Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernji iz dohe

Kramarić je zabijao u maniri Šukera, Indijci navijali za vatrene: 'Imamo najbolji vezni red na svijetu'

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Canada
Foto: Paul Childs/REUTERS
1/65
28.11.2022.
u 09:38

Reporter Večernjeg lista nalazi se u Dohi odakle redovno izvještava o događajima oko reprezentacije, ali i nailazi na brojne skupine naših navijača

Bučan i raspjevan hrvatski dan u Dohi počeo je već u 10 sati kada je stotinjak hrvatskih navijača zaposjelo privatnu plažu hotela Hilton Doha te svojom pjesmom i navijanjem došlo dati potporu reprezentativcima.

Na užarenoj pješčanoj plaži raširena je stometarska hrvatska navijačka zastava, pjevale su se navijačke budnice, navijalo se iz svega glasa za Hrvatsku! A vrhunac tog zaista dirljivog događaja bio je dolazak izbornika Zlatka Dalića među navijače. Izbornik je uz burno odobravanje svakome navijaču pojedinačno stisnuo ruku i zahvalio na podršci, fotografirao se... Time je Dalić još jednom pokazao svu svoju širinu i empatiju za svoje sunarodnjake koji su s drugoga kraja svijeta doletjeli u Katar samo da bi bili uz vatrene.

>> VIDEO: 'Ovo je čudo, takav igrač rodi se jednom u 50 godina! Dalić? Njega nitko nikad neće skinuti!'

Bili smo u šoku

Navijačka zbivanja u Dohi preselila su se potom u stari dio grada Souq Waqifa, u kojem su navijači s hrvatskim obilježjima bili najveća atrakcija. Pjevali su se bećarci, plesalo se uz hrvatske pjesme, na svakom koraku bile su izvješene hrvatske trobojnice... A na prilazima stadionu uočili smo brojne navijače Hrvatske, čak i iz – Indije. Neki od njih došli su na djelu vidjeti drugu reprezentaciju svijeta, kao jednu od najvećih atrakcija turnira, a neki samo da bi prvi put uživo vidjeli našu najveću zvijezdu Luku Modrića. Nagađa se da je na velebnom stadionu Khalifa International ponovno bilo oko dvije tisuće navijača Hrvatske. Dvostruko manje nego Kanađana.

U prvom poluvremenu izvedba Hrvatske bila je poput roller coastera; od šokantnoga početka do briljantne završnice, u kojoj su vatreni podsjetili na neka od svojih najblistavijih izdanja. No krenimo redom: Kanađani su nas sve šokirali već u drugoj minuti kada je na izvanredan centaršut Buchanana munjeviti Davies glavom zakucao loptu u mrežu. Bio je to početak iz noćne more za Hrvatsku i prvi pogodak kanadske reprezentacije u njezinu petom nastupu na svjetskim prvenstvima! U ovoj akciji cijela naša momčad djelovala ja paralizirano, ostala je bez bilo kakve reakcije.

>> VIDEO: Kolinda ekskluzivno iz Katara: I kad sam uvjerena u pobjedu Hrvatske, dosta sam nervozna

Našoj reprezentaciji bilo je potrebno neko vrijeme da se oporavi od tog šoka, igra vatrenih u početnoj fazi utakmice ponovno je na trenutke bila bezidejna i sterilna, sve do jednoga vrlo važnoga trenutka. Naime, u toj 27. minuti jedna minuciozna akcija Kramarića i Livaje okončana je Andrejevim majstorskim pogotkom, no bio je poništen zbog minimalnoga Markova zaleđa. Ipak, ta je akcija nagovijestila buđenje naše momčadi iz grča i letargije pa smo ubrzo pohvatali konce i počeli svoju ubitačnu tika-taku, kojoj se Kanađani nisu mogli oduprijeti. Taj fini vez Hrvatske iznjedrio je najprije fantastičnu prigodu Livaje u 35. minuti i obranu vratara Borjana, a ubrzo potom stigao je izjednačujući pogodak u 37. minuti: fantastičan pas Perišića iza leđa kanadske obrane i hladnokrvna realizacija majstora Kramarića ljevicom u suprotni kut dignuli su na noge cijelu našu klupu i sektor s hrvatskim navijačima. Dojam je bio da su Kanađani u tim trenucima upali u crnu rupu iz koje se nije nazirao izlaz. A u 44. minuti u nju su upali još dublje, kada je Livaja s udaljenosti od 17,4 metra od kanadskoga gola kirurški precizno svojom ubojitom desnicom rasparao mrežu nemoćnoga kapetana Kanade Borjana.

>> VIDEO: Hrvatski navijači posebna su atrakcija na Souq Waqif tržnici u Dohi

Bila je to kraljevska završnica prvoga poluvremena u izvedbi hrvatske reprezentacije te nam je u tim trenucima bilo žao što je vrijeme bilo isteklo. Kanađani su bili zreli da prime još koji pogodak. To se moglo i trebalo dogoditi u 54. minuti kada je Luka Modrić maestralnim pasom namjestio kolosalnu šansu Andreju Kramariću, a vratar Borjan obranio njegov šut u čistoj mat-situaciji. Odmah u sljedećoj akciji Kanađana fini šut pod gredu i izvrsna Livakovićeva obrana.

Nakon toga Hrvatska je opet zagospodarila terenom, a trenutak odluke dogodio se u 70. minuti. Kombinirao je Perišić na lijevoj strani pa fantastično na drugoj stativi pronašao Kramarića. Maestralno je Andrej primio loptu jednom i spustio je na drugu nogu, namjestio se na lijevu i odapeo u suprotan kut. Kakav vrhunski gol majstora, u maniri Davora Šukera! Vratar Kanade Borjan samo je pogledom mogao ispratiti kako mu lopta ulazi u mrežu. Bilo je mnogo onih koji su smatrali da Kramarić ne bi trebao početi u prvih 11, ali srećom Dalić zna koliko je Krama ubojit, koliko je dobar kad je to vatrenima najpotrebnije.

>> VIDEO: Kad Dohom 'zaori' bećarac hrvatskih navijača: U obrani stari fajfer Vida

Borjan spašavao od debakla

Do kraja je Hrvatska dominirala, no Borjan je obranio stopostotnu šansu Brozovića u 78. minuti. Ali, točku na i u 94. minuti stavio je Majer, nakon nesebičnog dodavanja Oršića.

- Čestitam dečkima, do ovakvog preokreta mogu samo velike momčadi. Ovo je Hrvatska, odlučna kakva treba biti. Pohvale i našem veznom redu, koji je najbolji na svijetu - rekao je Dalić.

Bila je ovo sedma pobjeda Hrvatske pod Dalićevim vodstvom na SP-ima, i te kako vrijedna zlata. Ona je uvertira u odlučujuću bitku Hrvatske s Belgijom za prvo mjesto u skupini. 

Standings provided by Sofascore
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije