Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI IZBORNIK

Lino nakon 12 godina traži iskupljenje

Lino Červar
Foto: Igor Kralj/Pixsell
28.12.2018.
u 17:56

– Obrana je temelj svake pobjede i zato ćemo na pripremama najviše raditi na obrani. Imamo tri vrste obrana i vjerujem da ću do početka SP-a pronaći igrače koji će moći odgovoriti svim mojim zahtjevima – istaknuo je Červar.

Rukometaši Hrvatske 13. put nastupit će na Svjetskom prvenstvu koje 10. siječnja počinje u Njemačkoj i Danskoj. Izabranici Line Červara smješteni su u skupinu B kojoj će domaćin biti München. Prvi je cilj proći skupinu, i to sa što više bodova. Poželjno bi bilo da prenesu sva četiri boda, a da bi to ostvarili, morat će pobijediti svih pet suparnika. I dok pobjede protiv Japana i Bahreina ne bi trebale biti upitne, s Makedonijom, Islandom i Španjolskom nadmetat će se za mjesta koje vode u drugi krug, u Köln arenu.

Tokio moramo izboriti

– Idemo utakmicu po utakmicu. Svaki suparnik zaslužuje respekt, pa i Bahrein. No, nama je u mislima samo Island. Već u prvoj utakmici na SP-u vidjet ćemo gdje smo i što smo – rekao je Lino Červar, izbornik Hrvatske.

A gdje je trenutačno Hrvatska? Čelni ljudi Saveza vjeruju da nam je mjesto sigurno među prvih osam reprezentacija. Nekakav konačan cilj je izboriti mjesto koje vodi u kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. A da bi Hrvatska izborila to mjesto, morat će na skorašnjem SP-u biti među prvih sedam. Jasno, ako se ukaže prilika može i do medalje. Jer, igrača za takav pothvat ima – Duvnjak, Cindrić, Karačić, Stepančić, Kozina, Šego, Stevanović, Slišković... Morat će se puno toga posložiti, primjerice obrane vratara, čvrsta obrana, efikasan napad.

– Obrana je temelj svake pobjede i zato ćemo na pripremama najviše raditi na obrani. Imamo tri vrste obrana i vjerujem da ću do početka SP-a pronaći igrače koji će moći odgovoriti svim mojim zahtjevima – istaknuo je Červar.

Put do medalje je jasan. Prenijeti četiri boda u drugi krug i tamo pobijediti dvije od tri utakmice. A križamo se sa skupinom u kojoj su domaćin Njemačka i aktualni svjetski prvaci Francuzi. Naravno, tu je i treća reprezentacija, a to može biti Rusija, Srbija ili Brazil. Prema procjenama stručnjaka, lakše će biti dobiti Francusku nego domaćina Njemačku pred 20 tisuća navijača u Köln areni.

Francuska će biti bez Nikole Karabatića i Thierryja Omeyera, dvojice igrača koji su Hrvatskoj uvijek zadavali glavobolju i zbog kojih je gubila važne utakmice. No, da bi došla u situaciju da razmišlja o polufinalu u Hamburgu, među ostalim mora u skupini prvog kruga pobijediti Španjolsku, aktualne europske prvake. Dobra je stvar što protiv Španjolaca, Islanđana i Makedonaca ima izuzetno povoljan score u međusobnim utakmicama.

Samo četiri domaćina zlatna

Lino Červar se kao izbornik vraća na njemačko tlo nakon 12 godina. Te 2007. godine bili smo jedni od favorita za zlato. Igrali smo odličan rukomet u prvom krugu gdje smo redom pobjeđivali Maroko (35:22), Južnu Koreju (41:23) i Rusiju (32:27). U drugom krugu niz se nastavio protiv Danske (28:26), Mađarske (25:18) i Češke (29:28).

I onda je na red došla posljednja utakmica skupine drugog kruga, protiv Španjolske. Mogli smo sami birati suparnika u četvrtfinalu. Pobjedom idemo na Francuze, porazom na Island. Struka je bila za to da idemo na Island, većina glavnih igrača nije željela izgubiti nijednu utakmicu. Na kraju smo pobijedili Španjolsku (29:28) i to skupo platili.

U četvrtfinalu nas je pobijedila Francuska (18:21), i to baš u Köln areni, u dvorani u kojoj ćemo vjerojatno na ovom SP-u ponovno odlučivati o plasmanu u polufinale. I tako je Hrvatska s devet pobjeda i jednim porazom osvojila tek peto mjesto. Lino duboko u sebi priželjkuje iskupljenje u zemlji u kojoj je trebao drugi put postati svjetski prvak, 12 godina kasnije. Iz te momčadi ostao mu je tek jedan igrač – Domagoj Duvnjak koji je 2007. debitirao u dresu reprezentacije sa samo 19 godina.

Tko su favoriti SP-a? Oba domaćina, Njemačka i Danska. Zatim Norveška, Švedska, Francuska i Španjolska. I onda smo mi tu negdje iza te skupine favorita. Njemačka je kao domaćin osvojila SP 2007., a zlatni domaćini bili su još Švedska (1958.), Francuska (2001. i 2017.) te Španjolska (2013). Danska je 1978. kao domaćin bila četvrta. 

Komentara 4

Avatar anlaser
anlaser
21:26 28.12.2018.

Zašto imam osjećaj da ovaj čovjek čini istu grešku drugi puta ? Mislim da jednostavno nije dorastao ni zadatku ni cilju .

KA
kažemja
20:34 28.12.2018.

Najgluplja izjava u svim sportovima mi je ...idemo utakmicu po utakmicu. Jel postoji i neki drugi način?

Avatar Asterix
Asterix
21:08 28.12.2018.

Svi treneri recikliraju par izjava: svaki protivnik zasluzuje respekt, u nogometu (rukometu, kosarci...) je sve moguće, moramo skupiti glave itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije