Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatna Međimurka

Lucija Lesjak: Svjetska prvakinja u karateu buduća je kirurginja

Lucija Lesjak
Foto: Dražen Brajdić
1/4
29.10.2019.
u 22:30

Godinama sam čekala taj trenutak, da slušam hrvatsku himnu sebi u čast, kazala je Lucija naglasivši da ne smije odustati niti od karatea niti od medicine

Iz dalekog i socijalno nemirnog Čilea, sa Svjetskog prvenstva za kadete, juniore i mlađe seniore, hrvatska karataška reprezentacija vratila se da dvije ženske medalje. Sa zlatom mlađe seniorke Lucije Lesjak (+ 68 kg) i broncom kadetkinje Laure Lisac (+54 kg).

No, osim odličjima, vođe reprezentacije i šefovi Hrvatskog karate saveza pohvalili su se i sa petim mjestom Ines Grdenić (50 kg) te sa četiri sedma mjesta koja su osvojili juniori Dino Šimunec (68 kg) i Aleksandar Kalabić (76 kg), kadetkinja Klara Braja (kate) te kadetski kata trojac Kokić-Premec-Draganić.

- Uh, teže je biti probiti se kišnim zagrebačkim ulicama do mjesta ove presice nego osvojiti medalju - našalila se Laura Lisac i naglasila: - Presretna sam. Jako mi puno znači ova medalja jer iza nje stoji jako puno odricanja.

Isto vrijedi i za zlatnu Luciju Lesjak, kojoj je jedna bronca spasila karijeru.

- Prije nego što ću 2015. osvojiti europsku kadetsku broncu razmišljala sam o tome da odustanem od karatea jer sam, nakon niza medalja, i na jednom domaćem prvenstvu ostala bez medalje.

Srećom, u tim je trenucima uskočio i otac Kristijan, koji ju je uspio odgovoriti.

- Bilo su to njene pubertetske mušice. Srećom, uspio sam joj objasniti da bi odustajanjem bacila u vodu i sav onaj, dotad uloženi, silni trud.

Tata je ujedno i karataški trener i to prvi i dugogodišnji u karijeri nove svjetske prvakinje. I zasigurno je najzaslužnija stručna osoba za ovaj izniman uspjeh koji je, zacijelo, učvrstio Lucijino uvjerenje da je i karate njeno poslanje.

- Godinama sam čekala ovaj trenutak, da slušam hrvatsku himnu sebi u čast. Sjajan je to osjećaj, no još nisam sve procesuirala pa ne znam ni što bih vam pametno rekla.

No, Luca je neprijeporno pametna cura jer da nije tako, uz ovaj sportski pogon, zacijelo ne bi bila u stanju u roku dati prvu godinu studija medicine.

- Faks ne smije patiti jer medicina je moja prva ljubav, a kirurgija je moja najveća želja, no tko zna možda na koncu završim u nečem posve suprotnom, recimo u oftalmologiji.

Kao i u kirurgiji i u karateu joj trebaju dobri živci, a na ovom je natjecanju pokazala da ih doista ima. O tome je svjedočio i njen trener Danil Domdjoni, negdašnji svjetski seniorski prvak koji je to postao 2008. upravo u gradu, u Tokiju, u kojem će karate 2020. biti olimpijski sport.

- Već u prvom kolu protiv odlične Ruskinje (7:4), Lucija je pokazala snažan karakter jer se dvaput vraćala u meč. A veliku vjeru u sebe iskazala je i u četvrtfinalu protiv neugodne Amerikanke (5:4). Jako me veseli s kojom je odgovornošću ušla u polufinalni meč s Meksikankom, ali i način na koji je odradila finale.

A borba za zlato s Austrijankom Lorom Ziller (5:1) prošla je prilično glatko o čemu Lucija kaže:

- Dan mi je počeo čudno, čak mi se i strgao kimono na koji sam ušivala grb, no već na zagriajvanju sam se osjećala dobro. S finalisticom Lorom Ziller puno sam se puta borila, a posljednja dva puta sam ja pobijedila. Osim Lore, u toj borbi morala sam pobijediti i samu sebe, jako sam se trudila da se ne zadovoljim sa osiguranim srebrom pa sam si govorila da, zapravo, ništa nisam postigla.

A s ovim Lucijinim zlatom Kristijanu Lesjaku ostvario se očinski i trenerski san.

- Bit ću iskren. Luca mi se u početku nije činila odveć talentiranom pa mogu reći da je ovo postigla velikim radom i još većom predanošću. Ona se karateom bavi već 15-tak godina za koje vrijeme nije propustila 30 treninga. Njen život se svodi na učenje, trening, učenje i spavanje. I sve joj se to sada vratilo. Kako na ovom SP-u tako i na faksu jer dati sve ispite u roku, i to na medicini, nije nimalo jednostavno.

A tata Kristijan, diplomirani je kineziolog i licencirani trener karatea, ponosan je što je svjetska prvakinja stvorena u Karate klubu Međimurje kojeg vodi, insistirao je da to spomenemo, zajedno s kolegom Adrianom Marciušem.

Kristijan Lesjak član je Stružnog stožera HKS-a za mlađe uzraste kojeg još čini niz medaljaša s velikih natjecanja. Naime, u tom timu su još i Alen Zamlić, Ivana Bebek Bašić, Vanesa Cvjetan, Goran Romić i Danil Domdjoni. Direktor reprezentacije je Ante Čutura, nekad odličan borac, a danas glavni trener kluba (Hrvatski dragovoljac) čija je Lucija Lesjak članica.

- Svi zajedno napravili smo novi koncept izbornih turnira za reprezentaciju koji je potaknuo da na svakim vikend pripremama bude uvijek 100 do 120 natjecatelja, a takva konkurencija potaknula je kvalitetu. Osim toga, naš izbornički stožer u Čileu je funkcionirao izvanredno.

A izvanredna je i 2019. u hrvatskom karateu što je naglasio i predsjednik Hrvatskog karate saveza Davor Cipek:

- U veljači smo osvojili tri odličja na Prvenstvu Europe za mlađe uzraste. Isti broj medalja osvojili smo i na seniorskom Prvenstvu Europe, braća Kvesić i borbena momčad. Kvesići su medalje osvojili i na Europskim igrama, Ivan je bio zlatni a Anđelo srebrni.

U 2020. godini nas čeka seniorsko Prvenstvo Europe, a potom i Olimpijske igre na kojima očekujemo Ivana Kvesića, kroz sustav skupljanja olimpijskih bodova, a možda i još nekoga tko bi se za to izborio kroz kvalifikacijski turnir u svibnju. A Lucija s ovakvim rezultatom kuca na vrata olimpijske kategorije, one preko 61 kg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije