Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI TENISAČI

Kutanjac: S Austrijom će biti otvoreni dvoboj

02.01.2020.
u 16:38

U ATP-u predstavljaju to natjecanje kao novo, iako smo slično natjecanje teniskih reprezentacija već imali i tradicionalno se, od 1978. godine, održavalo u njemačkom gradu Düsseldorfu

Dvobojima Grčka – Kanada u Brisbaneu, SAD – Norveška u Perthu i Belgija – Moldavija u Sydneyu u petak rano ujutro po hrvatskom vremenu počinje ATP Svjetski momčadski teniski kup.

U ATP-u predstavljaju to natjecanje kao novo, iako smo slično natjecanje teniskih reprezentacija već imali i tradicionalno se, od 1978. godine, održavalo u njemačkom gradu Düsseldorfu. Samo tada je okupljao po osam, a sada će u Australiji nastupiti čak 24 reprezentacije.

1/8

Slično kao na završnom turniru Davisova kupa, a sličan je i sustav natjecanja: u četvrtfinale ulaze šest pobjednika skupina i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije.

Hrvati su ga već osvajali

U toj prvoj fazi Svjetskog momčadskog kupa, do gašenja 2012. godine, naši su tenisači bili prilično uspješni. Godine 1990. Goran Ivanišević i Goran Prpić uz malu pomoć Slobodana Živojinovića, tada pod zastavom SFR Jugoslavije, osvojili su krunu pobijedivši u finalu SAD s 3:0. Godinu dana poslije ponovno smo nastupili u finalu, ali tada smo poraženi od Švedske s 1:2.

Ivanišević je i Hrvatsku odveo u finale, 1995. godine, ali i tada smo doživjeli poraz od Švedske s 1:2. Goran je na prvoj ploči nanizao sve četiri pobjede (Berasategui, Krajiček, Kafeljnikov i Larsson), ali je u paru sa Sašom Hiršzonom doživio tri poraza, a onaj protiv Šveđana (Edberg i Björkman) bio je koban.

No Hrvati su i pod svojom zastavom osvojili Svjetski momčadski kup. Dogodilo se to 2006. godine, kada su Ivan Ljubičić, Mario Ančić i Ivo Karlović bili nedodirljivi za sve, pa i za Nijemce u finalu (2:0, Karlović je postigao važnu pobjedu protiv Waskea).

No vratimo se ovogodišnjem natjecanju i Australiji. Hrvatska je u skupini E koja se igra u Sydneyu, a naši će tenisači natjecanje otvoriti dvobojem s Austrijom (u subotu u 7.30 sati).

Najprije će se sučeliti Marin Čilić i Dennis Novak (26 godina, 108. na ATP listi), koji se dosad nisu sastajali, a potom će na prvoj ploči rekete ukrstiti Borna Ćorić i Dominic Thiem (26 godina, 4. na svijetu) kojima će to biti peto sučeljavanje, a u dosadašnjim susretima Thiem vodi s 3-1 u pobjedama. Pobjednika bi mogao odlučiti dvoboj parova za koji su od naših nominirani Ivan Dodig i Nikola Mektić.

ATPTour.com naš je par uvrstio među pet najjačih na koje posebno treba obratiti pozornost (tu su još parovi Njemačke, Francuske, V. Britanije i SAD-a). Nabrojio je uspjehe Dodiga i Mektića prošle sezone, ali upozorava on, a upozoravamo i mi, da hrvatska kombinacija može i drukčije izgledati. Recimo da zajedno zaigraju kumovi iz Međugorja Čilić i Dodig.

Čilić ostao na Višku

Članovi naše reprezentacije (uz spomenute tu je i Viktor Galović) Novu su godinu dočekali u Sydneyu, u odličnom raspoloženju. Okupali su se i na poznatoj plaži Tamarama te ondje posjetili Klub za spasioce surfera. Službeno fotografiranje okupilo je mnoštvo znatiželjnika, a među njima je bilo i puno hrvatskih iseljenika koji su se željeli slikati s našim tenisačima.

– Odlična je ovo prilika da budemo zajedno i sretni smo zbog toga. Sve ide po planu i jedva čekamo da natjecanje počne, moglo bi biti zanimljivo. A što se tiče dvoboja s Austrijom, to je otvoren meč. Zasad nitko nema nikakvih zdravstvenih problema pa se nadam da će tako biti i u subotu – kaže Luka Kutanjac (40) koji će s klupe (po izboru našeg prvog tenisača Borne Ćorića) voditi naše igrače.

Ćorić u novu godinu ulazi s 28., a Čilić s 39. mjesta ATP liste. I dok je Borna riješio pitanje trenera, uspostavivši suradnju s Čehom Martinom Štepanekom, Marin je u 2020. ušao bez trenera, nekoliko dana prije Nove godine raskinuo je šestomjesečnu (očito ne posve uspješnu) suradnju s Wayneom Ferreirom (JAR). Zasad ima samo 33-godišnjeg Vilima Viška kao sparing-partnera.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije