Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikola Pilić:

Marin ima dovoljno samopouzdanja da pobijedi i Đokovića

Nikola Pilić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
10.09.2014.
u 14:15

- Goran je imao bolji servis, Marin ima bolji bekhend, a forhend im je jednak. Zasad je Goran ipak bolji, jer igrao je u četiri Grand Slam finala - kaže Pilić.

Iako je s ljudima bogatog životnog iskustva uvijek zanimljivo razgovarati, ima trenutaka kad je to osobito zadovoljstvo. Jer, ako smo Goranovim osvajanjem Wimbledona te kasnije i Davisova kupa postali teniskom velesilom, onda smo se pobjedom Marina Čilića platinastim slovima upisali u knjigu povijesti svjetskog tenisa.

Vjerovao u Čilića

A to nije sasvim obična pobjeda, niti se ona dogodila slučajno. Prije svega, Marin Čilić postao je jedan od četvorice Hrvata kojemu je uspjelo ući u finale jednog od četiriju najvećih svjetskih teniskih turnira, jedan od dvojice kojima je pošlo za reketom osvojiti ga. Ali, Marin je u tom društvu jedini koji nije iz Splita! Splitska je veza jaka, Nikola Pilić osobito je zaslužan za Wimbledon Gorana Ivaniševića, a vodio nas je i u osvajanju Davisova kupa. Njegov je učenik Goran sada Marina Čilića doveo do titule US Opena.

– Pa mi Splićani smo opasni ljudi! – veselo će Nikola Pilić.

– Ali, i Marin je naše gore list i ponosni smo na njegov uspjeh. To je baš šlag na tortu, ali i utjeha za ovogodišnje neuspjehe u drugim sportovima. Sada se zaista imamo čemu veseliti – govori Nikola Pilić o svjetskom uspjehu još jednog hrvatskog tenisača.

I u našem prijašnjem razgovoru ponajbolji je svjetski trener bio optimističan o Marinovu prvom Grand Slam finalu.

– Govorio sam da se sada karte miješaju ponovno, da tih, do tog trenutka 5-2, za Keija Nishikorija nije toliko važno, da Marin ima veće šanse. Nisam vjerovao da će Nishikori ponoviti igru protiv Đokovića, bez obzira što je to više bila loša igra Novaka nego dobar Nishikorijev meč. Teško je bilo očekivati da će Nishikori ponovno imati 40-ak winnera iz teških pozicija, a morate i znati da Novak očekuje bebu i sada mu tenis i nije na prvom mjestu – objašnjava Pilić.

Objasnio je Nikola u čemu je bila presudna razlika u finalu.

– Razlika između Marinova i Nishikorijeva servisa je golema. Ni onaj break u trećem setu nije bio važan, Nishikori nema dobar servis, a Marin sada ima i izuzetan retern. Taj vraćeni break, taj detalj jednostavno nije bio važan, Marin je imao stabilnost da nastavi prema pobjedi – opisuje ponajbolji svjetski trener zapravo jedini trenutak u cijelom meču koji je kod hrvatskog navijača mogao izazvati tragove strepnje.

Usporedba Gorana 2001. i Marina 2014. delikatno je pitanje.

– Goran je bio impulzivan, imao je tu svoju osobnost. Marin je drukčiji, teško je to usporediti. Možda tek u osnovnim pojmovima, Goran je imao najbolji servis na svijetu, forhend im je jednak, Marin ima bolji bekhend. Pitanje je tu i konteksta u kojem se možemo baviti takvim usporedbama, ne treba zaboraviti da je Goran igrao tri Grand Slam finala, Marinu je ovo prvo – kaže Pilić koji još jednom ističe kako je Marin već u Wimbledonu pokazao da bi mogao pobijediti i Đokovića.

Podcijenio Ljubičića

– Marin sada ima samopouzdanje potrebno da pobijedi i Novaka. Nema pri tome govora o odlasku velike četvorke, Nadal pauzira, Federer je već u godinama, o nekakvom silasku sa scene možda će se moći govoriti tek za dvije godine – kaže trofejni izbornik Davisova kupa koji je i vrlo konkretan o Marinovim perspektivama:

– Recimo, Ivan Ljubičić je bio treći u prosincu 2006., a procijenio sam ga između petog i petnaestog mjesta. Apsolutno sam siguran da Marin može među prvih pet, tu nema nikakve dvojbe. No, teško je točno procijeniti kada...

>> Analiza: Kako je Čilić pobijedio u svim elementima

>> Červar: Zec, učim od tebe! Sumnjali su, a ti si vrhunski

Komentara 13

UN
unbekant
14:33 10.09.2014.

I sta bi tu bilo cudno,da Marin pobjedi jednom i Djokovica,imali neko na svjetu,ko je nepobjediv????????

DU
Deleted user
19:12 10.09.2014.

Bosna i Hercegovina iznjedrila je jos jednog "hrvata". Sve cestitke za izvrsnu igru i pobjedu na US Open!

KG
KGK
15:41 10.09.2014.

ajde se ti piliću ostavi Marina .. imaš ti 2xĐ pa se brini o njima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije