Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći sportski spektakl

Ma tko pobijedio na Super Bowlu, Amerika će ponovno imati hrvatskog prvaka

Bill Belichick i Pete Carroll
Foto: Reuters/PIXSELL
30.01.2015.
u 11:12

R. R. Martin kaže da su Belichickovi Patriotsi kao iz "Igre prijestolja".

Kako je Super Bowl najspektakularniji događaj takve vrste u Americi, tako je i nastup na slavnom half-time showu potvrda popularnosti zabavljača koji će se u njemu pojaviti. Konkurencija se za ovaj Super Bowl svela na tri imena, Rihannu, Katy Perry i Coldplay. Izbor je donekle omela glasina kako je vodstvo NFL-a tražilo da odabrani izvođač zapravo plati svoj nastup, što se kasnije poricalo, no bilo kako bilo, Katy Perry odabrana je da ovaj put zabavi gledatelje. Njoj je to drugo pojavljivanje, nakon 2012. kada je bila u sjeni Madonne, a gost joj je Lenny Kravitz.

Imamo finale Svjetskog prvenstva u nogometu, finale NBA lige, finale Lige prvaka. Sve je to spektakl za sebe s redovito milijunskim auditorijem, no ako ih već ne tuče u brojkama, onda ih Super Bowl, finale američke lige profesionalnog nogometa, NFL-a, tuče u šarmu i karizmi. Može se o Amerikancima misliti što god se hoće, no da su majstori spektakla, pogotovo kad se on prenosi na televiziji, tu im nema premca. Super Bowl je tome najživlji dokaz, a ovaj put, i to već prekosutra, on će se odigrati 49. put, sada između momčadi New England Patriots, prvaka American Football Conference i Seattle Seahawksa, prvaka National Football Conference. U toj utakmici odlučit će se tko je najbolji na svijetu u sportu koji se igra profesionalno u SAD-u, amaterski i poluprofesionalno u još nekim svjetskim zemljama. U organizaciji su Amerikanci majstori detalja pa su se tako dosjetili kako je ovaj Super Bowl i prvi takav dvoboj između hrvatskih trenera. New England Patriotse već 15 sezona vodi Bill Belichick, dok prošlogodišnje prvake Seattle Seahawkse i dalje vodi Pete Carroll.

Tri Hrvata 2012.

Ipak, podsjetit ćemo se i 2012. kada su u finalu NFL-a nastupila trojica Hrvata: Belichick, ali i David Diehl te Robert Ninkovich, a sve se igralo na stadionu Lucas Oil u Indianapolisu koji je nosio ime još jednog Amerikanca hrvatskih korijena Anthonyja F. Lucasa. Sam Lucas, odnosno Lučić, čovjek rođen u Splitu, nije nitko drugi nego izumitelj pumpe za vađenje nafte, dakle onih tornjeva koji simboliziraju početak naftnog doba s početka prošlog stoljeća.

Diehla, Hrvata po majci, rado će se prisjetiti Dalmatinci kada je prije nekoliko godina bio splitski gost te s veseljem udovoljavao medijskim željama pokazujući tetovaže – grb sa šahovnicom i riječ „neuništiv". Zanimljivo je kako su i Diehl i Ninkovich inače iz Chicaga. Prije tri godine Diehlovi New York Giantsi pobijedili su New England Patriotse hrvatskog dvojca Belichick – Ninkovich. No, trener Bill Belichick i dalje je jedan od najvećih trenera NFL-a svih vremena.

Ovaj put, dakle, nećemo vidjeti Diehla, koji je cijelu karijeru odigrao s Giantsima te se prošle godine i umirovio nakon 11 sezona u NFL-u.

Ipak, Belichick i Ninkovich su još tu, ponovno na Super Bowlu nakon 2012., ali protiv još jednog američkog Hrvata Petea Carrolla.

I on je, dakle, Hrvat po majci, a zanimljivo je kako je očito da u cijeloj stvari nešto ima jer je upravo on od 1997. do 1999. vodio Patriotse, a naslijedio ga je upravo Belichick, koji ih još vodi. A Belichick je nevjerojatan muškarac, u svakom smislu istinska legenda sporta, alfa i omega svojih Patriotsa. Njegov otac Steve Belichick, odnosno Stephen Biličić, igrao je za Detroit Lionse, a uz američki je nogomet ostao 33 godine. Bill je veliki fan grupe Bon Jovi koji su svoj veliki hit Bounce iz 2002. posvetili upravo njemu. Kad su jednog od pisaca serijala Ratova zvijezda Drewa Karpyshina pitali za koju javnu osobu misli da bi u svijetu koji kreira sigurno bila Sith, odgovor je bio nedvosmislen – Bill Belichick.

– Uvijek traži gdje će ostvariti prednost. Lukav je, prepreden i nemoralan. Iako to zvuči kao uvreda, ja bih zaista volio da vodi i moje Chargerse – rekao je tada Karpyshin.

Smicalice s klupe

Nije ga se libio okrznuti ni George R. R. Martin, tvorac Igre prijestolja, opisujući Belichickove Patriotse kao najbliže obitelji Lannister iz njegovih knjiga. Znaju ga po kojekakvim smicalicama, pa je čak dao snimati protivničke klupe kako bi dešifrirao poruke kojima treneri svoje taktičke želje prenose igračima na terenu. Zanimljivo kako od svih trenera u NFL-u jedino Bill Belichick nije član udruženja trenera, to njega ne zanima, pa ga tako nema ni u najpoznatijoj videoigrici američkog nogometa Madden NFL. Jesu li dvojica, odnosno trojica Hrvata znala da se priprema cro-dvoboj na najvišoj razini? Čini se da ne. Kada su Belichicka prije nekoliko dana američki mediji o tome pitali, on je odgovorio:

– Pa znate, već sam imao sličan dvoboj, s Nickom Sabanom kada je on vodio Miami Dolphinse. Posjetio sam tu prekrasnu zemlju nekoliko puta. A sada sam još sretniji što ćemo imati hrvatskog prvaka tko god pobijedio na ovom Super Bowlu.

>> Hrvati ispisuju povijest najpopularnijeg američkog sporta

Komentara 6

HA
Hancov
12:27 30.01.2015.

Evo jos jedan od Hrvatskih ponosa!!!

Avatar Pravi Hrvat
Pravi Hrvat
14:40 30.01.2015.

Ma tko pobijedio na Super Bowlu, Amerika će ponovno imati hrvatskog prvaka koji je odgojen, školovan i odrastao među kulturnima i ne na balkano i radi toga razume razliku između robijaša i nevinog viteza, domoljublja i balkanizma i EU arbitraže i sudovanja na haškom sudu.

Avatar Zoran Vitas
Zoran Vitas
13:55 30.01.2015.

@zweistein - sad vidim da je dolje deželić objavio informaciju, a da si ti ostavio komentar. ne, nisam te prepisao jer nisam to ni vidio a ni ne bavim se takvim stvarima. uzmi novine pa ćeš vidjeti da ima još oko superbowla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije