Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDE VLAK, IDE VLAK... Marijan Vlak vodit će Dinamo protiv Spartaka

Mamić nije izdržao - Tanac smijenjen u autobusu, uskače Vlak!

24.11.2008.
u 20:26

Trener Dinama Branko Ivanković smijenjen je uoči utakmice sa Spartakom, a momčad će do kraja polusezone voditi Marijan Vlak. Navodno je Ivanković smijenjen u autobusu kojim su plavi putovali iz Zagreba u Čatež. Nadalje, navodno je Mamić izvukao cijeli stožer iz autobusa i tada ih sve smijenio, no u autobus je vratio Vlaka kako bi imao tko voditi momčad protiv Spartaka. @linkbox@

S Ivankovićem odlazi i veći dio stručnog stožera: kondicijski trener Miljenko Rak, trener vratara Mario Jozić, te pomoćni trener Boris Kubla. Uz Vlaka, na plavoj će klupi do kraja jeseni ostati Hrvoje Braović.

- Naš klub i dosadašnji trener Branko Ivanković sporazumno su se razišli tri dana prije utakmice desetljeća, u kojoj će Dinamo, u sklopu trećeg kola skupine D Kupa UEFA-e, u četvrtak na Maksimiru odmjeriti snage s moskovskim Spartakom, službeno je priopćenje iz Maksimirske 128.

Uprava kluba odlučila je da će do kraja natjecateljske polusezone momčad voditi "gospodin Marijan Vlak."

Ivanković je smijenjen poslije 19 sati, a u osami Slovenije momčad će trenirati njihov stari trener. Kao i za utakmicu s NEC-om i Tottenhamom, te uoči utakmice u Pragu sa Spartom, Dinamo je poput reprezentacije u slovenskoj karanteni.

Ivanković otišao zbog Hajduka?


U Hajduku nisu željeli posebno komentirati Ivanokovićev odlazak s klube Dinama. No, sportski direktor Ivan Buljan smatra da nagla smjena može biti povezana s bijelima. - Osjećalo se kroz medije da je da u Maksimiru nešto ne štima, a možda je naša zadnja pobjeda ubrzala Ivankovićev odlazak, kazao nam je Buljan. (om)

Tvrdoglavi profesor
A Ivanković očito ništa nije slutio, najnormalnije je u ponedjeljak održao press-konferenciju na kojoj je čak najavljivao da bi iz sastava mogao izostaviti najboljeg napadača plavih Marija Mandžukića, čovjeka koji je dvaput odveo Dinamo u Ligu Uefe slomivši Ajax i Spartu. Možda ga je i to koštalo nesretnog kraja.

- Napadač mora zabijati, to mu je osnovna zadaća! Jasno mi je da svaki igrač umože ući u krizu, igračku i golgetersku, pogotovu u tim godinama, to je normalno u karijeri mladog nogometaša. Nakon dobrih igara slijede slabije, nakon niza utakmica u kojima se zabija, slijede i sušne utakmice - pričao je u ponedjeljak Ivanković.

> Svi Mamićevi treneri
> Promašena Dinamova pojačanja

> Lako je tancati s Modrićem
> Treneri kao potrošna roba

Mandžukić je dosad u velikim europskim utakmicama - osim u Londonu s Tottenhamom - igrao odlično, i bio bi pravi šok za navijače da izostane u najvećoj europskoj utakmici plavih u posljednjih nekoliko godina. Ivanković je na to na press-konferenciji samo uzvratio:

- Mandžukić je kandidat za momčad. A to ne znači ništa posebno. Zašto bi morao biti siguran, ako nisu sigurni Balaban, Mikić ili netko drugi. Nitko nije siguran! Mandžukić je kandidat za momčad kao i svi ostali igrači. Dobili ste popis igrača koji kandidiraju za utakmicu - pričao je Tanac.

Poznavajući profesorovu tvrdoglavost nije nemoguće da je o tome razmišljao. Usput, zna se da trener nije baš “šmekao“ ni čileanskog reprezentativca Pedra Moralesa, koji je često sjedio na klupi i očito je i to dovelo do pobune u svlačionici.


"Ide vlak, ide vlak... ide vlak, ide vlak... Koji vlak? Marijan Vlak!" - omiljena je navijačka pjesma u čast trenera. Ivankoviću se navijači nisu obraćali.

Novi trener o utakmici desetljeća
Marijan Vlak je uz Borisa Kublu bio prvi Ivankovićev suradnik, zadužen za specijalne zadatke - poput snimanja protivnika. U prvom mandatu 1997. vodio je momčad u jednoj od najljepših europskih sezona, a drugi put je naslijedio Osvalda Ardillesa i osvojio naslov prvaka 2000. godine. Novi trener Dinama je i uživo gledao 1:3 poraz Spartaka u Moskvi protiv Zenita. Zamolili smo ga da pojedinačno ocijeni Spartakove igrače:

14 otpisanih


Zdravko Mamić je 14 puta smijenjivao trenere, neke i nekoliko puta. Zanimljivo, Vlaku je ovo šesti puta da oblači trenirku prvog Dinamovog trenera, treći puta kod Mamića. (sh)

- O Pletikosi sve znamo, sjajan je vratar, jedan od najboljih Spartakovih nogometaša. Nije bio kriv ni za jedan pogodak protiv Zenita, a često je spašavao svoju momčad ove sezone - rekao je Vlak i nastavio:

Dva Čeha i Argentinca
- Spartak igra u 4-2-3-1 formaciji, koju gdjekad u napadačkom dijelu mijenjaju u 4-1-4-1. Par srednjih braniča čine Čeh Jerinek i turski Nijemac Fati. Nisu me baš impresionirali. Na desnom je obrambenom boku Šiškin, na lijevom Argentinac Rodriguez, koji ima znatno veću slobodu i nerijetko se ubacuje u napad. Šiškin je oprezniji - kaže novi/stari Dinamov trener.

Tko slijedi?


Jasno je da se radi o tranzicijskoj opciji, koliko god Vlak bio omiljen među navijačima. Kao naslijednici Ivankovića mogli bi biti Zlatko Cico Kranjčar (koji se već javio da je spreman!), Milivoj Bračun, Ilija Lončarević, Kruno Jurčić, a možda i neko strano ime, neki Nijemac kojeg će dovesti Zoran Mamić... U svakom slučaju, vremena imaju do proljeća. (sh)

Dva zadnja vezna igrača su Kovalčuk i Čeh Kovač. Kovalčuk voli otići prema naprijed, dok je Kovač “zacementiran” na svojoj poziciji, osigurač je ispred zadnjeg obrambenog reda.

Opasni bokovi
Kako vam se Spartak čini u igri prema naprijed?

- Dobar je, opasan. Na desnom je boku Argentinac Maidana, a na lijevom Baženov. Zanimljivo je kako ih je postavio trener Michael Laudrup, jer je Maidana ljevak, a Baženov dešnjak! Dakle, skloni su ulaženju u sredinu, na to moramo posebno pripaziti.

I tada se Vlak namrštio:

- U sredini, iza napadača Prudnikova, igra Pavlenko. To je ključni igrač, vrlo pokretljiv, veliki znalac! Sve se u Spartakovoj igri vrti oko Pavlenka, on je mozak i motor momčadi. U vrhu napada je 19-godišnji Prudnikov, koji je spoj Pavljučenka i Pogrebnjaka! Snažan je (visok 185 cm, težak 78 kg), vrlo dobar tehničar. Veliki je potencijal i uvjeren sam da će uskoro biti veliki igrač - rekao je Vlak i na kraju naglasio:

- Protiv Zenita je u nastavku ušao Ivan Sajenko (25) i odličnom igrom preokrenuo je zbivanja na terenu. Iskusan je, može igrati u vezi i u napadu. Igrao je u Njemačkoj (Karlsruhe, Nürnberg) i ne bi me iznenadilo u Zagrebu igra od početka.


'Idi doma u Varaždin, čuvaj ženu i djecu', dobacio je Mamić prije par dana Ivankoviću

Ćiro: Nije dobro
- Jako cijenim Marijana Vlaka, ali mislim kako on nije rješenje za Dinamo, kazao je 'trener svih trenera' nakon vijesti od smjeni Branka Ivankovića, njegovog pomoćnika iz Francuske 1998, čija je epizoda u Dinamu trajala dvije godine.

Branko Ivanković je 6. studenog 2006. godine preuzeo palicu od Josipa Kužea, za kojeg je Zdravko Mamić tvrdio da je "sigurniji od love u njegovom sefu". Vodio je klub do dvostruke krune te u 2007. godini nije izgubio niti jednu utakmicu u prvenstvu.

Povukao se sredinom siječnja 2008. godine zbog verbalnog napada Zdravka Mamića na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske, a pretpostavljalo se da će se vratiti u Iran. Međutim, nakon što je Zvonimir Soldo dao ostavku deset minuta nakon što je zaključio sezonu dvostrukom krunom, Tanac se vratio u klub.

Na svojoj drugoj godišnjici, koju je slavio na gostovanju u Tottenhama, kao poklon nije dobio ni bod, već punu mrežu golova.

Nije uspio postati najuspješniji Dinamov trener u novijoj povijesti, jer ako klub nakon četiri desetljeća čekanja ostane u Europi i na proljeće, zasluge će imati Marijan Vlak - trener koji ih je vodio u Ligi prvaka 1997/98.

Novi ishitreni potez ili pozitivni šok?
Može li pomoćnik Ivankovića okrenuti situaciju u Maksimiru 'naglavačke' doslovce preko noći? Radi li se o još jednom Mamićevom ishitrenom potezu? Doznat ćemo već u četvrtak. No, možda će ova odluka protresti momčad i da će dečki protiv Spartaka ispisati povijest. Uspiju li u tome, malo će biti važno tko je sjedio na klupi...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije