Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spas na vidiku

Meszaros u NK Osijek ulaže 13 milijuna eura, a vjerojatno će graditi i stadion

Lorinc Meszaros
Foto: Youtube Screenshot
1/5
20.01.2016.
u 13:50

Osigurat će proračun kluba od dva milijuna eura po sezoni, sanirati tri milijuna kuna duga...

Svi osječki gradski vijećnici podigli su ruke za prodaju 46,6 posto dionica u vlasništvu grada za 100.000 kuna Lorincu Meszarosu, jednom od najbogatijih Mađara bliskom mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i jedinom koji se u partnerstvu s Osječaninom s adresom u Dubaiju Marijem Meštrovićem javio na natječaj za kupnju NK Osijeka.

Slamka spasa

Očekivana odluka, jer pred osječkim su gradskim ocima bila samo dva izbora – ili uhvatiti se za slamku spasa ili dopustiti izvjesnu likvidaciju slavonskog nogometnog ponosa koja bi uslijedila možda već i za nekoliko mjeseci. Posao vezan za prodaju Osijeka ujedinio je sve političke opcije u gradu, doveo i do suradnje dojučerašnjih političkih neprijatelja. Naime, Meštrović se prvo za savjet o kupnji kluba obratio Branimiru Glavašu koji ga je potom uputio na gradonačelnika Ivicu Vrkića s kojim se još donedavno sudio zbog klevete...

– Klub je na rubu noža – ili ćemo ga spasiti ili će propasti – poručio je dramatično gradonačelnik Ivica Vrkić u uvodnom obraćanju vijećnicima.

Poruku su svi prepoznali, odlučili su prihvatiti ponudu ulagača koji je prema ugovoru obvezan u sljedećih pet godina uložiti najmanje 13 milijuna eura, odnosno jedinom slavonskom prvoligašu osigurati godišnji proračun od najmanje dva milijuna eura po sezoni te sanirati još tri milijuna eura duga.

Međutim, jedna stvar još više intrigira i potvrđuje ozbiljnost namjera uskoro novog vlasnika – u Osijeku će, naime, vrlo vjerojatno niknuti i novi stadion! Tu gotovo senzacionalnu vijest nekako usput je, gotovo neprimjetno, potvrdio Damir Kramarić, predsjednik posebnog povjerenstva Gradskog vijeća za prodaju dionica kluba. No, odluka o prodaji gradskih dionica samo je prvi korak nakon kojeg bi prelazak kluba u ruke privatnog ulagača trebao ići po inerciji sve do zaključenja posla i preuzimanja kontrolnog paketa. Ili ga uopće neće ni biti.

– Posao još nije gotov. Ostaje jedan mali ali, a taj je da se kupci moraju s Gradskom bankom dogovoriti o potraživanjima. Uzdam se da će se dogovoriti jer oni traže jedinstven paket od 90 posto dionica – upozorio je Vrkić.

Naime, odluku Gradskog vijeća čekala su preostala dva vlasnika dionica NK Osijeka koji su u stečaju, Gradska banka (kojoj je predstečajnom nagodbom klub dužan još 4,7 milijuna kuna) i IPK, a koji drugog izbora osim prodaje svog dijela udjela u klubu zapravo i nema. Pojednostavljeno, njihov se izbor svodi na vrapca u ruci ili goluba na grani koji će brzo odletjeti. Jer, ne prihvate li ponudu (Gradska banka od 400.000 kuna i IPK od 150.000 kuna) posao će s mađarskim investitorom propasti. Klub bi prestao postojati, klupske dionice u njihovu vlasništvu postale bi bezvrijedne, a potraživanja ne bi mogli naplatiti.

Rasplet prema kojem bi Osijek trebao prijeći u ruke stranih investitora koji su spremni ne samo spasiti ga od gašenja nego i uložiti novac kako bi klub bio konkurentan u HNL-u s perspektivom izlaska u Europu donedavno, još prije samo mjesec dana, činio se nevjerojatnim. Pogotovo nakon što su se u Gradskom vrtu ljetos opekli s njemačkim ulagačima koji su nakon mjeseci analiza, razgovora i pregovora od posla odustali bez jasnog odgovora zašto su to učinili, i to kada je na sve trebao samo biti stavljen potpis.

A onda se niotkuda pojavio Lorinc Meszaros. Mađarski poduzetnik s premijerom Viktorom Orbanom vezan je, osim prijateljskim, a druguju još od djetinjstva, i sportskim sponama. Naime, Meszaros je član Izvršnog odbora nogometne akademije Ferenc Puskas koju je 2007. godine Orban osnovao u svome rodnom selu Felcsutu, 20-ak kilometara zapadno od Budimpešte, a koja je u međuvremenu od nogometne škole prerasla u nogometnog prvoligaša kojem je aktualni trener Robert Jarni. Meszaros je, inače, trenutačno načelnik Felcsuta.

Lorincu Meszarosu odluku o kupnji NK Osijeka olakšalo je i to što zna što se i kako radi u Gradskom vrtu, pogotovo u mlađim kategorijama. Naime, Puskas akademija i osječka Škola nogometa surađuju posljednjih osam godina. Upravo je Meszarosovo ime izazvalo malu buru u Gradskom vijeću Osijeka. Saborski zastupnik Jaroslav Pecnik, prije nego što je i sam podigao ruku za prodaju kluba, upozorio je da je novi vlasnik Osijeka "čovjek krajnje sumnjive ekonomske prošlosti".

Ubrzan rast bogatstva

– Meszaros u Mađarskoj ne uživa ugled. Isto tako trebamo biti oprezni i zbog činjenice da je u ovome sudjelovao gospodin Glavaš, a poznato je da je većina projekata u kojima je on sudjelovao završavala nekom aferom – kazao je Pecnik.

Meszaros je, naime, u domovini obilježen čovjek koji se obogatio ponajprije zahvaljujući prijateljstvu s trenutačnim mađarskim premijerom, a čija je građevinska tvrtka Meszaros ET Meszaros d.o.o. počela rapidno rasti od Orbanova dolaska na vlast 2010., kada je počela dobivati sve više poslova s državom. Rast tvrtke u posljednje četiri godine iznosi gotovo tisuću posto, dok je 2014. zaključila s više od 33 milijuna eura prihoda.

Prodaja NK Osijeka ide izvjesnom raspletu, no ni dolazak novog vlasnika ne znači kako će se Grad prestati skrbiti o klubu, i dalje će na godišnjoj razini sa 900.000 kuna nastaviti financirati rad Škole nogometa.

>>Mađari zainteresirani za kupnju NK Osijeka, kreće se u daljnje pregovore

Komentara 6

DU
Deleted user
15:11 20.01.2016.

Dr.Ivo,kad govoriš o namještanjima u HNL.u,sigurno misliš na one dvije titule Hajduka kada si ti bio šef vlade RH a zbog ćega je Hajduk sada na sudu zbog "poštenog suđenja" i podmazivanja Širića!Zar ne?

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
14:40 20.01.2016.

Očito da budu Slavonci zagrizli na domoljubne bajke i obečanja. Ja se pitam zašto Lorinc Meszaros svoje novce nije uložil u neki domači europski klub u Mađarskoj?? Zar misli da može u HNL-u punom namještaljki i na njivama koje se nazivaju stadioni lakše stvarati i prodavati igrače?

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
15:26 20.01.2016.

Koja šaka jada, jedini prvoligaš iz područja koji najviše talenta doprinese reprezentaciji, prvo su pokrali, opustošili klub, sada prikazuju kako su dobar posao uradili što su prodali strancu klub. Za 100 000 kn prodali dionice kluba, to samo ima kod nas. Sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije