Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometaš godine

'Modrić je kao Messi. Kad ga spomenem bilo gdje u Europi, svi uzdahnu'

19.12.2017.
u 07:20

U izboru za najboljeg hrvatskog nogometaša za 2017. godinu Galinović nije imao nikakve dvojbe

Nakon golmanske karijere koja je trajala 19 godina, bivši hrvatski reprezentativac Mario Galinović ostao je u nogometu kao trener. Prvo je godinu dana bio trener vratara u Panathinaikosu, klubu u kojem je proveo o sedam godina, a sada istu funkciju ima u najvećem češkom klubu, Sparti iz Praga.

– U Panathinaikosu je pritisak uvijek bio ogroman, tako je to kod Grka, no i sada nije puno manji. Pogotovo jer nismo baš dobro krenuli u prvenstvo, tek smo peti na ljestvici. No, vjerujem da će biti bolje u nastavku prvenstva – kaže Mario Galinović, kojemu je šef u Sparti Talijan Andrea Stramaccioni, nekadašnji trener Intera.

1/12

Zaustavio Zlatana i Adriana

U izboru za najboljeg hrvatskog nogometaša za 2017. godinu Galinović nije imao nikakve dvojbe.

– Bez ikakve konkurencije to je Luka Modrić. Uz to što je osvojio Ligu prvaka i španjolsko prvenstvo, dokazao je da je najbolji veznjak svijeta, koji dirigira igrom Reala. Luku je teško više i hvaliti, kad cijeli svijet govori o njegovoj genijalnosti. A jednako je dobar i u reprezentaciji, vođa je kockastih – kaže Galinović, te dodaje:

– Kad god u Grčkoj ili Češkoj spomenem Modrića, i činjenicu da sam dijelio svlačionicu s njim u reprezentaciji, svi uzdahnu. Divi mu se cijeli svijet, postao je prva asocijacija na Hrvatsku među strancima.

Galinović je za Hrvatsku odigrao dvije utakmice, prvu pod vodstvom Ćire Blaževića 1999. godine protiv Egipta, a drugu 2007. godine protiv Slovačke, pod ravnanjem Slavena Bilića. A u toj utakmici sa Slovačkom igrao je i Luka Modrić.

– Naravno da se već u Modrićevim počecima, prvim nastupima za reprezentaciju, vidjela velika klasa. To je klasa poput Messija, koji je također dominirao kao klinac, a dominira i danas – kaže Galinović.

A kad smo već kod Messija, Galinović je direktno sudjelovao u Argentinčevoj golgeterskoj povijesti.

– Hehe, znam da je Messi svoj prvi pogodak u Ligi prvaka zabio baš meni. Barcelona je tada s 5:0 razbila moj Panathinaikos, a Messi je bio odličan, predstavio se tada i gledateljima u Ligi prvaka – prisjetio se Galinović, kojemu je najbolja partija u Ligi prvaka bila kada je 2009. godine “zaključao” vrata Ibrahimoviću, Adrianu, Balotelliju, Stankoviću i Figu, pa je Panathinaikos, zahvaljujući njegovim obranama, slavio na San Siru 1:0. A tadašnji Inter s klupe je vodio José Mourinho...

Galinović i danas često pogleda utakmice Intera, s obzirom na to da je njegov šef u Sparti Stramaccioni bivši trener Intera.

– Često hvali Perišića i Brozovića, koji su jako važne karike Intera, a, naravno, i naše reprezentacije – kaže Galinović o dvojcu koji je uvrstio u svoj izbor desetorice najboljih.

Ne može prežaliti 2008.

Kao bivši vratar, Galinović posebno prati naše vratare. Zanimljivo, malu prednost dao je ipak Lovri Kaliniću.

– Subašić je također vrhunski, no Lovre je nekako baš vratar po mom guštu. Hrvatska se ne treba brinuti oko golmana, jer uz ovu dvojicu tu su još jako nadareni Livaković iz Dinama, pa Malenica iz Osijeka, Sluga iz Rijeke – kaže Galinović, koji je u reprezentativnoj karijeri najčešće bio treći vratar.

A bio je i na jednom velikom natjecanju, Euru 2008. godine u Austriji i Švicarskoj.

– Imali smo tada jako dobru reprezentaciju, igrali smo odlično, no to ćemo prvenstvo, nažalost, zauvijek pamtiti po onom dramatičnom porazu od Turaka. Uh, ne volim se toga prisjećati. No, tako je to u nogometu, vjerujem da će nam se negdje vratiti. Možda već u Rusiji. Doduše, skupina nam nije nimalo laka, ali sigurno imamo kvalitetu da je prođemo. A onda je u nokaut-fazi sve moguće. Bitno je da naši igrači uhvate što više odmora nakon završetka sezone, te da Dalić i pomoćni pomno skautiraju suparnike – zaključio je Galinović, kojemu nedostaju još dva ispita da Uefine B licence koju polaže na akademiji HNS-a.

Galinovićev izbor:

1. Luka Modrić (Real) 10

2. Mario Mandžukić (Juventus) 9

3. Ivan Rakitić (Barcelona) 8

4. Ivan Perišić (Inter) 7

5. Domagoj Vida (Dinamo K.) 6

6. Andrej Kramarić (Hoffenheim) 5

7. Šime Vrsaljko (Atlético M.) 4

8. Ivan Santini (Caen) 3

9. Lovre Kalinić (Gent) 2

10. Marcelo Brozović (Inter) 1

 

Komentara 12

TA
tarzan
08:34 19.12.2017.

Najbolji nogometaš u povijesti Hrvatske. Teško da će ikad biti netko bolji od njega. Skidam kapu majstore

Avatar comparator
comparator
08:36 19.12.2017.

U zadnjoj utakmici finalu svjetskog klupskog kupa Lula si je dao oduška protiv protivnika koji nije imao nikakve šanse osim časno izgubiti pa se je cijela momčad tako postavila na terenu. Jedino Real i Hrvatska reprezentacija su mjesta gdje Lukin potencijal ima šansu doći do izražaja u punini svoje kreativnosti i vještine. To je vrhunski nogomet ,a igrači su naprosto umjetnici svog zanata.

Avatar CENTARFOR
CENTARFOR
11:44 21.12.2017.

KAŽE SE NOGOMET!!! a ne Fudbal?? smiješno!!! Modrić i ostali Hrvati NIZ GODINA SVIJETSKE KLASSE!!! Ostale Republike Juge to sve niko i ništa!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije