Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispraćaj po muslimanskom običaju

Licemjerni Trump želi doći na Alijev sprovod, a zalaže se za zabranu ulaska muslimanima u SAD

Ali
Foto: Reuters
1/8
10.06.2016.
u 09:06

Alijev sprovod izravno će prenositi ESPN koji je zbog toga prijenose nogometa s Eura pomaknuo na ESPN 2

Danas će se u Louisvilleu održati posljednji ispraćaj kojeg će Amerika dugo pamtiti jer na vječni počinak odlazi najpopularniji sportaš 20. stoljeća Muhammad Ali. A nezaboravni boksački šampion, koji je prije tjedan dana umro od posljedica Parkinsonove bolesti, za ovaj se trenutak strateški pripremao. Baš kao i za svoje borbe.

Cijela procedura sprovoda nastajala je proteklih godina u krugu Alijevih najbližih, uz ključnu ulogu njegove supruge Lonnie. Uostalom, upravo je njegova četvrta supruga s kojom živi od 1986., bila osoba koja je odlučila unijeti i neke promjene. Po njezinoj volji odustalo se od toga da na dan pogreba Alijevo tijelo leži u Muhammad Ali Centeru jer se Lonnie pobojala da bi posjetitelji svojom navalom mogli uništiti muzej.

A takav scenarij dao se naslutiti kroz sliku nevjerojatna interesa za dva oproštaja od boksačke legende jer besplatne ulaznice za muslimansku molitvu u četvrtak (18.000), i svereligiozni oproštaj u petak (22.000 u Yum Centeru) doslovce su planule. I ne samo to, već su se našli i oni koji su to pokušavali unovčiti.

Stoga će se u petak ulicama njegova rodnog grada održati kilometarska pogrebna povorka koja će s Alijevim tijelom proći pored Memorijalnog centra, bulevarom koji nosi njegovo ime, kvartom u kojem je odrastao, ulicama u kojima se s vršnjacima utrkivao na biciklima i slično.

Za grad u kojem se svake godine održava najslavnija konjička utrka na svijetu, Kentucky Derby, bit će to najveći događaj u njegovoj povijesti. Barem tako tvrdi gradonačelnik Greg Fischer jer na Alijev ispraćaj dolaze šefovi država, sadašnji i bivši, ali i najveće glumačke i sportske zvijezde današnjice, pa će tako Lennox Lewis (bivši prvak) i Will Smith (glumac koji je glumio Alija) hodati uz njegov lijes, a u određenom trenutku i nositi kovčeg.

Nakon što je objavljeno da turski predsjednik Erdogan i jordanski kralj Abdullah ipak neće držati govor, potvrđeno je da će to učiniti bivši američki predsjednik Clinton, ali i predstavnici različitih vjera (kršćanstva, judaizma, budizma...).

Festivalizirani oproštaj od Alija nikako se ne sviđa muslimanskom dijelu Alijeve obitelji i oni to zamjeraju njegovoj supruzi, koja se brani time da je muževa želja bila da njegov sprovod bude javni čin, dostupan svima. Njegov brat Rahman i supruga mu inzistirali su da se Alijevo tijelo pokopa u roku od 24 sata od smrti, no toga u Alijevu scenariju vlastita pogreba nije bilo.

Dan prije oproštaja za ljude svih vjera održana je dženaza, islamski vjerski obred oproštaja od najpoznatijeg američkog muslimana. Zbilo se to u Freedom Hallu, pred 18 tisuća ljudi, u dvorani u kojoj je Ali debitirao kao profesionalac i izborio svoju prvu pobjedu.

Po muslimanskoj tradiciji, Alijevo posljednje počivalište neće izgledati impresivno poput njegova života i njegove osobnosti, već će biti označeno spomenikom skromnih i skladnih dimenzija.

Vrhunac licemjerja je to što pogrebu želi nazočiti i predsjednički kandidat Donald Trump, a zalaže se za zabranu ulaska muslimanima u SAD

Komentara 11

Avatar toxic alien
toxic alien
09:27 10.06.2016.

Trump nije licemjer! On ne zagovara istjerivanje muslimana iz USA nego ne zeli dolazak novih. A tko ga moze optuzivati zbog toga kad se zna da se njihov broj u USA od onih napada na New York udesetostrucio! Posto bezobrazluku kraja nema, u blizini bivseg World Trade Centra ce uskoro niknuti i dzamija! Kladim se da ce za koju godinu to postati jos jedno "najsvetije" mjesto kod muslimana..., jer tu je oznacen pocetak osvajanja americkog kontinenta...

ZO
zoom
09:49 10.06.2016.

vrhunac licemjerja je kad novinar, usprkos svojim animozitetima spram trumpa, koristi trumpov stav kontra useljavanja muslimana da bi napisao novi članak i to o trumpovom navodnom licemjerju!

Avatar mojrodjo
mojrodjo
11:33 10.06.2016.

Nije on nikakav muhamed to mu je od udaracabu glavu. On je clay

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije