Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKUPIRALI ITALIJU

Balkanci opet drmaju Italijom! U formi su Mandžo, Džeko, Kolarov...

Mario Mandžukić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
04.11.2017.
u 13:27

– Nemojte Mandžukiću govoriti da je ozlijeđen i da ne može igrati. Ako to napravite, razljutit ćete ga – komentirao je trener Juventusa.

Vratili su se dani stare slave Serije A. Talijanska liga opet je glamurozna i nakon dugo vremena neizvjesna. Vrijeme dosadne dominacije Juventusa (koji, istina, već treću sezonu zaredom nešto sporije ulazi u sezonu) je prošlo, danas čak pet momčadi sanja o scudettu. Nakon četvrtine sezone Inter, Napoli, Lazio i Juventus stisnuli su se u četiri boda, a blizu je i Roma koja ima utakmicu manje. A Čizmom, kao i u vrijeme najveće slave talijanske lige 90-ih kada su scudetto osvajali Boban, Savičević, Jarni, Bokšić, Mihajlović..., drmaju Balkanci. Miralem Pjanić i Ivan Perišić najbolji su asistenti lige, Edin Džeko lani je bio kralj strijelaca Serije A, Samir Handanović najbolje je ocijenjeni vratar... a Mariju Mandžukiću navijači Juventusa pripisuju nadljudske sposobnosti.

Mandžo je pravi zgoditak

U ljeto 2016. kada je u 90 milijuna eura vrijednom transferu u Juventus stigao Gonzalo Higuaín, navijači su se već počeli opraštati od Mandže. Činilo se kako za njega više nema mjesta, a da na mrvice neće pristati. Međutim, nije odustao, nije se predao, već je natjerao Massimiliana Allegrija da iskoristi njegovu nevjerojatnu energiju i izmisli novu poziciju.

Mario Mandžukić
1/8

– Nisam ja napravio remek-djelo od Mandžukića, samo sam ga postavio na tu poziciju lijevog krila. Mario je atletski nadaren, može beskrajno trčati, a njegova taktička inteligencija je podcijenjena. Izuzetno razumije što od njega ja kao trener želim, i razumije što je dobro za momčad. On je pravi zgoditak na toj poziciji – kaže Allegri.

Prošle sezone samo je Higuaín kod Allegrija imao veću minutažu, a slično je i ove u kojoj je hrvatski napadač bio starter u svim Juventusovim utakmicama.

– Nemojte Mandžukiću govoriti da je ozlijeđen i da ne može igrati. Ako to napravite, razljutit ćete ga – komentirao je trener Juventusa.

Drugi Allegrijev čovjek od povjerenja je Miralem Pjanić. Ulogu koju je nekoć u Juventusovoj igri imao veliki Andrea Pirlo danas igra BiH reprezentativac, prošle sezone je 11 njegovih dodavanja prethodilo pogotku, a ove je u sedam utakmica već šest puta asistirao suigračima za pogodak.

– Pjanić je ključ naše sigurnosti – objasnio je Allegri.

I Inter je napokon oživio, nakon 10. kola imaju dvostruko više bodova nego lani u ovo vrijeme. Mauro Icardi zabija (11 golova u 10 utakmica), no motor momčadi Luciana Spallettija je Ivan Perišić. “Eto zašto sam želio dovesti Perišića”, derao se nakon poraza od Huddersfielda (2-1) José Mourinho na Anthonyja Martiala. A ove jeseni potvrdio je hrvatski nogometaš zašto je bio velika Mourinhova želja s tri gola i čak pet asistencija.

Nevjerojatan je. Posjeduje snagu, brzinu i drži visok ritam. Sretni smo što ga imamo jer je jedan od naših najvažnijih nogometaša, koji jednim potezom može stvoriti priliku za gol ili zabiti – kazao je Spalletti.

Džeko više nije “Edin Cieco”

Perišić je u Interu zadužen za golove, a za praznu mrežu Samir Handanović. Od deset prvenstvenih utakmica u njih pet uspio je sačuvati svoju mrežu, ne i protiv Rome u utakmici u kojoj je Edin Džeko nastavio niz od prošle sezone koju je zaključio s čak 39 golova u svim natjecanjima za rekordan golgeterski učinak u povijesti rimskog kluba. O njemu će se jednog dana pričati kao o legendi kluba, a prije samo godinu dana za navijače je bio “Edin Cieco”, što znači slijepi, mediji su o njemu pisali kao promašenoj investiciji. No, preživio je Džeko sve uvrede, pa dokazao kako su bili u krivu.

– U Italiji vas ne kritiziraju, nego vrijeđaju. Ali ja sam navikao na to jer sam iz Bosne – komentirao je Džeko.

Gdje je stao prošle, nastavio je i ove sezone, s gotovo savršenim učinkom od 10 golova u 11 nastupa u svim natjecanjima, čime je kritičarima dokazao kako nije igrač za male utakmice.

Odličnu potporu Džeko ima i u Aleksandru Kolarovu koji je bio “tehnički višak” kod Pepa Guardiole, a koji je u Romi nogometno oživio i već nadmašio lanjski napadački učinak (već ima tri gola i četiri asistencije).

Torino igra pod palicom Adema Ljajića koji je svojim suigračima stvorio više šansi nego ijedan drugi nogometaš u Serie A, u prosjeku 2,8 po utakmici, no oni su te njegove lopte uspjeli pretvoriti u tek četiri pogotka. Nikola Kalinić prvi je napadač Milana, no zasad ne uspijeva povući momčadi u koju je ljetos uloženo 200 milijuna eura, a koju trese teška kriza koja će sasvim izvjesno kulminirati otkazom Vincenzu Montelli. Međutim, nije baš sve idealno. U Napoliju Maurizio Sarri ne mijenja momčad koja pobjeđuje, a to zasad znači mrvice za Marka Roga (ove sezone odigrao ukupno 133 minute) i Nikolu Maksimovića (inače trećeg najskuplje plaćenog pojačanja u povijesti kluba) koji je dobio priliku u svega 180 minuta.

Komentara 19

MU
Muncimir
16:29 04.11.2017.

Svakodnevna jugonostalgija VL-a.

DU
Deleted user
16:50 04.11.2017.

Neviđena jugonostalgija u večernjem. Samo ga još mali broj Hrvata čita

KR
kruti190
18:13 04.11.2017.

gradimir đukar'ć? KOJI je drug pak sad to????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije