Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIRTUOZ S PARKETA

Luka Dončić napušta Europu: Ide u 'Sunce' ili 'Kraljeve'

Luka Dončić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
22.05.2018.
u 07:24

Ako ga neće uzeti prvobirajuć “Sunca” iz Phoenixa trenera Igora Kokoškova, jer cijela Amerika je zaluđena s atletizmom i finom rukom centra Deandre Aytona, onda bi to sigurno učinili “Kraljevi” iz Sacramenta čije je generalni menadžer Vlade Divac.

Finalna utakmica Eurolige između Reala i Fenera bila je, vrlo vjerojatno, i posljednja europska utakmica mladog realovca Luke Dončića.

 

Jer, ovom Bogom danom talentu naprosto je suđeno da već sa 19 godina zakorači na najveću moguću košarkašku pozornicu - na NBA parkete.

Luka Dončić
1/11

Premda je rekao da baš i nije sigurno da će izaći na NBA draft (koji je 21. lipnja), iz perspektive sustava vrijednosti u današnjoj košarci to nije za povjerovati.

Lopta mu sve na svijetu

Teško je vjerovati da je netko spreman odbiti 23 odnosno 20,5 milijuna USD za tri godine koliko je zajamčeno prvom odnosno drugom picku ovogodišnjeg drafta. A gotovo je izvjesno da bi Luka bio jedan od te dvojice.

Ako ga neće uzeti prvobirajuć “Sunca” iz Phoenixa trenera Igora Kokoškova, jer cijela Amerika je zaluđena s atletizmom i finom rukom centra Deandre Aytona, onda bi to sigurno učinili “Kraljevi” iz Sacramenta čije je generalni menadžer Vlade Divac.

Osim toga, Luka Dončić (199 cm) postao je najmlađi košarkaš koji je proglašen za najboljeg igrača Eurolige (MVP) pa se čini da je on istu i prerastao.

No, tko zna možda mu se teško rastati od Reala, kluba u kojem je stasao u mega zvijezdu i u kojeg je stigao sa 13 i pol godina.Luka je otišao iz Slovenije u pravom trenutku, negdje oko godinu dana nakon što su mu se razveli roditelji, a svjedoci kažu da je to bio nimalo ugodan razilazak.

Zato je i dobro da Luka nije morao živjeti u “Bermudskom trokutu” nego je u Realovu internatu ipak živio u svom svijetu, vezavši većinu svojih emocija za svoj košarkaški razvoj i utakmice u kojima je zarana počeo dominirati. Uostalom, zato i jest debitirao u prvoj momčadi sa samo 16 godina i od tada ne prestaje oduševljavati košarkaške fanove.

Svojedobno smo imali priliku pričati sa Lukinim ocem Sašom, svojedobno povremenim slovenskim reprezentativcem, danas trenerom prvoligaša Ilirije, koji nam je prepričao prve korake igrača čija se krajnja veličina niti ne naslućuje.

- Njemu je kao jako malom lopta postala sve na svijetu. Već sa tri godine on bi jedva dočekao da na mojoj utakmici bude poluvrijeme i da može bacati loptu prema košu, a vrlo brzo je to počeo činiti vješto. Očito se rodio s tim šmekom u sebi. Kada je počeo igrati školske utakmice, i po tri godine starijima od sebe zabijao je po 30 koševa.

Biserkini savjeti

Prisjetio se tata Dončić i trenutka sinova odlaska u bijeli svijet.

- Bila je to teška roditeljska odluka. Bilo je trenutaka kada sam htio otići po njega, spakirati ga i vratiti ga nazad, no srećom on je bio zadovoljan od prvog dana. Već tada bio je svjestan da se mora žrtvovati. U početku mu je bilo teško, no sada su to slatka sjećanja.

U početku su se roditelji u Madridu izmjenjivali, a kasnije je brigu o Luki preuzela mama Mirjam Poterbin i ona je, kao roditelj wunderkinda, više eksponirana u medijima nego otac Saša.

Prigodom dodjele nagrade za najboljeg igrača Eurolige, u Palati Srbija uz sina je bila majka koja je veći dio večeri provela u društvu Biserke Petrović, majke legendarnog Dražena. Otac je pak sinu čestitao dočekavši ga u hotelu Hyatt.

- Pričala sam puno s mamom Dončić jer ona sada prolazi sve ono što sam i ja prolazila. Štoviše, Luka me podsjeća na Dražena. Kako po tome što se još uvijek igra košarke, tako i po razmišljanju. Rekao mi je da je gledao puno Draženovih utakmica na you tubeu i na koncu mi je poklonio svoju Realovu sedmicu koju ćemo izvjesiti u Draženovu muzeju, pored Dragićeva dresa. Ja sam pak njemu poklonila strip, loptu s potpisom i majicu koju su izradili Netsi u čast Draženu - kazala je Biserka Petrović, koja je u Beogradu bila gošća Eurolige.

Komentara 2

AU
austrougarskigeneral
11:23 22.05.2018.

kingsi su momčad u stvaranju tamo bi mogao biti zvijezda u momčadi

FU
Fuj
11:21 22.05.2018.

Podsjeća na našeg Draźena. Želim mu sreću gdje god da ode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije