Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS S Aberdeenom

Legenda Rijeke: Bišćan je pokazao da je trener za velike utakmice

Rijeka - Slaven Belupo
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
08.08.2019.
u 12:39

U Rijekinoj povijesti prvi europski suparnik, 1978. godine u prvom kolu Kupa pobjednika kupova, bio je otočki klub, velški Wrexham. U Rijeci je bilo 3:0, a u uzvratu 2:0 za Velšane. U tim utakmicama Rijeku je predvodio legendarni centarfor Milan Radović, danas 67-godišnjak

Rijeka otvara europsku sezonu sa svojom crnom mačkom iz 2015. godine, škotskim Aberdeenom, koji ju je tada eliminirao u 2. pretkolu Europske lige s ukupnih 5:2.

Iz tadašnje momčadi Rijeke (koju je vodio trener Matjaž Kek) u današnjem sastavu samo su braniči Zoran Kvržić i Ivan Tomečak, a Rijekin trener Igor Bišćan prvi put vodi Rijeku u europskoj utakmici.

>> Pogledajte što je Dinamov trener Bjelica rekao nakon remija s Ferencvarosom

U Rijekinoj povijesti prvi europski suparnik, 1978. godine u prvom kolu Kupa pobjednika kupova, bio je otočki klub, velški Wrexham. U Rijeci je bilo 3:0, a u uzvratu 2:0 za Velšane. U tim utakmicama Rijeku je predvodio legendarni centarfor Milan Radović, danas 67-godišnjak.

Rijeka ne igra posebno

Radovića, koji će i danas biti na Rujevici, pitali smo što misli o današnjoj momčadi Rijeke.

– Ruku na srce, Rijeka osvaja bodove, ali ne igra posebno. Možda je dio Bišćanova plana da Škotima ne otkrije sve adute, pa se nadam da će Rijeka danas biti uvjerljivija nego u prethodnim utakmicama – kaže Radović.

Odgovaraju li Otočani po svome stilu našim momčadima?

– Mi smo svojedobno Velšane bili izbacili, a Rijeku su Škoti nedavno izbacili, ali je u uzvratu u Aberdeenu, nakon domaćeg poraza 0:3, vodila s 2:0 i bila blizu preokretu. Možemo se mi nositi s njima, ali ne smijemo ponoviti pogrešku Dinama iz susreta s Ferencvarosem – kaže Radović i objašnjava:

Rijeka - Slaven Belupo
1/22

– Uočio sam u dijelovima utakmice da je dosta igrača Ferencvarosa ostajalo nepokriveno, slobodno su primali loptu i neometani je prosljeđivali. A to, kakav god bio suparnik, ne može ispasti dobro. To je upozorenje i Rijeci. Mora igrati čvrsto, agresivno kao i Škoti, a tehnički je ipak iznad igrača Aberdeena.

Igoru Bišćanu je ovo europski debi na riječkoj klupi. Je li to na bilo koji način hendikep Riječana?

– Bišćan je pokazao da u važnim utamicama zna što treba činiti, primjerice, u finalu Kupa nadmudrio je Bjelicu. U toj utakmici Dinamovi igrači istrčali su kao da su već osvojili Kup, a Rijeka je tu utakmicu dobila na mišiće, pokazavši kako treba igrati prava momčad. To je formula kojom može izbaciti Aberdeen – dodao je Radović.

Igor Bišćan bit će osmi trener Rijeke u samostalnoj Hrvatskoj koji vodi Riječane u Europi. Prije njega bili su to Dalić, Gračan, Kranjčar, Rubčić, Scoria, Skočić i Kek. Slovenac je Rijeku vodio u čak 42 europske utakmice, po čemu je rekorder, a prvi do njega u Hrvatskoj je Kruno Jurčić s 34 europske utakmice, sa Slavenom Belupom i Dinamom.

Škoti izbacili Fince

Zanimljivo, Igor Bišćan kao nogometaš ima jedno pozitivno iskustvo s Aberdeenom. Početkom kolovoza 2003. godine Liverpool je u prijateljskom ogledu na Aberdeenovu Pittodrieu slavio 5:1, s Bišćanom u prvom sastavu u prvom poluvremenu.

U nastavku ga je zamijenio Harry Kewell. Za razliku od Rijeke, koja tek počinje svoju europsku sezonu, Aberdeen je već prošao dva pretkola; u 1. eliminirao je finski ROPS (oba puta 2:1) te u 2. gruzijsku Čikuru (1:1, 5:0). U prvom kolu škotskoga prvenstva svladao je Hearts s 3:2.

Uzvrat se igra 15. kolovoza, a pobjednik tih ogleda u 4. pretkolu ide na pobjednika između ciparskog AEL-a iz Larnace i belgijskog Genta. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije