Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I DALJE PODUPIRE BJELICU

Legenda Osijeka oštro o lošoj igri: Ne može se živjeti od poluprilika

31.08.2021.
u 07:00

Osijek je bio kao auto na četiri-pet tisuća okretaja, moralo je puknuti. Prošle sezone Osijek je imao i dosta sreće s golovima koje su zabijali iz poluprilika, ne može ta sreća vječno trajati

Svi koji su gledali nedjeljni derbi protiv Dinama u Osijeku, gostovanje u Istri prije toga, pa čak i neke utakmice u kojima se na kraju izlučio pozitivan rezultat primijetili su da Osijeku ove sezone u igri nešto nedostaje, da na terenu jednostavno ne izgleda kao momčad koja je spremna ozbiljno konkurirati u utrci za naslov prvaka Prve HNL. Samo kad pogledamo nekoliko brojki možemo izvući dosta zaključaka o dosadašnjem dijelu sezone za Nenada Bjelicu i njegovu momčad: u posljednjih pet ligaških utakmica Osijek je zabio samo tri pogotka, sveukupno su u dosadašnjih sedam kola zabili osam pogodaka, tek jedan više od trenutnog “fenjeraša” te novog prvoligaša Hrvatskog dragovoljca, a Nenad Bjelica je prvi put nakon šest godina kao trener doživio dva poraza u nizu te je prvi put u svojoj trenerskoj karijeri u HNL-u (52 utakmice) doživio poraz na domaćem terenu.

Hiroš je potencijalno rješenje

Narativ koji ovih dana kola među navijačima je taj da ove polusezone odjednom nešto u momčadi ne štima, ali naš sugovornik Goran Ljubojević, umirovljeni osječki napadač koji je, igrajući za Osijek, Dinamo i Zagreb u Prvoj HNL, ubilježio 150 nastupa te 48 pogodaka, tvrdi da se u samoj igri nije previše mijenjalo u filozofiji u odnosu na prošlu sezonu.

– Kad je prije nekih pola godine počelo sve s ovom euforijom oko Osijeka, zamijetio sam nešto što bi moglo biti problem i to se sad pokazuje u dosadašnjem dijelu polusezone. NK Osijek je imao jednu jako veliku disciplinu kad je Nenad došao. Prema nazad su bili nevjerojatno čvrsti jer ih je Bjelica “našpanao” na 120 posto i Osijek je iz čvrstog bloka nalazio neke situacije koje nisu bile sto posto izgrađene i iz tih situacija zabijao. To su bili ili neki šutovi iz daljine, ili neki potezi individualne kvalitete i borbenosti Miereza, ili neke situacije iz prekida. Uočio sam da ne stvaraju puno šansi, a zabijaju puno golova i takvo nešto ne može dugo trajati – započeo je 38-godišnji Ljubojević te nastavio:

– Dok ih je Bjelica mogao držati da svi daju i više od sto posto prema natrag, izgledalo je dobro, još kad dodaš taj efekt sreće da si zabio puno golova iz situacija koje su jedva i poluprilike, mora se reći da te ta sreća ne može dugo maziti, a mislim da i Nenad to zna. To je kao kad auto stalno držiš na četiri-pet tisuća okretaja, moralo je u jednom trenutku to negdje malo puknuti – kaže Ljubojević.

Što onda treba popraviti kako bi Osijek izgledao kao momčad koja će uistinu ganjati naslov prvaka ove sezone?

– Ne možemo znati sve jer nismo dio te svlačionice, ali možemo zaključiti po onome što vidimo na terenu, a to je, na kraju krajeva, i najbitnije. Glavno pitanje je zašto nema te kreativnosti i više automatizama prema naprijed. Vidjelo se to i tijekom prošle sezone, ali navijači i ljubitelji kluba su zbog dobrih rezultata i euforije bili dosta slijepi na takve stvari. Nadao sam se da će u prijelaznom roku stići netko tko će dići tu razinu kreativnosti i Hiroš mi se čini kao drukčiji tip ofenzivnog veznjaka koji bi to mogao donijeti Osijeku, samo mu trebaju minute – dodaje čovjek koji je zajedno s Bjelicom igrao u redovima Osijeka.

Nije depresija, nego sredina

Da, jedini valjani zaključak koji možemo donijeti je da Osijek ne izgleda dovoljno dobro na terenu, pogotovo u igri prema naprijed gdje vidno nedostaju izgrađene i planirane akcije. I protiv Hrvatskog dragovoljca koji su svladali s 2:1 nije izgledalo zadovoljavajuće, 3:0 pobjeda protiv Šibenika također ne ukazuje na to koliko je Osijek imao problema protiv Rosasove momčadi, a i protiv Hajduka ih, unatoč odličnom rezultatu (2:1 pobjeda na Poljudu), praktički nije bilo na terenu prvih 60 minuta. Ljubojević napominje da još uvijek vjeruje Bjelici na Osijekovoj klupi, ali isto tako ističe da su neke promjene u igri prijeko potrebne.

– Ne trebamo sad iz totalne euforije prijeći u totalnu depresiju, ima tu i sredine. Nije Bjelica sad odjednom postao loš trener, on je i dalje vrhunski trener i osobno vjerujem da on to može pronaći u momčadi. Budući da je bio fini veznjak kao igrač, on sam shvaća da su potrebni novi i svježi mehanizmi u posjedu, i sam je nakon Sofije rekao da Osijek neće biti dobar ako ne bude davao sto posto. Međutim, takve stvari se ne mogu promijeniti u samo tjedan dana, ali sigurno je da je potrebno dodati novu dimenziju u igri prema naprijed ako Osijek želi biti u ozbiljnoj utrci za naslov – zaključio je naš sugovornik. 

Komentara 2

MO
Moskovija
08:05 31.08.2021.

Bjelica je zbog kmečanja i konstantnog pritisak na suce doveo osijek tu gdje je, a često su im se zalomili i neku krumpir golovi...naravno i mierez je lani bio u vrhunskoj formi, a čim on stane, osijek je gotov, nemaju širinu dinamovog kadra

Avatar zagorac2
zagorac2
09:34 31.08.2021.

drug Bjelica je medijski veliki strucnjak i trener ali ne i stvarni velikan jer ako pogledate gdje je radio i kako je zavrsavao vidjet cete da je bas svigdje dobio nogu i da mu je najveci domet bio Dinamo u kojem isto nije bio uspjesan makar anti dinamovi mediji tvrde suprotno, samo se treba sjetit Rudesa, Varazdina, Benifice, Young Boys, I td. a ono sa Sahtarom je bilo stvarno strahota gdje je pokazao svu svoju nesposobnost i naposljetku je u Dinamu pokazao i svoj karakter a od kad je dosao u Osijek pokazao je stvarno vrlo puno negativnosti na bas svemu i pokazao je da je on ono kak se veli "horuk trener" - u Dinamu je imao neke polovicne rezultate ali ne jer je on nekaj kreirao nego Dinamo ima kvalitetne igrace koji su mu donosili puno pobjeda sa 1-0 ali nije imao igre, nije imao prvih 11 a sad to u Osijeku nema - Dinamo i Osijek su uvjek bili prijateljski Hrvatski klubovi stime da je Dinamo u Jugi bio jedini Hrvatski klub ali Osijek mu je bio najbljizi i koliko je mogao u onoj sredini bio je Hrvatski orjentiran ali od kad je drug Bjelica preuzeo Osijek pocelo je to neko neprijateljstvo Osijeka prema Dinamu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije