Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ OLMA I MORE

Mamić je za Ligu prvaka prisiljen tražiti veznjaka najviše klase

Zagreb: Prijateljska utakmica GNK DINAMO – NK CELJE
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
19.08.2020.
u 09:46

Sadašnji trener, ujedno i sportski direktor, Zoran Mamić traži pojačanja. Uz to što traži jednog stopera, odlaskom More prisiljen je potražiti i nova rješenja u veznom redu. Brojčano, Dinamo i sada ima dovoljno veznih igrača, i sve su to vrlo kvalitetni igrači, ali klub želi dovesti još jednog gotovog igrača, koji bi odmah bio pojačanje.

Hrvatski nogometni klubovi osuđeni su na prodaju igrača, to im je jedan od rijetkih načina na koji mogu pribaviti novac i opstati. Protiv toga nije cijepljen ni Dinamo, klub s najvećim proračunom u nas. Takav proračun ostvarivao je baš prodajom igrača, uz jedini ozbiljan novac od igranja u europskim klupskim natjecanjima, a taj bi dio bio izdašan kad bi plavi postigli dobre rezultate, kao prošle i pretprošle europske sezone.

Ove godine Dinamo je prodao dva igrača iz udarnih 11, prvo je ostao bez sjajnog Danija Olma. Istina, njega i nije više mogao zadržati, dugo je bio u Dinamu i puno je dao plavima i zaslužio je da ga klub pusti kad je došla velika ponuda RB Leipziga. Pokazalo se to dobrim potezom, ubrzo je stigla korona i tko zna što bi bilo da Dani nije otišao u zimskom prijelaznom roku, teško da bi sad Dinamu donio 20 i više milijuna eura.

Korejac odbio Dinamo

Ovo je ljeto pak donijelo transfer Nikole More u moskovski Dinamo, doduše ne tako visok kao Olmov, ali otišao je za lijepih desetak milijuna eura. No, ta dva sjajna i još uvijek jako mlada igrača, tek su im 22 godine, bila su jako važna za igru plavih, bili su važni igrači koji su s ostalima postigli sjajne europske rezultate pod vodstvom trenera Nenada Bjelice. Sadašnji trener, ujedno i sportski direktor, Zoran Mamić traži pojačanja. Uz to što traži jednog stopera, odlaskom More prisiljen je potražiti i nova rješenja u veznom redu. Brojčano, Dinamo i sada ima dovoljno veznih igrača, i sve su to vrlo kvalitetni igrači, ali klub želi dovesti još jednog gotovog igrača, koji bi odmah bio pojačanje.

To bi vjerojatno bio korejski reprezentativac In-beom Hwang koji je igrao u Vancouveru, ali ruski Rubin “oteo” ga je ponudivši igraču dvostruku plaću od one koju je nudio Dinamo, a i kanadskom klubu dao je dvostruko veću odštetu od one koju je dogovorio s maksimirskim klubom, inače najveću odštetu u povijesti kanadskih klubova.

Trenutačno su od veznih igrača u Dinamovoj momčadi Arijan Ademi, Luka Ivanušec, Lovro Majer, Amer Gojak i Kristijan Jakić, koji se u prijelaznom roku preselio s Kajzerice u Maksimir.

Na poziciji zadnjeg veznog bez problema može igrati kapetan Ademi, on je u većem dijelu karijere na tome mjestu i igrao, no bolje se osjeća na poziciji “osmice”, veznog igrača između dvaju šesnaesteraca, koji se voli približiti suparničkim vratima, nego u ulozi korektora veznog reda što nosi pozicija “šestice”. Samo novopridošli Jakić još može igrati na toj poziciji, ali tek treba vidjeti kako će se on prilagoditi igri u Dinamu, može li odmah zamijeniti Moru. Stoga ne čudi što trener Mamić traži još jednog defenzivnog veznog igrača, svakako će mu trebati, pogotovu ako plavi uđu u skupinu Lige prvaka ili Europske lige jer će tada na jesen igrati jako puno utakmica.

I Gojak se bori za prvih 11

Uz to, morat će i ostale “figure” u veznom redu dobro i pažljivo rasporediti. Amer Gojak odigrao je već puno utakmica za Dinamo. Iako su mu tek 23 godine, odigrao je više od 150 natjecateljskih utakmica za Dinamo, od toga čak 34 u europskim natjecanjima. U nekima igrao je sjajno i odlučio i pobjednika, u manje njih bio je slab, ali dojam je da nikad nije bio potpuno siguran u svoje mjesto u udarnih 11, a koliko znamo, igrač je kojem je važna ta sigurnost, tada igra bolje. Za svoje mjesto, uzmemo li da je Ademi siguran na poziciji “osmice”, bori se s dvojicom također mladih igrača, Ivanušecom i Majerom. Njih su dvojica došli iz Lokomotive kao najveći talenti hrvatskog nogometa, nakon doista sjajnih igara u lokosima. No, u Dinamu još nisu na razini na kojoj su igrali dok su bili na Kajzerici, samo bi povremeno bljesnuli i potvrdili da su igrači velikih mogućnosti, ali nisu se do kraja nametnuli i nikako nisu zacementirali svoje mjesto u udarnoj postavi.

Majer je u Dinamo došao u ljeto 2018., u razvoju su ga sigurno zaustavile i ozljede, možda bi, da ih nije bilo, nastupio u više od 38 utakmica. No, sjajnom igrom u nedjeljnom prvom kolu HNL-a, protiv Lokomotive, kada je u pobjedi 6:0 postigao dva gola i dva puta asistirao za gol, Majer je naznačio da bi ova sezona mogla biti njegova.

Luka Ivanušec u Dinamo se preselio godinu dana nakon Majera i ako je ovo bila godina za njegovu prilagodbu, onda bi sada trebao pokazati svu svoju raskoš. U toj godini nastupio je 29 puta i pet je puta bio strijelac, ali samo je u pet navrata igrao svih 90 minuta. Ove sezone trebao bi imati veću minutažu, bit će mu to prilika da dokaže da je veliko pojačanje za Dinamo.

Komentara 2

CR
CroMarijo
22:06 19.08.2020.

Traže kruha kraj pogače . Treba samo dat sigurnost domaćim dečkima i ne treba im više nikoga i tako je preširok kadar. Što se tiče zadnjeg možda bi dobro došal jedan ali taj mora bit jako dobar .

Avatar Poskok
Poskok
11:40 19.08.2020.

ima ih u Lokomotivi koliko hoćeš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije