Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ŠPANJOLCI SU RANJIVI'

Legendarni vatreni savjetuje Dinamo, otkrio kako plavi mogu izbaciti Villarreal

Dinamo i Villarreal sastali se u četvrtfinalu Europa lige
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/8
14.04.2021.
u 08:22

– Dinamo je pokazao da zna igrati. Ako momčad bude na razini kao u većem dijelu utakmice protiv Tottenhama. Važno je da bude kompaktna cijelu utakmicu.

Nikola Jerkan, bivši hrvatski reprezentativac, prati sva zbivanja u hrvatskom klupskom nogometu. Dinamove europske utakmice, naravno, ne propušta. Skaut hrvatske nogometne reprezentacije bio je logičan izbor za nogometnu analizu kad je riječ o uzvratnoj utakmici Dinama s Villarrealom.

Jerkan smatra da modri u prvoj utakmici nisu bili daleko od pozitivnijeg rezultata. Dapače, smatra da je ideja igre iz prvog poluvremena u Zagrebu put kojim Dinamo treba ići i u uzvratu ovog četvrtka u Španjolskoj.

Važna je dubina...

– Taj prvi dio Dinamo taktički je izgledao jako dobro. Pogotovo što Damir Krznar nije imao na raspolaganju nekoliko važnih igrača. Kada je Dinamo tako organiziran, vidljivo je da Villarreal ne može razviti igru. Možemo pričati o tom jedanaestercu, odnosno milimetarskom zaleđu. Hoću kazati, ta prva utakmica mogla je otići i u drugom smjeru. Dinamo je svjestan da je Villarreal opasan zbog posjeda lopte i zna da ne smije dopustiti protivnicima da se razmašu, mora zatvoriti tu dubinu koju Španjolci stalno traže. Također, vidljivo je da modri teško igraju bez tog klasičnog napadača. Takav profil igrača, kakav je Bruno Petković, radio bi više problema njihovim stoperima. U svakom slučaju više od Atiemwena koji je tražio širinu. Njihovi stoperi u takvim okolnostima igraju komotno i lagano zatvaraju bekove, odnosno vezne igrače. Dakle, nedostatak je bio Petković koji bi cijelu utakmicu na sebe vezao njihove stopere i otvorio prostor igračima iz drugog plana. U drugom poluvremenu modri su počeli padati – ističe Jerkan.

Dakle, vaš savjet Krznaru bio bi da sve karte mora baciti na koncept u kojem će Bruno Petković biti ključna figura?

Villarreal nije zadovoljan rezultatom iz prve utakmice. Ni oni sigurno nisu opušteni, jer traže ulazak u Europu na dvije linije: kroz Europsku ligu, odnosno prvenstvo. Koliko im je to važno, pokazuje i činjenica da zadnju utakmicu protiv Osasune nije igrala gotovo cijela momčad koja je Dinamo pobijedila u prvoj utakmici. Jasno je da ih trener odmara. Jasno je da Dinamo mora više riskirati. Također, vjerujem da su u Dinamu prepoznali i one važnije taktičke varijante. Poput činjenice da njihov lijevi bek stalno igra po čitavoj strani i stalno ide gore-dolje. U takvoj situaciji često tu lijevu stranu ostavlja slobodnom, dolazeći puno u završnicu. Velika šansa može biti ako se iskoriste ti njegovi česti izlasci u napad, možda nekakav brzi kontranapad po desnoj strani. O tome bi Dinamo trebao voditi računa. S druge strane, desni bek nije uopće prelazio centar, vodeći računa o tome da Mislav Oršić ne pobjegne. Oni tako često igraju i u prvenstvu i taj detalj može biti dobra prilika za protivnika. Također, važno je da napadač zadržava stopere koji onda ne mogu tako lagano zatvarati te prostore koje Villarreal je opasan u toj rotaciji napadača i veznjaka sigurno je dobro proučio sve elemente igre Villarrealove momčadi bekovi ostavljaju – naglašava Jerkan i dodaje:

– Njihov stil igre osmišljen je tako da napadači, odnosno vezni igrači često mijenjaju pozicije i rotiraju se tijekom igre. Gerard Moreno može igrati klasičnu špicu, ali se isto tako nerijetko izvuče na polušpicu, odnosno lijevo ili desno. U tom segmentu imaju dosta opcija i važno je da Dinamo bude kompaktan. Jer, ovakav Villarreal radi probleme Realu i Barceloni.

Bit će zanimljivo

Jerkan smatra da Dinamo ima dobre izglede u uzvratnoj utakmici u četvrtak.

– Dinamo je pokazao da zna igrati. Ako momčad bude na razini kao u većem dijelu utakmice protiv Tottenhama. Važno je da bude kompaktna cijelu utakmicu.

Za kraj smo porazgovarali o borbi za naslov prvaka u Španjolskoj.

– Bit će zanimljivo do zadnjeg kola. Dosta će odlučivati međusobni ogled madridskog Atlética i Barcelone. Moj favorit je Real Madrid. Oscilirao je tijekom cijele godine, no pravi je kada to treba biti, bez obzira na to što nekolicina važnih igrača nije u pogonu. Real pobjeđuje i kad ne igra briljantno. Nije nevažno napomenuti da Real ima puno lakši raspored do kraja nego Barcelona i Atlético. Barcelona je ostala bez Piquea i teško će izdržati taj ritam do kraja. Oni su zadržali taj svoj stil s puno posjeda, no ostavljaju dosta prostora i ranjivi su u obrani. Atlético, s druge strane, već nekoliko kola nije uvjerljiv. Pokazala je to i zadnja utakmica protiv Betisa – zaključio je Nikola Jerkan.

Ključne riječi

Komentara 3

DG
Dado-Glavurdic
12:32 14.04.2021.

Male su im šanse bez zdravog Petkovića. Ali taj Villareal nezna čuvati rezultat oni će napadati i ja bi im stavio Franjića na livog beka a Joška na centarfora jerbo on može igrati svaku poziciju na terenu i siguran sam da bi i to dobro odigrao. Ali Krznar je već rekao da o tome ne razmišlja. U tom slučaju bi stavija Kastratija na desno krilo a Ivanušeca u sredinu. Ta podmornica srlja i Kastrati bi im uteka

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
08:49 14.04.2021.

dinamo je izbacen izbacio ga jr strucnjak krznar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije