Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najpoznatiji "cutman" na svijetu

Cutman braće Kličko pohvalio Hrvata iz Vegasa: Orsat ima m*da!

Jacob "Stitch" Duran
Foto: Dražen Brajdić
1/2
12.07.2019.
u 15:19

Jacob "Stitch" Duran bio je "cutman" braći Kličko, ali i Fedoru i Cro Copu, a glumio je, često samog sebe, u šest igranih filmova od koji su najpoznatiji "Oceanovih 11", "Rocky" i "Creed 2"

Postoje u boksu ljudi koje povremeno vidite u kadru, u kutu boraca, ali ne znate tko su. A oni se bave najmanje zabavnim poslom u borilačkim sportovima kao što su zamatanjem bandaža, tretiranjem oteklina, zaustavljanjem krvarenja iz nosa i posjekotina, šivanjem arkada,... jednom riječju krpanjem boraca.

Čovjek s takvim opisom radnog mjesta zove se "cutman" (čovjek za porezotine), a najpoznatiji među njima jest Jacob Duran zvani "Stitch". A gospodin "Šav" je čovjek koji trenutno radi za Final Fight Championship (FFC), malu hrvatsku promociju koja se usudila organizirati priredbe u Meki borilačkih sportova Las Vegasu.

A nama se to, u prvi tren, činilo kao da želite Eskimima prodavati snijeg iz Gorskog Kotara.

- Da, doista se takvo što činilo nemoguće, posebice jer je i UFC stacioniran u ovom gradu i tu održava najviše priredbi. Nitko sa strane nije se usudio doći ovamo i raditi borilačke priredbe sa strane, no Orsat ima velika muda. Kada sam s njim sjeo prvi put i kada mi je ispričao svoj plan, zvučalo je suludo, no i ja sam lud. Volim ga kao časna čovjeka koji slijedi svoje snove, a i ja ih slijedim pa smo postali partneri - kazao je Stitch koji u Las Vegasu živi već 23 godine,.

A u međuvremenu stajao je u kutu mnogim svjetskim prvacima.

- Radio sam s braćom Kličko i Andre Wardom, ali i s velikim MMA borcima poput Fjodora i Cro Copa.

Što pamti o Mirku?

- Odlazio sam u Japan na Prideove priredbe pa sam ga tamo i upoznao. On je bio vrlo poseban, odsjedao bi u drugom hotelu u odnosu na ostale, no kada je došao u UFC tražio je da mu ja bandažiram ruku. Pamtim i kada mi je došao i rekao "Stitch, ovo mi je posljednja borba u UFC-u pa želim da mi ti omotaš šake.

Prije no što se počeo s ovim baviti, slavni "cutman" radio je nešto posve drugo.

- Radio sam za jednu duhansku kompaniju, a imao sam i svoju školu kikboksa i tako sam i naučio biti cutman.

U međuvremenu, snimao je i filmove. Kao sporedna manja uloga.

- Sudjelovao sam u šest igranih filmova, pa tako i u "Oceanovih 11", "Rocky" i "Creed 2" a pozvan sam već na snimanje "Creed 3". Olakotna okolnost po mene jest to što igram samog sebe, a recite mi vi tko ima tu povlasticu da igra samog sebe. Zahvaljujući filmu "Oceanovih 11" dogovorio sam suradnju s braćom Kličko koja je potrajala 12 godina.

Što je to što Stitcha i danas čini jednim od najcjenjenijih "sanitaraca" u borilačkim sportovima?

- Izvedba, tehnika, psihologija. Meni borci vjeruju. Kada se Vladimir Kličko borio protiv Joshue, rekao sam mu da ću se brinuti o njemu kao da je moj sin, morao sam ući u njegovu glavu. Kada su pak mladi borci u pitanju, pokušam ih ohrabriti. Oni jesu gladijatori, no još uvijek su djeca i bolje se osjećaju kada im kažem da ću se brinuti o njima.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije