Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na vrhu svijeta

Krajan: Osjećaj je fenomenalan, konačno smo ‘riješili’ 2016.

Slavlje tenisača u Lilleu
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/8
28.11.2018.
u 13:21

Popularni Žac na krovu je svijeta, u tri godine je dva puta došao do finala, a ove godine i osvojio Davisov kup nakon završne pobjede nad Francuskom

Hrvatski su tenisači još jednom pokazali koliko Hrvatska može kad se ujedini. Izbornik naše reprezentacije Željko Krajan možda je ponekad i progutao poneku knedlu samo da bi na okupu imao najbolje igrače.

I sad mu se to isplatilo: popularni Žac na krovu je svijeta, u tri godine je dva puta došao do finala, a ove godine i osvojio Davisov kup nakon završne pobjede nad Francuskom.

>> Pogledajte feštu s dočeka tenisača

– Svi su nam igrači važni. Sadašnji, ali i bivši – kaže mi predsjednica HTS-a Nikolina Babić na proslavi naslova kod Hrvatske udruge u Lilleu.

Uh, kako je ovo lijep osjećaj

Brojni su se Hrvati i njihovi prijatelji Francuzi iz ovog dijela Francuske sjatili u nedjelju navečer u Društveni dom u Lilleu da pozdrave nove šampione, a na slavlju bila je i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, pa su dvije predsjednice uz hrvatsku glazbu i zaplesale. Došla je kompletna reprezentacija osim Marina Čilića koji se nije osjećao najbolje jer je fizički i psihički iscrpljen.

Uz jelo i piće, domaćini su goste počastili i prekrasnom tortom u bojama naše trobojnice, ukrašenom teniskim lopticama. Tenisači su pokazali da se znaju zabavljati, orilo se “Bježite, ljudi” i “Nije u šoldima sve”, a Mate Pavić je poveo i “Daj Francuze, da se igramo”.

Imali su što i slaviti jer postignut je veliki uspjeh, Hrvatska je na krovu svijeta, pa sad držimo svjetske naslove u dva važna sporta: vaterpolu i tenisu.

– Osjećaj je doista fenomenalan. Biti posljednji pobjednik ovakvoga Davisova kupa ogroman je uspjeh, konačno smo “riješili” tu 2016. i taj poraz od Argentinaca koji nas je proganjao jer nas je do uspjeha dijelilo samo nekoliko poena. Ali mi smo ostali na okupu, pridružio nam se i Mate Pavić, pa smo u Lilleu bili zaista dominantni. U tri pojedinačna meča nismo izgubili ni set, ali ne samo to: nismo izgubili ni jedan servis, što se u finalima nikad nije dogodilo i vjerojatno se nikad i neće dogoditi. Ponosim se što sam na klupi takve momčadi, sigurno najjače koju smo imali u Hrvatskoj. S pravom je zovemo “dream team” – tvrdi Krajan.

>> Pogledajte kako su se tenisači zabavljali na domjenku s gradonačelnikom Bandićem

Sljedeće godine dolazi novi format, mi smo se već plasirali na završni turnir u Madridu. Možemo li obraniti naslov?

– Ostanemo li u ovom sastavu, naravno da imamo izgleda. A nitko nije prestar da bi morao otpasti. Imamo mi još igrača izvan ove petorke, prije svega Mektića koji je 11. na svijetu. S Marinom i Bornom u singlu možemo se nositi sa svima. No, to je novi sustav, novo natjecanje, vidjet ćemo. Sad se veselimo tome da smo ispisali povijest i da smo posljednji pobjednici u ovom sustavu – razložno je napomenuo Krajan.

Bio sam nervozan

Čilića nije bilo na fešti kod Hrvata iz Lillea, a nakon pobjede i osvajanja trofeja istaknuo je:

– Ovo je za mene bio vjerojatno i najvažniji meč u životu. I svakako jedan od najljepših trenutaka moje karijere. Emotivno mi je bilo teško igrati, naravno da sam bio i malo nervozan prije meča. Takvo što mogao sam samo sanjati. Borna je u petak također igrao odlično, ja sam ga pratio. U tri pojedinačna meča nismo izgubili servis, uza samo nekoliko prilika za break suparničkih igrača. To nikad nikome nije pošlo za rukom u finalu – rekao je Marin.

Što to pokazuje?

– Pa, pokazuje da smo Borna i ja u sjajnoj formi, iza njega je najbolja sezona u karijeri, sa sjajnim rezultatima, a ja sam također igrao odlično u posljednjem dijelu sezone. Ovdje u Lilleu imali smo odlične pripreme i dokazali smo na terenu da smo jaki, trenutačno najjači na svijetu. I u gostima smo pokazali što možemo i znamo.

Čak su i Francuzi nakon meča došli u našu svlačionicu i čestitali hrvatskim igračima, što se ne događa tako često...

– Puno toga dolazi od njihova izbornika Yannicka Noaha, koji je volio ovakav način natjecanja u Davisovu kupu, ovo ozračje. On je njihov izbornik i vođa, za njim su krenuli i igrači. I zaista ovo je prvi put da je poražena momčad došla k nama u svlačionicu, čestitala nam, praktično slavila s nama. Skidamo im kapu na tome, kao i na njihovu gostoprimstvu i lijepom navijanju. Naravno, uživali smo cijeli ovaj vikend – istaknuo je Čilić.

Marin je, naravno, kao i svi u našem taboru, bio oduševljen i hrvatskim navijačima, koji su cijelo vrijeme glasno bodrili naše igrače, a kraj meča dočekali su na nogama čekajući da Marin dovrši posao i iskoristi jednu od triju vezanih meč-lopta koje je imao na servisu Pouillea.

– Bili su nam velika pomoć, nosili su nas sva tri dana. Iako ih je bilo 10 puta manje nego Francuza, često su bili glasniji. A potkraj susreta, kad su na nogama čekali našu pobjedu, bilo je doista predivno. Presretan sam da smo im to i omogućili i nagradili ih za to što su došli ovdje daleko od Hrvatske i podržali nas i što smo im osigurali jedan od najljepših dana u povijesti hrvatskog sporta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije