glatka poraza od Španjolaca na Eurobasketu u Sloveniji (40:68, 66:92), uslijedila je pobjeda na Olimpijskim igrama u Riju (72:70), u susretu u kojem je Šarić blokadom spriječio Paua Gasola da izbori produžetak. Tomas je te trenutke gledao od kuće i uživao:

– Bilo mi je silno drago jer znam koliko veliki značaj imaju pobjede protiv reprezentacije koja dominira već više od deset godina. I dan-danas govori se o toj pobjedi u Riju.

S obzirom na to da je ta utakmica igrana u 1. kolu olimpijskog turnira razvila se teorija da se to dogodilo zato što Španjolci ulaze dizelaški u velika natjecanja i dižu formu kako ono odmiče.

– Što onda reći za 1. kolo Eurobasketa 2013. kada su nas Španjolci razbili? Onda nisu bili dizelaši? – pita se Kruno Simon. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije