Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvat u finalu

Kovačić je vrhunski igrač, ali sam očekivao više od njega

29.05.2019.
u 07:04

Rakitić je sa Sevillom osvojio Europsku ligu i Ligu prvaka, sad to može Kovačić

Bila je sezona 2010./11. kad je Vahid Halilhodžić bio trener Dinama. I tada je u prvu momčad povukao Matea Kovačića, talentiranog klinca kojeg je Dinamo, dok je bio još dijete, doveo 2008. iz Austrije.

Halilhodžiću se dizala kosa na glavi kad je čuo kakve smo sve komplimente sipali na račun malog Kove, poludio bi kad bi čuo da ga netko naziva novim Messijem, pokušavao ga je Vaha držati što dalje od medija da ga ne ‘pokvarimo’.

1/5

I danas, osam-devet godina kasnije, Halilhodžić lijepo govori o svom nekadašnjem igraču, trenutačno igraču Chelseaja.

– On je sjajan dečko i na terenu i izvan njega. Igrački je pokazivao puno toga, zbog toga sam možda i očekivao da će napraviti više nego je napravio dosad, da će biti u prvom planu nekog velikog kluba jer on ima kapacitete za to – kazao je Halilhodžić koji je svojim dolaskom u Nantes preporodio momčad, izvukao je iz opasne zone i na kraju završio u sredini prve francuske lige pa može planirati zasluženi odmor.

No Mateo Kovačić još neće na odmor, barem se nadamo da neće odmarati danas u Azerbajdžanu, da će na Olimpijskom stadionu u Bakuu biti na terenu.

Tamo se, naime, igra susret finala Europske lige između Chelseaja i Arsenala (21 sat). Prvi je to sraz engleskih klubova u finalu europskih natjecanja, još nam slijedi sudar Liverpoola i Tottenhama u madridskom finalu Lige prvaka.

>> Pogledajte što voze hrvatski reprezentativci

1/17

– Očekivao sam da će Kovačić imati značajniju ulogu u Chelseaju. Znam kakav je igrač i što može, možda sam zato očekivao više od njega u dosadašnjem dijelu karijere – kazao nam je Vaha.

Kova ‘kopira’ Rakitića

Što mu nedostaje da postane vođa igre tih velikih momčadi u kojima jest ili je bio (Chelsea, Real Madrid, Inter)?

– Teško mi je to reći jer znam da ima sve potrebne kvalitete, možda bi mu trebala momčad koja će mu dati ulogu vođe, jer vidim da ni u Chelseaju nije okosnica momčadi. Dosadašnji mi je dojam da mu je falilo konkretnosti. Kao vezni igrač, a pogotovu kad ima ulogu ofenzivnog veznog, morao bi popraviti svoju statistiku, mora više golova zabijati, više asistirati, biti u prilikama, ulaziti u završnicu – kaže Vahid Halilhodžić.

>> Evo po kojim uzorima bi vatreni mogli dobiti novi stadion

1/20

Nadajmo se da će Kova svoj talent pokazati u današnjem finalu dva engleska velikana. Osvoji li ovaj trofej, onda će ponoviti uspjeh Ivana Rakitića koji je u dvije sezone osvojio i Ligu prvaka i Europsku ligu, samo je Rakitić išao drugim putom, prvo je sa Sevillom osvojio Europsku ligu, a onda sljedeće godine s Barcelonom Ligu prvaka, a Kovačić je prošle sezone podignuo trofej Lige prvaka s Real Madridom. Doduše, u osvajanju tog trofeja nije puno sudjelovao, upisao je sedam nastupa što i ne izgleda loše, ali riječ je o samo 257 minuta.

Zbog toga je i poželio promijeniti klub, barem privremeno, želio je veću ulogu i na posudbu ga je uzeo Chelsea. I imao je tu puno veću minutažu, na putu Chelsea do finala Europske lige upisao je 11 nastupa od 14 utakmica, od toga je odigrao sedam kompletnih utakmica, dok u ligi to nije bio slučaj, samo nekoliko puta odigrao je svih 90 minuta, uglavnom je ili ulazio ili su ga mijenjali kad bi počeo utakmicu.

Nemam ništa protiv Bakua

No sad slijedi veliki finale.

– Nisam gledao puno njihovih utakmica ove sezone zbog svojih obveza, ali riječ je o dvije velike momčadi koje nemaju 15-16, nego 20-25 vrhunskih igrača. Riječ je o finalu, o jednoj utakmici u kojoj je sve otvoreno, tu favorita sigurno nema. Najčešće odlučuje jedan detalj, nekakva greška ili veliki potez. Obje su momčadi malo “promašile” domaće prvenstvo i sad im treba ovaj trofej da malo smire strasti i tenzije. To su skupe momčadi, na njih se troši ogroman novac i sad bi im ovaj trofej došao kao lijek.

Utakmica se igra u dalekom Azerbajdžanu, koliko je to “bedasto”?

– Ja sam za to da se nogomet širi, da se ovakve velike utakmice igraju i po drugim državama, ne moramo stalno gledati Pariz, London, Milano ili Madrid. Nogomet se treba širiti, takvu veliku utakmicu zaslužuju vidjeti i u ostalim državama – zaključio je Halilhodžić.

>> Vrijednost hrvatskih reprezentativaca pogledajteu videu na vrhu teksta

Komentara 7

Avatar jeremija1
jeremija1
07:47 29.05.2019.

Kovačić ima sve fizičke i tehničke predispozicije, ali "nema glavu". Predribla tri igrača pa zapne na četvrtom, predribla dvojicu pa krivo doda ili slabo pukne. Teško dolazi u gol-situaciju u završnici. Fali mu konzekventnost u situaciji odluke ; okruniti prednostost stečenu osvajanjem prostora. To je ono što su od naših veznjaka već u mladoj dobi imali i Prosinečki i Boban. Možda bi trebao platiti posebnog psihologa i motivatora koji bi ga pripremao.

Avatar comandante
comandante
08:02 29.05.2019.

ne može on sa tom glavom biti vodja, nije on karakter za to, inače sjajna tehnika , brzina, pas..ima sve ali slinav, pasivan karakter, šteta

Avatar miyamoto
miyamoto
08:13 29.05.2019.

Najvažnije je imati pare, onda te boli onjko za drugo mišljenje. Pisano je po kuloarima da je mišljenje ko gujica, svak' ga ima. Naprid mladiću, budi svoj, kada dođeš do gola pucaj vanka neđe, boli te briga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije