Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTE ŽIŽIĆ

LeBron se baš trudio pomoći mi, a nekad je bio dosta strog

Ante Žižić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
31.08.2018.
u 08:18

- Putovanja, smještaj, letovi, sve je to viša razina nego u Europi. Briga o igračima je iznimna i ti trebaš razmišljati samo o košarci.

Kada smo zimus razgovarali s tadašnjim UFC-ovim teškaškim prvakom Stipom Miočićem, kazao nam je da je odlazeći na utakmice Clevelanda upoznao jednog mladog hrvatskog košarkaša za kojeg mu ljudi iz Cavsa govore da će imati uspješnu NBA karijeru. Riječ je o Anti Žižiću.

– I prije no što sam otišao u NBA, ja sam se divio Stipinim uspjesima, a kada sam shvatio da trenira par minuta od naše dvorane, poželio sam ga upoznati. On je nevjerojatan profesionalac i još bolji čovjek. Išao sam čak gledati njegovu posljednju borbu u Las Vegasu koja, doduše, po njega nije završila dobro, no uvjeren sam da će se on vratiti na vrh.

Slikao se Ante sa Stipom za uspomenu, a na toj je slici i njegov stariji brat Andrija koji je odlučio napustiti mjesto sportskog direktora Cibone i ići s mlađim bratom u NBA.

Osjetio sam surovost NBA-a

Andrija ide da bi bio uz mene, ali i da bi radio sa mnom kada za to ima prostora. Doduše, jednom kada krene sezona, za takvo što i nema puno vremena, no nekad se ipak dogodi da između utakmica imamo rupu od dva-tri dana.

>> Pogledajte i kako je izbornik najavio utakmice kvalifikacija

Prigodom okupljanja za nastavak kvalifikacija za SP, mlađi Žižić činio se uzbuđenim što mu predstoji (5. rujna protiv Slovenije) debi u seniorskoj reprezentaciji.

– Žao mi je što se to, zbog raznoraznih okolnosti, nije dogodilo puno prije, no ja imam 21 godinu i, budem li živ i zdrav, preda mnom je desetak godina reprezentacije.

Što su bile te okolnosti koje su ga sprečavale da već i prije nije zaigrao za A vrstu?

– Uoči posljednje dvije, one lipanjske, kvalifikacijske utakmice za SP, Cleveland me nije pustio zbog Ljetne lige, jer su me htjeli što više razigrati. Prošlo ljeto, zbog svojih velikih planova, to mi je onemogućio Boston, klub koji me izabrao na draftu.

A taj isti klub ga je vrlo brzo, to isto ljeto, razmijenio u Cleveland.

– Najprije sam bio tužan, no onda sam shvatio da je bolje da odmah na početku NBA karijere spoznam da je to surovi profesionalizam u kojem je vrlo malo zaštićenih. Uostalom, bio sam u paketu u kojem je razmijenjen i jedan Isiah Thomas, igrač koji je te sezone za Boston prosječno zabijao 27 koševa, a ako se to njemu može dogoditi, onda može i meni. Premda nije puno igrao – a nastupio je u 32 utakmice u kojima je za manje od sedam minuta bilježio 3,7 koševa i dva skoka – Ante je uvjeren da je napredovao.

– Tijekom sezone igrao sam dosta u razvojnoj ligi za momčad Canton Charge, a one minute koje sam dobio u prvoj momčadi Cavsa dobro sam koristio, a puno sam trenirao i individualno.

Na nekim videozapisima vidjeli smo da, kada primi loptu pod košem, ima dobre završetke objema rukama, no je li popravio i vanjski šut s obzirom na to da se to u NBA ligi sada traži i od centara.

– Na tome sam najviše radio i s time sam najviše zadovoljan.

Znači li to da bi on i Ivica Zubac neke minute mogli provesti na parketu zajedno, bez obzira na to što se vrijeme košarke s dva teška centra čini dalekom prošlošću?

– To je do izbornika, no zašto ne, mogli bismo i to probati.

Kaže da mu se stil života NBA igrača jako sviđa.

- Putovanja, smještaj, letovi, sve je to viša razina nego u Europi. Briga o igračima je iznimna i ti trebaš razmišljati samo o košarci.

Ni Antu nisu zaobišle “inicijacijske obveze” pri ulasku u NBA “bratstvo”.

– Turčin Osman i ja bili smo novaci među pet All-Star igrača pa sam morao donositi krafne u svlačionicu, a jednom sam pjevao neku rođendansku pjesmicu. No, nije to ništa, ima puno gorih zadataka. Netko je, čuo sam, morao pjevati himnu ispred cijele dvorane, drugi je morao plesati...

Nismo mu bili podanici

Mladi centar Cavsa nada se da će u ovo doba sljedeće godine biti u Kini na SP-u.

– San nam je svima igrati protiv najjačih reprezentacija svijeta. Kada nekome kažete da imamo šest NBA igrača, taj će vam reći da je Hrvatskoj mjesto na SP, no to mi igrači moramo tek dokazati.

A na SP-u bi se Ante mogao namjeriti na svog bivšeg suigrača LeBrona Jamesa. Je li se King James prema mladom Omišaninu ponašao kao kralj prema podanicima ili...?

– Ne, on je zapravo bio mentorski tip starijeg suigrača. Doduše, prema meni je bio malo stroži jer je osjetio da želim i mogu pa me gurao. Grdio me nekad, ali uvijek je to bilo dobronamjerno. Stalno bi mi govorio što trebam raditi bolje, a igrati s najboljim košarkašem svijeta iskustvo je koje se ne može kupiti – zaključio je Žižić.

Komentara 3

Avatar Diavolo
Diavolo
11:33 31.08.2018.

Ante Toni , bit ce gust te pogledat u Osijeku

AU
austrougarskigeneral
10:53 02.09.2018.

cleveland nece više imat ni 20 pobjeda

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
09:21 31.08.2018.

CaBron James je rasist i seljačina..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije