Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Mandžo i Jela ne mogu igrati skupa, traži se mjesto za Dudua

'10.06.2012., Poznanj, Poljska - Europsko nogometno prvenstvo Euro 2012. Skupina C, Hrvatska - Irska. Mario Mandzukic, Nikica Jelavic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
14.10.2012.
u 20:57

HENDIKEP Oni nisu igrači prostora. Imat ćemo problema ako nam suparnik odsiječe napadače, kaže Štimac štimac jedno je sigurno, eduradu je mjesto na terenu...

Od prve utakmice naše reprezentacije, protiv SAD-a u Zagrebu 1991. godine, najmanje smo problema uvijek imali s napadačima. Bilo ih je najviše, zabijali su golove i u toj spoznaji ponajviše leže i razlozi zbog kojih je Hrvatska dosad, od EP-a 1996. godine u Engleskoj, propustila nastup samo na dva velika natjecanja, EP-u 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj, te SP-u 2010. u Južnoafričkoj Republici.

Izbornik Igor Štimac na prvom je popisu, uoči početka kvalifikacija, imao čak sedmoricu napadača (Mandžukić, Jelavić, Olić, Eduardo, Kalinić, Petrić, Vukušić), a Petrić je otkazao nastup zbog ozljede, zbog koje nije bio pozvan ni za drugu, listopadsku akciju. Otkazao je i ozlijeđeni Olić, pa je tako Štimac za Makedoniju i Wales mogao računati na preostali kvintet strijelaca – Mandžukić, Jelavić, Eduardo, Kalinić i Vukušić. U Skoplju je koristio trojicu (Mandžukić, Jelavić i Kalinić), a nakon utakmice izbornik je rekao:

Trebaju im prodori po krilu

- Mario Mandžukić i Nikica Jelavić sigurno su među najubojitijim golgeterima na svijetu, ali taj epitet svaki je od njih zaradio u svojim klubovima. Naš je mali problem što su oni identični napadači! Dakle, sve golove zabijaju iz zone manje od deset metara od vrata i za takve nam napadače trebaju prodori po krilu i dobri ubačaji. Kad igramo s njima dvojicom, onda smo malo hendikepirani, jer oni nisu igrači prostora, ne dolaze u igru. I može se dogoditi veliki problem kad nam se sučeli momčad sa pet veznjaka i odsiječe nam napadače.

Igrački sličan spomenutom dvojcu je i splitski par Kalinić – Vukušić, samo je Eduardo da Silva drukčiji tip napadača.

Dudu još čeka

Je li možda tom analizom Štimac najavio uvođenje Eduarda u momčad u Osijeku u utakmici protiv Walesa? Ne bi to bilo neočekivano, jer će se Velšani sigurno zgusnuti u sredini i zatvorit će nam prostor, pa će biti neophodno da barem jedan od napadača prilazi veznim igračima i sudjeluje u igri, te time istodobno otvara prostor.

K tome, nakon utakmice sa Švicarskom u Splitu, Štimac je istaknuo:

- Ako je nešto bilo dobro na ovoj utakmici, onda je to svakako spoznaja da je Eduardu jedino mjesto – na terenu! Ne na klupi, nego na terenu.

Cijelu analizu pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka.

 

Komentara 22

FA
faraon
21:11 14.10.2012.

Naravno da Eduarda treba staviti u igru. Da je ušao umjesto Kalinića bilo bi 1:3. On bi sigurno zabio onaj zicer kojeg je zafulao Kalinić.

OB
-obrisani-
21:16 14.10.2012.

Treba da igra i Eduardo i Samir !!

SV
sven222
21:01 14.10.2012.

ako Mamić dozvoli,zaigrat će...čeka da ovoj prizna doživotno plaćanje iz ugovora!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije