Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDORINA KUTIJA

Lagali su i sada moraju platiti 30 mil. €, a njihove novce bi mogao dobiti i - Dinamo!?

Dinamo - City
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/6
16.02.2020.
u 12:33

No, pitanje je kamo ide novac od kazna? Prema stranicama Uefe – raspodjeljuje se na sve momčadi u toj sezoni Lige prvaka i Europske lige u grupnim fazama

Biti bogat, a k tome ambiciozan i lakom, u današnjem svijetu nogometa je pravo prokletstvo. A baš zbog toga, po prstima je dobio Manchester City. Mislili su svi da je kršenje financijskog fair-playa priča za malu djecu, da svi vješto Uefi mažu oči i lako se provlače, ali... City se nije provukao.

Krovna nogometna organizacija Europe kaznila ga je izbacivanjem na dvije godine iz svih europskih natjecanja! Kazna počinje teći istekom ove sezone, a dodatna sankcija je i plaćanje 30 milijuna eura.

Uefa je City kaznila jer ju je u izvještajima navodio na krive brojke kada se riječ o sponzorskom novcu.

Zviždač je sad u zatvoru!

“Između 2012. i 2016. godine City je više puta lažirao podatke o dohotku od sponzorskog novca”, stoji u priopćenju Uefe.

Bogata engleska vlastela i arapski vlasnici najavili su žalbu Međunarodnom nogometnom sudu.

– Jednostavno rečeno, ovo je slučaj koji je pokrenula Uefa, procesuirala Uefa i presudila Uefa. Uefin istražitelj je u prosincu 2018. najavio da bi sankcije mogle biti takve, prije nego što je provedena bilo kakva istraga. Žalili smo se svim Uefinim tijelima, a sada ćemo nastaviti tražiti pravdu. Prvi korak bit će žalba Međunarodnom sportskom sudu čim to bude moguće – poručuju iz kluba kojemu je otvaranje te Pandorine kutije samo početak kalvarije.

Naime, britanski “Independent” dodaje da bi City mogao dobiti kaznu i u Engleskoj. Prema njegovim izvorima, već se o njoj raspravlja, a radi se o oduzimanju bodova.

Bilo kako bilo, problemi za klub koji je od 2008. potrošio 1,5 milijardi funti i koji vodi Josep Guardiola tek počinju.

Izgleda da ništa nisu naučili iz propusta drugih klubova, niti su se opametili otkako je cijela afera pokrenuta. Jer, haker Football Leaksa Rui Pinto koji je provalio u klupske mailove iz svoga portugalskog doma još je 2015. godine pokrenuo tu priču.

Istraga o nepravilnostima u podacima pokrenuta je 2018. nakon objave elektroničke pošte i dokumenata koje je javnosti ustupio njemački “Der Spiegel”. Šef Cityja šeik Mansur bin Zajed Al-Nahjan prikazivao je da je kompanija Etihad dala 67,5 milijuna funti za sponzorstvo na dresu, a zapravo je Etihad dao samo osam milijuna, a ostalo je davao sam Al-Nahjan preko svoje kompanije Abu Dhabi United Group.

Paradoksalno, zviždač Pinto na temelju čijih podataka je City kažnjen sada je u zatvoru i čeka suđenje za 90 slučajeva hakiranja, sabotaže i prijevare, a Manchester City kreće u lov na Ligu prvaka (26. veljače igra s Realom). Šanse da osvoji Ligu prvaka, kako sada stvari stoje, ima još ove sezone, a nakon toga će nebeskoplavi dvije godine gledati elitno natjecanje s tribina ili na televiziji.

No, pojasnimo što je dovelo do svega toga i što su zapravo ta famozna pravila financijskog fair-playa (FFP). Naime, ona su prvi put dogovorena 2010., a počela su se primjenjivati od sezone 2011./2012. Najjednostavnije rečeno, radi se o skupu pravila koja bi trebala osigurati da europski nogometni klubovi ne troše više od onoga što zarade. Cilj je cijele priče da se održi stabilnost i održivost kluba. Prema Uefi, “klubovi moraju dokazati da su podmirili svoje račune. Želi im se pomoći da ne padnu u dugoročne financijske probleme”.

Još kada je Uefa došla na ideju financijskog fair-playa “financijski doping”, kako je to nazvao bivši predsjednik Michel Platini, već je ušao u europski nogomet, a već je dugi niz godina jasno da je trebalo uvesti reda u tu zbrkanu nogometnu ekonomiju.

Milanski Inter i njegov sada već bivši vlasnik Massimo Moratti tijekom 1990-ih, Chelsea i Roman Abramovič te Manchester City i PSG primjeri su klubova koji su u jednom razdoblju trošili enormne količine novca, puno više nego što su zarađivali.

PSG i Neymar digli su prašinu

Slavni talijanski klub Milan također je bio izbačen iz europskih natjecanja na godinu dana zbog kršenja pravila financijskog fair-playa. A možda najviše medijske prašine diglo se kada se saznalo da u 222 milijuna eura vrijednom transferu Neymara iz Barcelone u PSG dolazi i Kylian Mbappé. Parižani su tada zaobišli kazne, a pravilo financijskog fair-playa izigrali su tako da su Mbappéa iz Monaca doveli na posudbu, s mogućnošću kupnje sljedeće godine. Puno je priča bilo i o tome da su dokumenti koji su optuživali Manchester City i PSG razotkrili i predsjednika Fife Giannija Infantina i bivšeg predsjednika Uefe Michela Platinija koji su im u tome pomagali smanjujući im novčane kazne.

No, pitanje je kamo ide novac od kazna? Prema stranicama Uefe – raspodjeljuje se na sve momčadi u toj sezoni Lige prvaka i Europske lige u grupnim fazama. A da do tog “viška novca” ne dođe, Uefine smjernice jasno govore da klubovi smiju potrošiti pet milijuna eura više no što zarade u određenom razdoblju koje traje tri godine. Taj limit pak može biti povećan na 30 milijuna eura ako se gubici mogu pokriti novcem vlasnika. Ne poklapa li se poslovanje kluba s tim stavkama – slijede kazne poput ove koju je dobio Manchester City. Za primjer svima ostalima.

>>> Pogledajte kako je vraćeno ime Dinamo

 

 

Ključne riječi

Komentara 7

DO
domxerex
13:09 16.02.2020.

Narano da je zviždać u zatovu, zar ste zaista tako jadno naivni da vjerujete da u toj vašoj velehvaljenoj EU zaista vrijede zakoni za velike. Zakoni svuda na svijetu vrijede za sitnu raju poput vas i mene ali za velike ne. Naviknite se više na to i nemojte obmanjivati druge. Viši sud će poništiti kaznu (uzeti nešto novca MC-u) i svi zadovoljni.

Avatar I Shot Kunta Kinte
I Shot Kunta Kinte
13:07 16.02.2020.

"...ovo je slučaj koji je pokrenula Uefa, procesuirala Uefa i presudila Uefa". Pa, tako je svakomu u svakodnevnom zivotu... Drzava te tuzi, drzava vodi proces, drzava ti izrice presudu! Na stranu to sto politicari tvrde da je pravosudje "neovisno", i u UEFA-i mogu tvrditi da su presudu izrekli neovisni suci koji samo "ni po babu ni po stricevima" tumace i primjenjuju njena pravila i zakone.

VO
volina
14:31 16.02.2020.

A što bi sa Blatnjavim i Platinastim? To se pomelo pod tepih .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije