Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preporod u 36. godini

Krajane, uzmi Ivu Karlovića za Srbiju!

Ivo Karlović
Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann
10.01.2015.
u 14:00

U 17 gemova pri Ivinu servisu Đoković nije došao do prilike za break. To je kvaliteta!

Ivo Karlović ostao je bez finala na turniru u Dohi, ali ostavio je odličan dojam. A u polufinalnom dvoboju s 10. tenisačem svijeta Davidom Ferrerom odlučivale su nijanse. Španjolac je do prednosti došao u 13. igri odlučujućeg seta, i to nakon što je Karlović prvi došao do mini-breaka i poveo s 3:2. No, Ferrer je osvojio sljedeća četiri poena i pri 6:3 imao tri meč-lopte. Iskoristio je drugu i nakon više od dva i pol sata velike borbe pobijedio sa 6:7 (2), 7:6 (5), 7:6 (4). Karlović je postigao 30 asova, bio je bolji i u ukupnom omjeru poena (120:119), ali tenis nije košarka...

Ipak, senzacionalnom pobjedom nad Novakom Đokovićem i ulaskom u polufinale Karlović se vratio u Top 25 svjetskog tenisa. Za igrača koji će 28. veljače napuniti 36 godina to je fenomenalan uspjeh. Kao što se zna, najbolji Karlovićev plasman bilo je 14. mjesto iz kolovoza 2008. godine, a posljednji put bio je među 25 najboljih 27. srpnja 2009. godine.

Div sa Šalate kao vino

Iako će rijetki i doista neupućeni spočitnuti Ivi da mu "igra samo servis" ("s trećega kata", rekao bi teniski vuk Nikola Pilić), većina teniskih znalaca jako dobro zna da najviši tenisač na Touru (navodno 211 cm) ima i druge adute: mirnoću u igri, topovski forhend, odličan volej koji mu omogućava majstorsku igru na mreži, razorne reterne (kojima je mogao doći do četiri break-prilike protiv Đokovića), solidno kretanje, a i njegov bekhend-slice sve je neugodniji.

- Karlović je odličan igrač, ali ne samo zbog početnog udarca. Da bi se postiglo ono što je on postigao, mora se imati puno više od samog servisa - napominje za mnoge najbolji tenisač svih vremena Roger Federer.

- U 17 gemova pri Karlovićevu servisu Đoković nije došao ni do jedne prilike za break. Taj impresivni podatak najbolje govori o kvaliteti igre visokog Hrvata - pohvalio je Ivu i Amerikanac Brad Gilbert, bivši trener Andrea Agassija, Andyja Roddicka, Andyja Murraya i Keija Nishikorija.

Dvogodišnja suradnja s trenerom Petrom Popovićem (bivšim trenerom Andreje Petković) donijela je Karlovićevoj igri dimenziju više (vidljivo je poboljšao osnovne udarce te je sada ravnopravan u izmjenama s najboljim tenisačima današnjice), što ga čini opasnijim nego ikada. Moglo bi se reći da je div sa Šalate kao vino: što stariji, to bolji. Ta činjenica, kao i pozitivan učinak protiv Đokovića (2-1) aktualiziraju pitanje povratka Ive Karlovića u hrvatsku reprezentaciju. Kao što se zna, u prvom kolu Svjetske skupine Davisova kupa od 6. do 8. ožujka očekuje nas baš susret protiv Đokovićeve Srbije (vjerojatno u Kraljevu). Pa nam se logičnim čini da se Ivu pozove u pomoć, iako se jednom već oprostio od reprezentacije.

Posljednji put u sastavu naših mušketira bio je 2012. godine. U četvrtfinalnom meču, u travnju, poražen je u Argentini od Juana Martina del Potra, ali je prije toga, u veljači, bio junak naše pobjede nad Japanom (3:2). U pojedinačnim dvobojima bio je bolji od Nishikorija i Soede, a u paru s Ivanom Dodigom nadjačao je i Sugitu i Itoa.

- Meni je Ivo sigurno zanimljiv za meč protiv Srbije, ali ne znam kakav je njegov stav prema tome. Možda u Hrvatskom teniskom savezu znaju nešto više - kaže naš izbornik Željko Krajan koji je od ove godine i trener Borne Ćorića.

Kad smo posljednji put razgovarali s Karlovićem o tome, Ivo je ostavio mogućnost da se odazove izbornikovu pozivu ako nacionalnoj vrsti bude potrebna njegova pomoć. Razmišlja i o nastupu na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, a za to je preduvjet igranje za reprezentaciju.

Još dvije godine među 50

Što u Savezu misle o tome nismo uspjeli doznati jer nam se izvršni direktor Miroslav Zečić nije javljao. No, pretpostavljamo da nema nekih prepreka. Pa bismo u Kraljevu mogli konačno nastupiti u najjačem sastavu, čak s trojicom igrača koji se mogu nositi s Đokovićem - Čilićem, Karlovićem i Ćorićem. S Karlom u sastavu, izbornik Krajan bi mogao imati puno veći prostor za taktički manevar.

Najviši tenisač na Touru na početku 2015. godine doživljava novu mladost. A njegov trener Popović vjeruje da Karlo još nije rekao posljednju riječ:

- Što se njegove budućnosti tiče, mislim da barem još dvije godine može biti među prvih 50 tenisača na svijetu - procjenjuje Popović.

>> Čilić otkazao nastup na Australian Openu: Vrlo sam razočaran

Komentara 13

KR
krass
16:14 10.01.2015.

Neka pobedi bolji,dobro ste nam dosli u Srbiju.

SP
Spezispezi
16:50 10.01.2015.

Za repku trebaju igrati oni koji ju vole i uzivaju igrati za nju, pa makar izgubili. Kad je Karlovic odigrao dobro u repki?! Da isto igra za sebe kao za repku bio bi danas na 3000. poziciji na ATPu.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
14:48 10.01.2015.

Ne moze, za hrvatsku tenisku repku samo mogu igrati drzavljani Monaka, Ivo nema monasko drzavljanstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije