Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjetili se teških dana

Bivši vatreni: Meci su fijukali oko mene, ali se nisam bojao

Petar Krpan
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/5
18.11.2018.
u 10:55

Mene je Franjo Tuđman odlikovao dva puta! Kao nositelja spomenice Domovinskog rata te još jednom nakon SP-a – rekao je Krpan

Petar Krpan, bivši nogometaš Osijeka, Zagreba, Hajduka, Rijeke, Sportinga te bivši hrvatski reprezentativac koji ima broncu sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, odnedavno je izbornik reprezentacije U-17. A kada je on imao 17 godina, nogomet mu nije bio na pameti.

– Bilo je to vrijeme kada je počeo Domovinski rat. Svi moji školski prijatelji sklonili su se na sigurno, u Mađarsku, Poreč, Zagreb, no ja sam htio ostati. U početku su mi rekli da ću pomagati u sanitetu, no želio sam u borbu. Kada danas razmislim o tome, mogu reći da je to bila mladost-ludost jer sam ipak imao premalo godina da se uputim u ozbiljan rat koji je počinjao. Ipak, dobio sam pušku i sa 17 godina čučao sam u rovu – rekao je Krpan i nastavio:

>> Pogledajte trening vatrenih na Wembleyju

Petar Krpan
1/12

– Moj položaj bio je u Tenji, a zapovjednik mi je bio legendarni Mato Šabić Šaban. A Šaban je legenda bio i ostao, o tome svjedoči bista koja je u čast njemu ondje podignuta. Bio je cijenjen kao vojnik i s druge, neprijateljske strane, a priča se i da je Arkan, koji je bio u obližnjem okupiranom dijelu Tenje, prestao s napadima na Osijek dok ne pokopaju Šabana – priča Krpan.

Odlikovan dva puta

Njegovi izabranici, U-17, vjerojatno i ne znaju da im je izbornik nositelj spomenice Domovinskog rata.

– Ne želim im pričati o tome, kao što im ne želim pričati ni o svojim nogometnim dostignućima. Ne volim se prisjećati tih događaja iz 1991. godine, ali uspomene su tu – priča Krpan.

Jeste li u to vrijeme imali mogućnost da branite Vukovar?

– Naravno. Ali mi nisu dali da tako mlad idem u najteže borbe. Puno je ljudi iz moje jedinice otišlo u Vukovar. Nažalost, puno ih se nije ni vratilo. Naravno da sam imao veliku želju da i ja idem. U to vrijeme ne znam je li bilo čovjeka u Hrvatskoj koji nije želio doći i braniti Vukovar.

Na bojišnici je proveo pola godine, a tri godine kasnije počeo je ozbiljno igrati nogomet za Osijek, da bi 1998. godine bio član hrvatske reprezentacije koja je osvojila broncu u Francuskoj.

– I danas me prijatelji bockaju za promašeni zicer u osmini finala s Rumunjskom.

>> Pogledajte što je izbornik Dalić rekao uoči Engleske

No, na tom SP-u njegova ratna priča brzo se proširila.

– Zvonimir Boban, kapetan reprezentacije, bio je posebno oduševljen mojim herojstvom pa je iz poštovanja prema meni nosio moju akreditaciju, a ja sam nosio njegovu. I pokojni predsjednik Franjo Tuđman kad je došao u Francusku razgovarao je dugo sa mnom o tim danima. Sve ga je zanimalo, svaki detalj. Mene je Franjo Tuđman odlikovao dva puta! Kao nositelja spomenice Domovinskog rata te još jednom nakon SP-a – rekao je Krpan.

Nije li vas bilo strah u rovu?

– Ispred nas bila su polja kukuruza. Čulo se fijukanje metaka kroz njih, nekada je bilo rafalno, ali nisam se bojao – zaključio je.

Ante Miše je rođeni Vukovarac. Rodna kuća nalazila mu se na mjestu koje je u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku bilo prva crta obrane grada, na Trpinjskoj cesti. Mišinu kuću granatirao je i do temelja srušio prvi susjed.

U istoj ulici stanovao je kasniji srbijanski reprezentativac Siniša Mihajlović s kojim je Miše zajedno odrastao, zajedno igrao nogomet, košarku, rukomet.

– Počeo sam nogometnu karijeru u NK Borovu, potom sam prešao u vukovarski Radnički, a odanle u Hajduk – priča Miše.

Nema bratstva i jedinstva

Nakon masakra hrvatskih policajaca u Borovu Selu, Hajduk je trebao igrati finale kupa protiv Crvene zvezde, u svibnju 1991. godine. Ta utakmica se zamalo nije ni igrala, no Stjepan Mesić, tadašnji predsjednik predsjedništva SFRJ, zamolio je Hajduk da ipak igra.

>> Pogledajte video: dolazak vatrenih u zračnu luku uoči puta u London

Hajdukovci su u spomen na poginule policajce u Borovu Selu nosili crni povez preko ruke, a utakmica je igrana u mučnoj atmosferi. Dvadeset minuta prije kraja utakmice, Siniša Mihajlović s leđa je vrlo grubo udario Grgicu Kovača. Hajdukovci su stali u obranu svoga igrača, a u gužvu uletio je Miše.

– Naravno da se sjećam toga. Uhvatio sam Mihajlovića za kosu i odvukao ga u stranu – istaknuo je Miše.

Hajduk je osvojio kup pobijedivši momčad koja je tri tjedna kasnije postala prvak Europe. S Mihajlovićem se otad nije ni čuo ni vidio.

Komentara 8

CR
crodux
11:13 18.11.2018.

Krpan je istinska Nogometna Ikona!

Avatar arba_arba
arba_arba
11:06 18.11.2018.

Dani Ponosa i Slave, 90 % sa tijelom i srcem zu Vukovar

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
11:23 18.11.2018.

Šta li će reći sad na ovo Arkan jer čita al ne smije odgovorit jer umro je on davno isto ko i Slobo samo niko nije vidio šta je bilo u lijesu a poprilično lagan bio kažu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije