Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP u jedrenju

Luka Mratović ispunio normu za Olimpijske igre 2012.

Luka Mratovic
VL
17.12.2011.
u 14:57

Svjetsko prvenstvo je završilo za hrvatske jedriličare. Tonči Stipanović ostao je na 11. mjestu na korak do plova za odličja, a Luka Mratović uvjerljivo se plasirao na Olimpijske igre 2012.

Hrvatska se plasirala u šest od deset jedriličarskih disciplina na Olimpijske igre 2012. U Laseru, Laser Radialu, Finnu, muškom 470, 49er-u i muškoj dasci. Veliki je to korak naprijed za hrvatsko jedrenje, za prvi kvalifikacijski krug. Prije četiri godine na prvim kvalifikacijama za Kinu 2008. hrvatski su jedriličari ispunili tri norme, a četiri su došle u drugom krugu kvalifikacija. Šesto mjesto na Olimpijskim igrama donio je danas Luka Mratović na dasci.

Zauzeo je 30. mjesto, što je njegov najbolji rezultat dosad na Svjetskim prvenstvima. Također treba istaknuti da je Mratović u prošlom olimpijskom ciklusu normu za Kinu riješio u drugom krugu kvalifikacija, tako da je ovaj plasman u prvom krugu još jedan veliki pokazatelj njegovog napretka.

- Nisam se ni nadao da će prvenstvo ovako proći. Presretan sam što sam uspio ispuniti normu, i to na prvom svjetskom prvenstvu koje je nosilo norme. Idem dalje, probati još više napredovati. – kaže zadovoljni Mratović.

Mihovil Fantela je natjecanje završio na 76. mjestu.

11. mjesto u Laseru zauzeo je Tonči Stipanović, koji se tako nije plasirao u sutrašnji plov za odličja. Stipanović je pobijedio u hrvatskim kvalifikacijama za izbor olimpijskog kandidata u Laseru. Milan Vujasinović natjecanje je završio na 19. mjestu, pobijedivši za kraj zadnji plov prvenstva. 33. mjesto pripalo je Danielu Miheliću, 43. Aronu Loliću, 63. Filipu Matiki.

- Prije početka natjecanja sam rekao da neću biti zadovoljan ako ne budem u prvih deset, ali treba biti realan, nije se jedrilo dovoljno dobro za prvih deset, za borbu za medalje. Ali isto ostvario sam svoj san, idem na Olimpijske igre, tako da što se toga tiče trebam biti zadovoljan – kazao je Stipanović.

Pavle Kostov i Petar Cupać zauzeli su 25. mjesto u 49er-u, nakon 15 jedrenja. Danas su ostvarili svoj najbolji rezultat u finalu, ušli su deveti u cilj. Kao i Mratović i Kostov/Cupać su napravili veliki korak naprijed u olimpijskim kvalifikacijama, ostvarivši normu u prvom krugu, u odnosu na Kinu kad su se na OI plasirali kao posljednja nacija.

- Primarni cilj je ispunjen, olimpijska norma na prvom SP, s tim smo zadovoljni. Ali nismo zadovoljni s rezultatom. – rekao je Cupać.

U ženskom 470 Eniji Ninčević i Romani Župan je pripalo 33. mjesto. No, važniji je podatak da su djevojke na dva mjesta od norme drugog kruga, sa samo nekoliko bodova zaostatka. Da je ovo SP bilo zadnja kvalifikacijska regata u ženskom 470 bi norma bila na 31. mjestu.

Hrvatski jedriličari sutra pakiraju opremu, gumenjake i jedrilice u kontejnere koji će skoro dva mjeseca morskim putem putovati kući. Dio reprezentacije već je otputovao, a ostali putuju 20. prosinca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije