Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbliže repki

Križanac motorom ide u Rusiju navijati za bivše kolege

Ivica Križanac
Foto: Privatni albium
1/9
14.05.2018.
u 11:50

Vodič kroz carski grad: U Sankt Peterburgu igrat će se polufinalna utakmica Svjetskog prvenstva. U blizini tog grada nalazi se resort hrvatske repke, a bivši nogometaš Ivica kolege će bodriti s tribina

Hrvatska nogometna reprezentacija za vrijeme Svjetskog prvenstva bit će smještena u idiličnom hotelskom kompleksu “Šumska rapsodija“ u pitoresknom mjestu Iličevo u Zelenogorsku, 60-ak kilometara od Sankt Peterburga. „Šumska rapsodija“ je resort s četiri zvjezdice, a trener naše reprezentacije Zlatko Dalić istaknuo je da će naši reprezentativci tamo imati sav potreban mir i odlične uvjete za trening. U Sankt Peterburgu, raskošnom carskom gradu, naša će reprezentacija igrati jedino ako izbori polufinale, no 26. lipnja ondje se susreću Nigerija i Argentina i bit će to peta utakmica ove dvije reprezentacije na svjetskim prvenstvima. Prva četiri puta do sada pobijedili su Argentinci.

Foto: Shutterstock

Svi navijači koji će se zateći u Sankt Peterburgu, moraju znati nekoliko zanimljivosti o toj kulturnoj, boemskoj i gastro prijestolnici Rusije. Sankt Peterburg, nazivaju Venecijom sjevera, a ima 4,6 milijuna stanovnika i drugi je po veličini ruski grad. Smjestio se na rijeci Nevi na vrhu Finskog zaljeva na Baltičkom moru. Osnovao ga 1703. car Petar I. Veliki, te je bio glavni grad Ruskog Carstva više od dvjesto godina, sve do ruske revolucije 1917. godine, kad je prijestolnica ponovno postala Moskva. Povijesni centar Sankt Peterburga i pripadajući ansambl, tvore mjesto svjetske baštine UNESCO-a. U gradu je veliki broj stranih konzulata, sjedišta međunarodnih kompanija i banaka. Ruska državna banka Sberbank u Sankt Peterburgu ima preko 250 poslovnica i stotine bankomata, pa ako ostanete bez gotovine ili morate obaviti neku novčanu transakciju, njihovi ljubazni službenici rado će vam pomoći.

Foto: Shutterstock

Osam godina za obilazak Ermitaža

U Sankt Peterburgu nalazi se muzej Ermitaž, star preko 250 godina i jedan je od najvećih i najstarijih muzeja na svijetu. U njemu se nalazi čak tri milijuna umjetničkih predmeta, a mnogi njegov obilazak nazivaju kulturnim fitnessom jer treba proći 20 kilometara. Izložbeni prostor velik je 66.842 m2 i trebalo bi vam osam godina da obiđete svako djelo i pogledate ga samo na minutu. No, neće svaki navijač imati priliku pogledati zbirku muzeja, ali će zasigurno naći nešto po svom ukusu u jednom od tristotinjak barova, restorana i noćnih klubova.

Foto: Shutterstock

U restoranima pa čak i u središtu grada, cijene su prihvatljive, primjerice u Chekhovu, koji je smješten u Petropavlovskoj ulici i uređen je u stilu ladanjskih kuća 19. stoljeća, pet sljedova ruskih specijaliteta i piće, platiti ćete između 1500 i 2500 rubalja odnosno 200 do najviše 350 kuna po osobi. Taj restoran ima i društvenu sobu u kojoj možete zaigrati partiju šaha ili kartanja. Pyshki (ruske krafne) i Korushka (vrsta ribe) su specijaliteti koje ćete pronaći jedino u Sankt Peterburgu. Krafne možete probati u ulici Bolshaya Konyushennaya koja cijela miriše po toj poslastici, a redovi su uvijek dugački pa se naoružajte strpljenjem. Ako ćete prenoćiti u Sankt Peterburgu, požurite s rezervacijom.

Križanac u Rusiju ide motorom

Foto: Nino Strmotić/Pixsell
Noćenje u hotelu s tri zvjezdice, koji je kilometar udaljen od središta grada i to za vrijeme polufinalne utakmice 10. srpnja, još se može naći po tristotinjak kuna po osobi. Ukoliko ćete avionom putovati iz Zagreba do 1800 kilometara udaljenog Sankt Peterburga za povratnu kartu za vrijeme polufinala trebat će vam oko 3500 kuna. Oni koji se na taj pothvat odluče putovati autom, trebat će im više od 25 sati i oko 1700 kuna, no imat će zanimljivu avanturu kroz mnoge europske zemlje, a gorivo uvijek mogu natočiti na nekoj od LUKOIL-ovih benzinskih postaja. Osim goriva, tamo će sve navijače dočekati i slasni sendviči te ukusna kava. U Rusiju će, kako je najavio, na Svjetsko prvenstvo i to motorom otputovati i bivši igrač sanktpeterburškog prvoligaša Zenita, Ivica Križanac. Umirovljeni nogometaš tamo je došao 2005. godine, a 2007. s tim je klubom postao prvak Rusije. Križančeve nogometne majstorije gledao je i ruski predsjednik Vladimir Putin, a Križanac se sjeća da su tad u Rusiji bili popularniji od pjevača i glumaca.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije