Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGORČENI SU

Liječnici izazvali bijes Afrikanaca: Kurv*** sinovi! Bijelci vjeruju da su superiorniji

Ilustracija
Foto: MATTHIAS RIETSCHEL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
Autori: Zoran Vitas, Hina
03.04.2020.
u 20:52

Predstojnik klinike za reanimaciju u pariškoj bolnici 'Cochin' Jean-Paul Mira i direktor Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje Camille Locht predložili su u razgovoru za francusku televiziju da se testiranje eksperimentalnih lijekova za koronavirus obavi u Africi

Praktično se svakoga dana povećava broj institucija i tvrtki koje se angažiraju bilo na dijagnostičkim metodama, bilo na istraživanju lijekova za COVID-19 ili cjepiva za SARS-CoV-2. Ima vijesti koje govore kako bi postojeće cjepivo BCG, odnosno ono protiv virusa tuberkuloze moglo imati učinka protiv novog koronavirusa.

Jer, kako se navodi u priopćenju francuskog instituta Inserm, epidemiološke studije pokazale ukazale su na moguću korelaciju između stopa procijepljenosti BCG-om i stopa smrtnosti od bolesti COVID-19. Kako smo već navikli, većina tih studija ukazuje na isti smjer, no konačni se zaključak ipak ne može dovesti, jer su ostali čimbenici povezani s procijepljenošću BCG-om prilično različiti, odnosno razlikuju se od zemlje do zemlje iz koje se na takvu mogućnost ukazuje. Broj je procijepljenih različit zbog razlika u zdravstvenom sustavu, kao i životnom standardu, što se onda svodi na broj procijepljenih, a što je onda povezano i s relevantnošću uzorka.

Na BCG se ukazuje jer je to cjepivo u prošlosti pokazalo korelaciju u zaštiti protiv respiratornih infekcija, na ipak nedovoljno istražen i utvrđen način. Za tzv. 'živa' cjepiva poput BCG-a, protiv ospica ili oralnog protiv dječje paralize smatra se kako imaju nespecifične pozitivne učinke na neke infekcije. Pa je tako moguće da BCG može umanjiti intenzitet infekcije koronavirusom SARS-CoV-2 stimulirajući naš imunosni sustav za obranu protiv novog koronavirusa. Klinička su ispitivanja cjepiva protiv tuberkuloze u obrani protiv novog koronavirusa pokrenuta u Nizozemskoj na tisuću te u Australiji na čak četiri tisuće zdravstvenih djelatnika kojima je prije svega namijenjeno jer su u najrizičnijoj skupini.

Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa i sudjelovanje građana od iznimne je važnosti

Tako se istraživanje pokreće i u Francuskoj, a vodi ga dr. Camille Locht, direktor istraživačkog odjela Inserm-a koji se nalazi na Institutu Pasteur u Lilleu. Inserm inače okuplja 6.500 stručnjaka i djelatnika. To će se kliničko istraživanje provesti u suradnji sa Španjolskom kako bi se provelo na što većem broju sudionika. Ako ispitivanja krenu, ipak će trebati još dva do tri mjeseca da bi se dobili relevantni podaci. Uvijek postoji i doza opreza jer za sada nema nikakvih konkretnih podataka o korisnosti ovog cjepiva protiv SARS-CoV-2. No, prednost je što je do sada BCG-om u svijetu cijepljeno više od tri milijarde ljudi, pa je to cjepivo već poznato, postoji široka baza podataka a do sada je zabilježeno malo kontraindikacija.

To je također i jedno od najjeftinijih cjepiva na svijetu. No, cijela je stvar praktično odmah obilježena skandalom. U televizijskoj emisiji gdje je početak ispitivanja predstavljen, jedan je od sudionika predložio da se cjepivo najprije testira u Africi, jer da tamo nema maski, liječenja niti intenzivne njege. Taj dr. Jean-Paul Mira iz pariške bolnice Cochin još je to usporedio s istraživanjem AIDS-a koje se u nekim studijama provodilo na – prostitutkama jer su one najizloženije a nezaštićene.

Prilog je ubrzo uklonjen, Inserm se oglasio s priopćenjem kako se radi o vađenju iz konteksta, no cijela stvar nije promakla afričkim nogometnim zvijezdama poput Samuela E'toa ili Didiera Drogbe koji su sve podijelili na svojim društvenim mrežama a doktore proglasili – ubojicama. U Insermu su, jasno, naveli kako bi se ispitivanje provelo u jednakim uvjetima kao i u Europi a Afriku se ne smije zapostavljati jer je i ona pogođena bolešću.

Legende afričkog nogometa Didier Drogba, Samuel Eto'o i Demba Ba oštro su reagirali nakon istupa dvojice francuskih liječnika koji su predložili da se testiranje eksperimentalnih lijekova za koronavirus obavi u Africi.

Predstojnik klinike za reanimaciju u pariškoj bolnici 'Cochin' Jean-Paul Mira i direktor Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje Camille Locht predložili su u razgovoru za francusku televiziju da se testiranje eksperimentalnih lijekova za koronavirus obavi u Africi.

"Ako smijem biti provokativan, zašto se eksperimentalni lijekove protiv koronavirusa ne bi testirali u Africi ?," pitao je Mira dodavši: "To se već radilo u nekim istraživanjima vezanim uz AIDS."

"U pravu ste. Trenutačno razmišljamo o studiji u Africi o BCG cjepivu. Postoji prijedlog i ozbiljno o tome razmišljamo," odgovorio je Locht.

Bivši kamerunski napadač Samuel Eto'o ih je nazvao "kur... sinovima".

"Nemojte uzimati stanovnike Afrika za zamorce, to je apsolutno odvratno," napisao je bivši napadač Barcelone, Intera i Chelsea na društvenim mrežama.

"Afrički čelnici odgovorni su za zaštitu svoje populacije od tih užasnih zavjera. Neka nas Bog zaštiti," dodao je Eto'o.

Legenda Chelsea i reprezentacije Obale Bjelokosti, Didier Drogba svoj je bijes pokazao smirenije.

"Afrika nije laboratorij. Ove izjave su omalovažavajuće i stvarno rasističke. Apsolutno je neshvatljivo što moramo i dalje trpjeti. Pomozite da se Afrika spasi od koronavirusa, a nemojte Afrikance koristiti kao zamorce," poručio je Drogba koji je dva puta bio afrički nogometaš godine. Vrhunac karijere imao je 2012. kada je u dresu Chelsea osvojio europski naslov.

Oglasio se i napadač turskog prvoligaša Istanbul Basaksehira Senegalac Demba Ba.

"Dobro došli na Zapad, gdje bijelci vjeruju da su toliko superiorniji da su rasizam i glupost norma."

>>> Pogledajte sve o 'drive-in' testiranju

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar GeniKameni
GeniKameni
22:02 03.04.2020.

Pa, ako bas zele testirati cjepivo na Afrikancima iz nekog razloga, ne trebaju zbog toga ici u Afriku. Ako je suditi po njihovoj nogometnoj reprezentaciji, Francuska ima vise nego dovoljno Afrikanaca...

Avatar Kalladin
Kalladin
22:39 03.04.2020.

Dok ne čujem objašnjenje Zašto u Africi, neću ih proglasiti ni rasistima ni fašistima. Možda postoji racionalan i praktičan razlog.

CH
Chazary
01:53 04.04.2020.

Čuj Dembe " superiorniji".Pa baš on doprinosi tomu.Zašto on i većina Afrikanaca hrle bjelcima,umjesto da si sami organiziraju " superiornu" Afriku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije