Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neustrašivi Poljak

Kubica opet u formuli 1: Nikad nisam bio u ovakvoj formi

Robert Kubica
Foto: DPA/PIXSELL
1/5
18.07.2017.
u 07:00

Početkom ove sezone prvi put nakon šest godina vozio je bolid formule 1, odradio je 115 krugova na stazi u Valenciji za volanom Lotusova bolida s Renaultovim motorom

Hoću li ostati paraliziran? To je pitanje bilo među prvima koje je Robert Kubica postavio svom menadžeru kada su ga probudili iz umjetno izazvane kome. Prije toga više od 20 sati proveo je na operacijskom stolu zbog ozljeda opasnih po život. Imao je slomljene kosti u šaci, ruci i nozi, a prijetila mu je i amputacija desne ruke. Poljskog vozača Lotus Renaulta tako su te 6. veljače 2011. godine više od sat vremena izvlačili iz smrskanog automobila.

Dobro će pamtiti taj reli Ronde di Andora u talijanskoj Liguriji zbog kojeg je karijeru u formuli 1 morao staviti na pauzu, no sada, šest godina nakon nesreće, ponovo ulazi u taj elitni sport. Početkom ove sezone prvi put nakon šest godina vozio je bolid formule 1, odradio je 115 krugova na stazi u Valenciji za volanom Lotusova bolida s Renaultovim motorom. Renault je poluge za promjene brzina stavio na istu stranu upravljača kako bi Kubica mogao koristiti zdravu ruku, a Poljak kaže da trenutačno nema nikakvih ograničenja kad je riječ o vožnji F1 bolida.

F1 je još najlakše voziti

– Puno sam radio na fizičkom stanju, nikad nisam bio u takvoj formi, čak ni u zlatnim godinama kad sam se još natjecao u Formuli 1 – rekao je Poljak i dodao:

– Prvi put u životu tjelesna težina pala mi je ispod razine iz 2008. Ispalo je da voziti F1 bolid nije tako strašno kao što se činilo. Čak mogu reći da je F1 bolid bio jedan od najlakših strojeva za vožnju s mojim ograničenjima poslije nesreće. Sad mirnije spavam jer znam da mogu voziti F1 bolid bez ograničenja, mogu voziti brzo i konstantno.

A brzo i konstantno mogao bi voziti uskoro. Probnu utrku već od kolovoza i Velike nagrade Mađarske, piše SkySports. No, trenutačno je zadovoljan samom činjenicom što je konačno vozio i što se uopće može vratiti. Staza mu je nedostajala pa se pokušao vratiti u stilu, kaže.

– Za mene je to bio važan dan, s emocionalnog stajališta. Prošlo je dugo vremena i prolazio sam kroz teška razdoblja, naporno sam radio i prije nekoliko godina osjetio sam da je nemoguće. Imam mješovite osjećaje. Ponosan sam na ono što sam postigao danas, ali to također pokazuje i ono što sam izgubio – rekao je Kubica pa se prisjetio trenutaka u bolidu.

Osjećam se kao kod kuće

– Jedan od najboljih trenutaka bio je kad sam se vraćao u boks nakon prve vožnje, kad sam shvatio da je sve pod kontrolom. Nakon prva tri kruga činilo mi se da pauza nije trajala duže od mjesec dana, bio je to šok nakon toliko pitanja ovih godina. Osjećao sam se vrlo samopouzdano u kokpitu, kao kod kuće.

Mogao bi nastaviti gdje je stao, iako je nedavno rekao kako bi bilo ludo vratiti se odmah. No, pitanje je vremena jer prve je korake već napravio.

Komentara 1

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
09:26 18.07.2017.

Ovaj nemre vozit ni u Zet-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije