Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAMIR KRZNAR

Zagorci slave svog heroja! Ne pije gemišt, a igrao je s Prosinečkim i Modrićem

06.05.2021.
u 07:00

- Znamo se otkad smo bili klinci, a i danas smo si dobri. Često razmjenjujemo poruke

Hrvatsko zagorje dalo je Dinamu neke od njegovih najvećih nogometaša, poput Matuša iz Donje Stubice ili Prosinečkog iz Čemehovca, zatim neke od značajnih predsjednika poput Canjuge iz Ivanca ili Mahmeta iz Donje Stubice, čak i jednog počasnog predsjednika, Tuđmana iz Velikog Trgovišća.

Ali sve do pojave Damira Krznara (48) u Dinamo iz Hrvatskog zagorja nije došao nijedan trener čiji je rezultat zazvonio i čije je ime imalo težinu poput ovih gore nabrojenih. A Krznar, iako je plave vodio u samo 14 utakmica, već potpisuje neke od antologijskih uspjeha.

Završio ekonomsku školu

Krznar je uveo Dinamo u četvrtfinale Europske lige, a taj je tihi, samozatajni Zagorec iz mjesta Gredenci pokraj Zaboka sada i nadomak dvostruke krune s plavima.

Taj trener, čije ime dok je bio nogometaš nikada nije odzvanjalo, ususret derbiju i nadomak novoga velikoga uspjeha, zaslužuje nekoliko portretnih rečenica. Ispričao nam ih je Darko Vukić (52), nekadašnje strelovito Zagrebovo lijevo krilo i Krznarov prijatelj iz djetinjstva.

– Da, znamo se otkad smo bili klinci, a i danas smo si dobri. Često razmjenjujemo poruke na WhatsAppu. Baš smo se neki dan dopisivali i zamolio sam ga da mi osigura jednu šampionsku majicu. Uzvratio mi je: “Osigural bum ti 2-3, koliko treba, ne brini.” I obećao mi je da će, kada sezona završi, kada, nadam se, osvoji duplu krunu, doći k nama u Zagorje na feštu – kaže Vukić.

Taj je nogometaš, koji je svojedobno zaludio Meksikance svojom brzinom i tamo osvojio naslov prvaka s Tolucom, bio ključna figura Krznarove karijere.

– Mi smo skupa bili igrali u pionirima i juniorima Vatrogasca iz Brezove. Mene je već bio uzeo Zagreb, pa me bio na poslao na posudbu u Varteks, gdje je bio trener Ivanković. Kada mi je posudba završila, Ivanković me pitao ima li u mom kraju još koji perspektivan nogometaš pa sam mu, naravno, preporučio svoga prijatelja Damira. Tako se Krznar preselio u Varaždin gdje se afirmirao. Uz nas dvojicu, još je jedan nogometaš iz Vatrogasca igrao prvoligaški nogomet: Ignac Jurina bio je nekada nogometaš Zagreba – nastavlja Vukić.

Damir Krznar osnovnu je školu završio u Začretju, a srednju ekonomsku u Zaboku. Bio je odličan učenik, a kakav je bio nogometaš, je li uvijek igrao lijevoga beka, pitamo Vukića.

– Ja sam bio talentiran, a Damir je bio onaj radni, ozbiljni, pravi profesionalac, tip igrača kakve treneri vole. Usto, bio je svestrani sportaš. Sjećam se kako smo se nekada kao djeca skijali na našim bregima i kako je Damir to radio sa stilom, majstorski, kao da je školovani skijaš. Zavidio sam mu na tome – dodaje Vukić.

Zagorci ste, volite feštati, popiti gemišt. Je li Krznar taj tip Zagorca?

– Ne, on nije takav. Ma ne sjećam se da sam ikada vidio da je i pivo popio. Ja sam znao nekada popiti gemišt, pivo, ali ni mene to nikada nije privlačilo. Oduvijek sam bio sportaš, držao sam do sebe – ističe Vukić.

Kakav vam se Krznar čini otkad je preuzeo Dinamo?

– Koliko ga poznajem, znam da mu ne paše medijski publicitet, ne voli biti na televiziji i davati intervjue. A kad već to čini, radi to sa stilom. Baš pazi na pravilan izgovor, sve je to zasluga i njegove supruge Blaženke, profesorice hrvatskog. Ona je također odavde, iz Huma Zabočkog, znam mu i brata Darka, koji radi na benzinskoj, te roditelje Matiju i Seku. Svi mogu biti ponosni na Damira, kao i svi mi u Zagorju, i jedva čekam da sve ovo završi pa da se nađemo i proslavimo Dinamove i Krznarove titule – zaključio je Darko Vukić.

Dijelio svlačionicu s Modrićem

Damir Krznar sa suprugom Blaženkom ima sina Matiju, a u nedavnom intervjuu za Glas Koncila otkrio je kako je veliki vjernik.

– Svaki dan se pomolim, posebno prije spavanja, molitva je dio moga života. Ako slučajno od umora zaspim, drugi dan izmolim dvostruko s molbom da mi Bog oprosti što se nisam pomolio dan prije. Ponosan sam na svoju vjeru, ali poštujem i druge i drukčije. Dok sam bio u Emiratima i u Saudijskoj Arabiji, redovito bih se prekrižio prije svake utakmice. Nikad mi nitko to nije zamjerio, naprotiv oni su to poštovali, a i ja sam poštovao sve njihovo, dakle uvjerenje i vjeru – izjavio je Krznar za GK.

Damir Krznar kao Dinamov igrač osvojio je čak šest naslova prvaka (1996., 1997., 1998., 1999., 2000., 2003.), u Dinamu je svlačionicu dijelio s velikim igračima, Prosinečkim, Cvitanovićem, Vidukom, Šimićem, Marićem, Kranjčarem...), a malotko će se sjetiti kako je Damir Krznar bio vrlo blizu naslova prvaka i sa zaprešićkim Interom u sezoni 2004./2005., kada ga je vodio Srećko Bogdan.

Tada je Krznar svlačionicu dijelio i sa Zlatnom loptom Lukom Modrićem te Vedranom Ćorlukom, a kasnije je u istome klubu bio mentor još jednom srebrnom reprezentativcu iz Rusije, tada mlađahnome Dejanu Lovrenu.

Pa kad smo već kod tandema Krznar-Lovren, a i kad je tema Krznarovo gostovanje na Poljudu, spomenimo kako su njih dvojica zajedno u dresu Intera u Splitu doživjeli dva zastrašujuća poraza: najprije 1:7 (2007.), pa onda i 2:7 (2008.). Jednom ranije, 2005. godine, Krznarov je Inter u Splitu primio i pet komada (1:5). Prkosni Zagorec sigurno će to danas imati na umu...

Ključne riječi

Komentara 4

HR
hrvat123
08:06 06.05.2021.

Vukici su iz brezove i stvarno nemaju razloga biti ljubomorni na bilo kaj jer bas svi Vukici su bili talentirani sportasi ali to su bila neka druga vremena a danas ti Vukici bi bili super i najvjerojatnije bi bili uspjesni cak i u ligi petice

HR
hrvat123
08:02 06.05.2021.

i ja sam zavrsio osnovnih 8 razreda u Zacretju ali i rodjen sam u centru Zacretja i Krznar je najvjerojatnije iz Strucljevja jer oni su od tamo i jedina razlika je u tome kaj ja imam ipak 78 punih godina

30
30051951
11:08 07.05.2021.

Konačno da i zagorci u Zagrebu dođu u prve redove...počinjemo sa slovom Z pa smo valjda zato zadnji... g. Damiru Krznaru puno uspjeha u radu i da sa našim Dinamo osvoji duplu krunu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije