Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJECA OSIJEKA DRMAJU

‘Lege’ u modi, a susjedi iz Sjenjaka u bitci za 'Sunce'

19.05.2018.
u 20:22

Čak četvorica osječkih stručnjaka vodila su ili u ovom trenutku vode prvoligaške klubove

Oduvijek su jugoslavenskom (Lukačević, Grnja, Kasalo, Šuker...) i hrvatskom (Bjelica, Cvitanović, Špehar, Krpan...) ligom drmali znameniti Osijekovi nogometaši, ali nikada tako izraženo kao danas u Prvoj HNL nisu u modi bili i treneri rođeni u slavonskoj metropoli.

Čak četvorica osječkih stručnjaka vodila su ili u ovom trenutku vode prvoligaške klubove, Zekić Osijek, Kopić Hajduk, Bjelica Dinamo a Rupnik Cibaliju, što je dosad nezabilježeno u našem klupskom nogometu, ali i još jedan oblik promocije najnogometnijega grada u Hrvatskoj, pa i munjevito rastućega kluba iz Gradskog vrta. Naime, sva četvorica djeca su NK Osijeka.

1/9

Zanimljivo, zajednički nazivnik svoj četvorici iz ove priče jest da nijedan od njih, kao i nijedan osječki trener prije njih, nije osvojio trofej u neovisnoj Hrvatskoj.

Ta će neugodna tradicija za Osijekovu struku biti prekinuta 23. svibnja, kada će u Vinkovcima Dinamo i Hajduk odlučivati o pobjedniku Hrvatskog kupa, a na suprotnim stranama bit će dvojica lega iz Osijeka, čak i iz iste četvrti Sjenjak: 46-godišnji Bjelica i šest godina mlađi Kopić.

‘Bolesni’ na trenere ‘sa strane’

Listajući nogometne almanahe, zaustavili smo se na dva upečatljiva datuma iz bogate povijesti NK Osijek: ulaska u prvu jugoslavensku ligu nakon 21 godine čekanja (1977.) te osvajanja Hrvatskog kupa 1999. godine. Pa iako su u tim dvjema momčadima dominirali domaći igrači, na njihovim klupama sjedili su “stranci”, Ljubušak Domagoj Kapetanović i Splićanin Poklepović.

Pa tko je onda najveći osječki nogometni trener?, pitamo Ivicu Grnju, nekada asistenta prvog hrvatskog izbornika Dražana Jerkovića i dugogodišnjega učitelja mlađih kategorija Osijeka i HNS-a.

- Iako nije rođen u Osijeku, Ljupko Petrović kao mladić doselio se u Dardu, godinama je živio u Osijeku, ovdje je bio dugogodišnji igrač, tu je počeo trenersku karijeru vodeći mlađe kategorije, potom i prvu momčad. Petrović je po svemu Osječanin i najveći trener koji je izišao iz Gradskog vrta - kaže Grnja i znakovito dodaje:

- Nažalost, još od moga igračkoga doba, uprave NK Osijek bile su ‘bolesne’ na trenere iz drugih sredina i jako rijetko davale su šansu domaćim stručnjacima. U moje vrijeme bili su tu Antolković, Mihić, Duvančić..., kasnije Katalinić, Bonačić, Matković, Čačić, Lokica, pa i meni najdraži Ćiro Blažević.

Kada smo mu spomenuili osječku trenersku dominaciju u HNL-u, Grnji je zasjalo sunce. Sentimentalno je vezan uza svu četvoricu mladih trenera.

- Kopić je kao dječak prošao kroz našu školu nogometa, u kojoj sam tada radio, i uvijek mi se srdačno javi kada god se sretnemo. Zekića, pravoga fajtera po mojem ukusu, u Belišće sam svojedobno doveo kao pojačanje, ali se, nažalost, bio ozlijedio. Rupnikova obitelj stanovala je u mojem stanu barem pola godine dok im je kuća bila u gradnji, Davoru sam bio trener, kao i majstoru Bjelici kojega sam vodio u juniorima Osijeka. Svi ti dečki najprije su izuzetni ljudi, dragi, pristojni, nimalo prepotentni, skromni. U trenerskom smislu dokazani su znalci, što dokazuje njihova nazočnost u najjačim klubovima. Ponosim se njima! - nastavlja Grnja.

Prisjetio se anegdote s početka Bjeličine trenerske karijere.

- Vodio sam mlađe kategorije HNS-a u kampu u Umagu, u isto vrijeme kada je Bjelica obavljao praktični dio svoga diplomskog rada. Na tom oglednom satu koristio je moje igrače, i svi prisutni, uključujući i polaznike Nogometne akademije, bili su impresonirani kako je to izgledalo; savršeno posloženo, organizirano, precizno, onako u njemačkom stilu - ispričao nam je Grnja.

Zekić osvajač u Moldaviji

Nenad Bjelica kao trener za sada nema nijedan trofej s prvoligaškom momčadi, nego je u povijest ušao kao najuspješniji trener austrijskog St. Andräa, uvevši ga najprije u drugu, potom i u prvu ligu. Kopić je sa Slavenom Belupom igrao u finalu Kupa s Dinamom prije dvije godine, a Zoran Zekić jedini je Osijekov trener s trofejima, ali ne u Hrvatskoj, nego u – Moldaviji.

Žestoki dečko s Juga II, nekada izvrstan centarfor, osvojio je 2015. dvostruku krunu sa Sheriffom iz Tiraspola, a u Hrvatskoj trenersku karijeru počeo je u zagrebačkom Maksimiru uvevši ga iz 4. u 3. ligu. Na kraju, taj je lega Zekić s Osijekom iz Europe izbacio slavni PSV...

1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije